loader
Foto

Galerie foto

Soprana Evelyn Herlitzius, invitata Interviurilor Enescu

Descrisă de New York Times ca una dintre cele mai bune soprane care a interpretat-o pe „Elektra" lui Strauss, Evelyn Herlitzius a stat de vorbă cu Marius Constantinescu, într-un nou interviu, difuzat joi, 28 aprilie, la 22:30, pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Absolventă a Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, Evelyn Herlitzius a debutat în 1997 în rolul Leonorei din „Fidelio” pe scena Semperoperer; şi-a continuat cariera alături de ansamblul din Dresda până în 2000, interpretând rolurile Elisabeth şi Venus din Tannhäuser, Sieglinde şi Brünnhilda în „Inelul nibelungilor” sau prinţesa Turandot a lui Puccini.

În 2002 a debutat la festivalul din Bayreuth, dedicat operei wagneriene, unde a interpretat-o pe Brunhilda. În următorii ani a revenit cu alte roluri, ca Ortrud din Lohengrin, Isolda, Kundry din ParsifalThe New York Times o descria – după interpretarea pe care soprana a oferit-o în Elektra – „ea are ceea ce compozitorii dramatici ca Straus caută: o voce cu o putere imensă şi un trup zvelt, capabil să se mişte cu agilitate. Frazele climatice îi ies în mod glorios şi cu autoritate, dar poate fi şi atentă la frumuseţea lirică a momentelor, aşa cum a fost scena Recunoaşterii, când Elektra se bucură de întoarcerea fratelui său, Orest”.

În 2015, ea a fost prezentă pe scena Sălii Palatului, unde a interpretat rolul Mariei din opera „Wozzeck” a lui Albarn Berg.  Marius Constantinescu, realizatorul interviului difuzat în această joi, spune: „una dintre sopranele majore ale repertoriului german, cu performanţe notabile pe marile scene ale Europei, Evelyn impresionează prin profunzime, prin analiză şi prin felul visceral în care se îmbracă de personajele cărora le dă corp: Elektra, Salomeea, Isolda, Kundry, Ortrud”.

De-a lungul carierei sale, soprana a lucrat cu dirijori cunoscuţi ca  Giuseppe Sinopoli, Daniel  Barenboim, Daniele Gatti, Adam Fischer, Christian Thielemann,  Fabio Luisi, Kent Nagano, Simon Rattle sau Harry Kupfer; în 1999 a primit Christel-Goltz, în 2002 a fost distinsă cu titlul Kammersängerin (o distincţie oferită de statul german unui artist), iar în 20076 a luatDeutsche Theaterpreis Faust.

M-a uns pe suflet când mi-a spus că idolul care a însoţit-o în toată perioada formării ca artistă, care a întors-o dinspre dans către canto, a fost Gwyneth Jones. Ne-am regăsit în admiraţia fără margini pentru una dintre cele mai aparte apariţii pe scena lirică de după război, sculpturala galeză care le-a oferit marilor eroine wagneriene, dar şi reginelor verdiene şi, să nu uităm, criogenatei Turandot, profiluri conturate, referenţiale, greu de atins. Cea din urmă Elektra a lui Patrice Chereau, Evelyn Herlitzius are ceva din masivitatea unei înotătoare, îmbunat de o graţie a mişcărilor care o dau de gol pe fosta dansatoare şi o figură de tragediană antică, o faţă care râde intens, iar râsul nu-i cotropeşte şi ochii”, adaugă Marius Constantinescu, realizatorul interviului.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

20:00 Curajul unei mame

Film* Curajul unei mame (Model citizen-SUA, 2020)

Regia: Mark Gantt

Cu: Cassie Howarth, Shawn Pyfrom, Kevin Fonteyne

*Thriller. Amanda Archer, fotomodel şi mamă a unei fetiţe pe care o creşte singură, este răpită de doi indivizi implicaţi într-o reţea de trafic uman. Ţinută ostatică într-o cabină izolată, ea trebuie să-şi adune forţele şi curajul, pentru a încerca să se elibereze.

Redactor: Corina Feleagă

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2