loader
Foto

Galerie foto

Start cronometrul în „Cursa prin istorie”, la Biertan

O nouă serie de întrebări la care ați descoperit răspunsul în "Cursa prin istorie", ediția de vineri, 6 mai, de la ora 22:00, la TVR 2. Sâmbătă, de la ora 11:00, și la TVR Cultural.

 

„Câte turnuri are biserica fortificată de la Biertan și despre care dintre ele se poate spune că are chip?”, „ Care este data sfințirii bisericii din Biertan, trecută în inscripția de pe peretele ce desparte corul de nava centrală?”, „Unde se află zăvorul cu 19 prinderi, premiat la expoziția mondială de la Paris, în 1889?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care ați găsit răspunsul într-o nouă ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, vineri, 6 mai, de la ora 22:00*, la TVR 2. Sâmbăta, de la ora 11:00, se transmite și la TVR Cultural.

(w882)

Cursa prin istorie continuă la Biertan, singura biserică fortificată din Transilvania, cu trei rânduri de ziduri și incinte, declarată monument UNESCO, care timp de trei secole a fost sediul episcopiei Bisericii evanghelice de confesiune augustiniană și unde episcopul Reinhart Guib va fi călăuza. Adriana Irimescu pornește să testeze aici un joc de căutare de comori cu o echipă de elevi din Blaj, de la Colegiul Național "Inochentie Micu Clain", însoțiți de profesoara lor de limba română, Iulia Tarko. Tinerii sunt experimentați în crearea și testarea de jocuri, participând acum trei ani la elaborarea a 5 trasee de jocuri de căutare de comori pe urmele scriitorilor din împrejurimile Blajului, "Via Scriptorum". Ajunşi în Biertan, elevii care în urmă cu ceva timp şi-au făcut propriul joc în care s-au distrat mergând pe picioroange, inspiraţi de opera lui Ion Agârbiceanu sau au identificat arbuşti şi plante în Grădina Botanică, de această dată au mers într-o palpitantă căutare de comori alături de Adriana Irimescu.

„Îmi place să mă joc de-a istoria, îmi plac provocările, îmi place că sunt pusă să gândesc şi chiar îmi place că nu ştiu întotdeauna răspunsul şi că probele sunt, uneori, dificile. Dar îmi mai place foarte, foarte mult documentarea. E un privilegiu să te poţi juca la orice vârstă şi să poţi învăţa despre orice la orice vârstă”, a spus actrița Adriana Irimescu.

(w882)

Una dintre cele mai de preț moșteniri ale Transilvaniei sunt frumoasele cetăți și biserici fortificate. Fiecare dintre acestea este o bijuterie istorică care spune o poveste din timpuri străvechi despre eroi și oameni curajoși. În jocul „Cursei prin istorie” nu vor fi provocați doar elevii, ci și telespectatorii, care trebuie să răspundă la întrebările care apar pe ecranul televizorului. „Care este numele în germană al localității Hărmăn?” sau „Care este numele păsării reprezentată pe portalul de vest al bisericii?” sunt doar câteva exemple.

„Cursa prin istorie”, realizator și producător Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania, la care participa elevi și studenți. Gazdă le va fi actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu experiență bogată în jurnalism și televiziune.

(w882)

11:00 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 5

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri. Detectivul Charlie Hudson se întoarce în oraşul său natal din Canada, St John's, unde îşi face un prieten de nădejde: câinele poliţist Rex, a cărui soartă era neclară după moartea fostei sale partenere, ucisă de un infractor periculos. De-a lungul investigaţiilor, Hudson se poate bizui pe sprijinul colegilor săi criminalişti şi pe Donovan, şeful departamentului de poliţie, dar niciun caz nu poate fi rezolvat fără inteligenţa şi "nasul" imbatabil ale simpaticului Rex.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

Interviu în exclusivitate „E Vremea Ta”, la TVR 2. Realizatoarea Cristina Dănilă a sintetizat concluziile buletinului climatic referitor la luna ...

 

#tvr2