Şi în această toamnă, în fiecare marţi, de la ora 21:00, reporterul Marian Marin se va întoarce în satele românești pentru a expune cazuri pe alocuri ciudate, pe alocuri amuzante, care fac deliciul telespectatorilor.
Aşa cum ne-am obişnuit, de mai bine de două decenii Mitică Popescu ne invită la TVR 2 pentru a urmări reportaje sociale şi poveşti din zona rurală spuse cu un haz inconfundabil în emisiunea „D`ale lu` Mitică”. Şi în această toamnă, în fiecare marţi, de la ora 21:00, reporterul Marian Marin se va întoarce în satele românești pentru a expune cazuri pe alocuri ciudate, pe alocuri amuzante, care fac deliciul telespectatorilor.
Din 27 septembrie, cu autenticitate, francheţe şi umor, „D`ale lu` Mitică” dezvăluie telespectatorilor realitatea necosmetizată din România rurală. Emisiunea este şi una a recordurilor: în 24 de ani de deplasări în zona rurală, echipa emisiunii a străbătut aproape de 300 de mii de kilometri, adică aproximativ de opt ori ocolul pământului pe la Ecuator.
„Faptul că am păstrat aceeaşi echipă atâţia ani este o performanţă. Vom continua să plonjăm în România profundă, să avem o abordare cât mai autentică. Ne vom concentra în acest sezon pe relaţia cetăţean-autorităţi şi pe politica locală. Vom încerca să descoperim profilul politicianului provincial care agrega pe lângă el grupări interesate în a avea acces la bugetele publice. Planul Naţional de Redresare și Reziliență al României (PNRR) este ca o halcă de carne pusă deja la proţap care miroase în toate cele patru zări şi din care aşteaptă să se înfrupte o mulţime de oameni. Simţindu-se încolţiţi, multi dintre aceşti indivizi devin agresivi, agresivitate pe care şi-o îndreaptă către echipa de filmare. Veţi vedea în ediţiile din această toamnă şi astfel de momente”, a spus Cristian Vlad, realizatorul emisiunii.
Ce îi motivează pe jurnaliştii emisiunii „D`ale lu` Mitică”? Faptul că pentru mulţi oameni de la sate sprijinul echipei TVR pare a fi o ultimă soluţie. „Sunt locuri în care statutul de cetăţean este batjocorit de administraţia locală într-un mod cumplit. În special acolo unde primăriile sunt ocupate de neamuri, rude şi cumetrii ale primarului. În acest sezon, ne vom concentra şi pe nivelul educaţiei. Chestiuni fundamentale ce ţin de lipsa educaţiei primare încep să-şi arate efectele nocive în viaţa de zi cu zi. Nu e vorba de câtă matematică ştie un tânăr, ci de cum respectă legislaţia rutieră, pe cea legată de urbanism sau probleme legate de igiena personală şi colectivă, mediu şi atitudine civică, poluare fonică, chimică etc. Credem că astea sunt probleme ce ţin de educaţia naţională”, a adăugat Cristian Vlad, realizatorul emisiunii.