loader
Foto

Seria „Torţionarii” se încheie cu Alexandru Vişinescu

Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 16:00, la TVR 2 urmăriţi ultimul episod al seriei „Torţionarii”, care este „dedicat” lui Alexandru Vişinescu, conducătorul penitenciarului Râmnicu Sărat, între 1956-1963.

 

Memorialul Durerii

Despre Alexandru Vişinescu s-a discutat mult în acest an când a fost întâi descoperit şi mai apoi pus sub acuzare pentru crime contra umanităţii. Jurnaliştii care iniţial au crezut că pot sta de vorbă cu un bătrânel simpatic de 88 de ani, au avut surpriza să fie bruscaţi verbal şi fizic de către acesta.

Puţini ştiau în acel moment că încercau să îl intervieveze pe responsabilul de moartea mai multor deţinuţi politici în Penitenciarul Râmnicu Sărat, pe care l-a condus între anii 1956 – 1963. Lucia Hossu Longin îi „dedică” acest ultim episod al seriei „Torţionarii” din cadrul emisiunii Memorialul Durerii.

Maiorul Alexandru Vişinescu a condus închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat, penitenciar de pedeapsă pentru deţinuţii politici. Metoda sa preferată de schingiuire era bătaia cu biciul. Nouăzeci la sută dintre cei întemniţaţi acolo (35 de persoane) au murit.

Mulţi dintre aceştia sunt personalităţi cunoscute: Ion Mihalache, Horia Măcelariu, general Constantin Pantazi, Victor Rădulescu Pogoneanu, Ion Ovidiu Borcea, Jenică Arnăutu, comandorul Gheorghe Jienescu, Aurel Dobrescu, dr. Gheorghe Plăcinţeanu –toţi aceştia fiind asasinaţi la Râmnicu Sărat.

***
Seria Torţionarii

În 2013, emisiunea „Memorialul durerii” a difuzat seria „Torţionarii” – formată din opt episoade, în care au fost prezentaţi opt „torţionari” ai sistemului represiv comunişti. Printre aceştia, s-au numărat Liviu Borcea, comandant al coloniilor de muncă de la Capul Midia; Vasile Ciolpan, director al penitenciarului Sighet, Zoltan Szabo, comandantul lagărului de la Baia Sprie sau Gheorghe Crăciun, comandant al penitenciarului din Aiud.

„Cu toţi aceşti călăi m-am întâlnit personal pe tot parcursul „Memorialului Durerii”. I-am filmat cu aprobarea lor şi nu cu camera ascunsă. Credeţi că erau nişte mieluşei? Nu. Mai degrabă aceiaşi zbiri, aceiaşi fuhreri de odinioară, aceleaşi brute obişnuite să vorbească fariseic despre faptul că ei şi-au făcut datoria patriotică faţă de duşmanii clasei muncitoare. Şi mai ales că au conştiinţa curată”, spunea Lucia Hossu Longin.

 

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2