loader
Foto

Galerie foto

„Stormy Monday” şi povestea noir a unui orăşel englezesc

Criticul Laurenţiu Damian ne prezintă sâmbătă, 9 iulie, în seria „Filmul de artă”, filmul de debut al regizorului Mike Figgis,  câştigător al Premiului „Best Young Film", acordat de Academia Europeană de Film. De la 22:20, la TVR 2.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Stormy Monday este filmul de debut al regizorului Mike Figgis. Cu o distribuţie formată din Sean Bean, Tommy Lee Jones, Sting şi Melanie Griffith, acţiunea filmului se desfăşoară într-o atmosferă tipic filmelor noir, în Newcastle-upon-Tyne, Anglia. Remarcabilul jazz din coloana sonoră aparţine tot lui Figgis, iar filmul e văzut şi ca un omagiu adus filmului britanic Get Carter din 1971. În plus, numele filmului vine de la piesa de referinţă a chitaristului T-Bone Walker „Call it Stormy Monday”.

Finney (Sting) este presat de un gangster american (Tommy Lee Jones) foarte bogat să-şi vândă clubul de jazz din oraşul britanic Newcastle ca să facă loc unui amplu proiect imobiliar. Unul dintre angajaţii clubului (Sean Bean) şi iubita lui (Melanie Griffith) încearcă însă să-l convingă să nu renunţe la principiile lui morale, intrând într-o afacere dubioasă cu un partener şi mai dubios.

Site-ul What Culture plasează Stormy Monday în categoria filmelor noir, arătând că regizorul Figgis se foloseşte de tehnicile  şi stilurile de filmare pentru a crea „un film atmosferic vizual şi estetic”. „Scenele sunt întunecate şi schimbătoare, luminile apar de la neoane luminoase sau sunt în tonuri bogate. (...) Aceste elemente noir sunt completate cu o poveste cu gansteri şi violenţă. Lumea criminală subterană a oraşelului Tyneside este adusă la suprafaţă şi e descrisă ca un loc pustiu, lipsit de interes şi periculos pentru protagonistul Brendan, interpretat de Sean Bean”, continuă What Culture.

În recenzia sa pentru filmul lui Mike Figgis, cineastul Roger Ebert face un joc de imaginaţie şi vorbeşte despre imaginile şi sunetele lungmetrajului. „Filmul este despre voicea gălăgioasă, bohată şi totuşi incertă a lui Melanie Griffith, care o face să sune ca şi cum ar fi trecut prin prea multe în viaţă, însă tot e în stare să creadă în dragoste. Filmul este despre vocea plată, furioasă a lui Tommy Lee Jones, care pare că nu ridică niciodată tonul sau n-are nevoie să facă asta. Este despre inocenţa din vocea lui Sean Bean, un tânăr cinstit, care nu vrea decât să lucreze şi este prins la mijloc, într-o baie de sânge”, scria Roger Ebert, criticul ziarului Chicago Sun-Times.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 9 iulie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

7:30 România…în bucate (R)

TVR Cluj

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

8:00 Opera comică pentru copii

Sezon Nou

*Opera copiilor

Producător: Valentina Băinţan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2