loader
Foto

Specialist în informatică agricolă, într-o fermă a viitorului

Tinerii dau speranțe agriculturii viitorului, dincolo de greutățile de azi. Prin tehnologii inovative, care să asigure sustenabilitatea și protecția mediului. În această ediție a emisiunii ”Ferma”, descoperiți soluții și principii noi în agricultura conservativă.

 

Ferma

Într-un sat gălățean, Lungoci, pe malul stâng al Siretului, un fermier cultivă pe 450 de ha, grâu,rapiță, mazăre, porumb și floarea soarelui.

Fiul fermierului a urmat Horticultura în Țările de Jos, cu studii de licență chiar în ferma familiei. A făcut apoi toate cursurile, programele și studiile de pregătire ale Clubului Fermierilor Români.

În ferma lor au un sistem de irigații modern cu plutitor și pompă, cu care extrage apa dintr-un canal de irigații și udă consistent și permanent jumătate din teren, mai ales la porumb și floarea soarelui. Au beneficiat de linii de finanțare cu bani europeni pentru irigații.

Tânărul George a devenit proprietar unic al fermei și a implementat idei noi cu tehnologii inovative. El este activ pe platforma online a Clubului, căutând colaborări pe teme diverse, de la agricultura regenerativă, conservativă și digitală la performanțe financiare, sociale și în final la protejarea mediului.

Cu puțină răbdare, cei tineri dau speranțe într-o agricultură care să depășească greutățile de azi.

Participă: Ing. George Eduard Chiriță, fermier, sat Lungoci, com.Fundeni, Galați, Ing. Pavel Vlad - fermier com.Piscu-Galați, Consiliul Director al C.F.R.

Principii noi...în agricultura conservativă

Într-o exploatație agricolă ilfoveană aflată pe raza a două comune, Grădiștea și Petrăchioaia, tânărul agronom Cosmin continuă afacerea începută de bunicul Florian, cu peste 30 de ani în urmă, cu doar 20 ha și câteva utilaje second-hand. Apoi tatăl, Marius, a crescut ferma la 1100 ha, terenuri proprii și în arendă, și a dotat-o cu utilaje agricole performante.

Cosmin, după studii temeinice în domeniu, cultivă grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui.

Familia Iancu încearcă să rezolve problemele vremurilor actuale - seceta, care este tot mai accentuată an de an, avalanșa prețurilor tot mai mari, de la sămânță la toate input-urile și la cheltuielile de depozitare, în așteptarea unor prețuri care să acopere cheltuielile de producție.

Cosmin înțelege că agricultura conservativă este o soluție pentru a asigura sustenabilitatea fermei cu rezultate financiare care să depășească o parte din greutățile fermei.

Firma lui folosește tehnologii legate de lucrările solului pentru că irigațiile nu le sunt la îndemână. El gestionează costurile pentru lucrările agricole - semănatul variabil în funcție de textura solului. A renunțat la lucrările convenționale care implică inversarea mecanică prin arătura adâncă a solului care duce la pierderi ridicate de carbon organic, perturbă biologia solului și eroziunea cauzață de vânt și apă.

Practică tehnologia NO-TILLAGE prin aplicarea directă a semințelor și a îngrășămintelor fără fărâmițarea solului, direct în miriște. Terenurile acoperite cu cel puțin 30% din rezidurile de la plantele deja recoltate și diversificarea speciilor cultivate prin alternanță și asocierea de culturi asigură solutii pentru viitor, noua tehnologie, principii fundamentale ale agriculturii conservative.

În ferma familiei Iancu au fost invitați specialiști din domeniul acestor tehnologii și producători de semințe și inputuri pentru agricultură. Anul următor vom vedea rezultatele!

Participă: Ing. Cosmin Alexandru Iancu - fermier com.Grădiștea, jud. Ilfov, Dumitru Daniel Avram - consultant vănzări utilaje, director zonal MEWI (jud.Giurgiu), Wladimir Boboschko - consultant vânzări, administrator EtuFarm utilaje agricole Brăila.

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Emisiunea Ferma se difuzează duminica, de la ora 9, la TVR 2.

Foto: Pixabay

 

 

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primesti date despre timpul probabil, climă, mediu șsi alte domenii conexe. Vei afla informatii de la specialisti, curiozităti, sfaturi utile si previziuni astrologice șsi vei sti cum îti influentează viata starea vremii.

Redactori (realizatori ediţii zilnice): Cristina Dănilă, Laurenţiu Mandu, Adrian Bănuţă, Raluca Arvat şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu, Cristina Dănilă, Alina Pagu

 
În numele Atenei: Bătălia de la Maraton

În numele Atenei: Bătălia de la Maraton

publicat: vineri, 20 septembrie 2024

Docu-ficțiunea ”Au nom d’Athènes”, produsă de Fabrice Hourlier, este dedicată războaielor medice dintre greci și persani, de la începutul ...

Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Specialist în informatică agricolă, într-o fermă a viitorului

Tinerii dau speranțe agriculturii viitorului, dincolo de greutățile de azi. Prin tehnologii inovative, care să asigure sustenabilitatea și ...

 

#tvr2