loader
Foto

Galerie foto

Seria „Filmul de artă” continuă cu lungmetrajul „Călugărița” lui Jacques Rivette

Realizat de celebrul  Jacques Rivette, filmul „Călugărița” (Le Religieuse) este ecranizarea romanului omonim de Denis Diderot și a fost nominalizat la Palme d‘ Or  (Cannes) în 1966. „Filmul de artă” este difuzat sâmbătă,  de la ora 22:20, la TVR 2.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Drama din 1966 este ecranizarea romanului omonim de Denis Diderot. În Franţa secolului al XVIII-lea, tânăra Suzanne Simonin este închisă împotriva voinţei ei într-o mănăstire, de către propria-i familie. Fata găseşte pentru scurt timp alinare şi protecţie în maica stareţă, dar aceasta moare şi este înlocuită de o femeie aspră, care-i face viaţa un chin. Încercând cu disperare o cale de a părăsi mânăstirea, Suzanne apelează la un avocat, însă eforturile ei se izbesc de regulile adesea nemiloase ale societăţii.

Suzanne este interpretată de Anna Karina, actriță care a fost considerată drept muza lui Jean Luc Godard, pionerul noului val al filmului franțuzesc. De-a lungul carierei, actrița a câștigat premiul pentru Cea mai Bună Actriță la Festivalul de Film de la Berlin (1961) și a jucat în filme ca „Une femme est une femme” (1961), „Bande à part” (1964), „Justine” (1969), „L'Alliance” (1970) sau „Chinese Roulette” (1976).  Celelalte două măicuțe sunt interpretate de  Liselotte Pulver și Micheline Presle.

Despre filmul lui Rivette, The New York Times scria - la vremea respectivă  - că este o „polemică romantică despre tiranie”, iar Anna Karina este „cea mai importantă piesă dintr-un film care arată bine și grațios, dar care are – în același timp – o inimă de revoluționar”.

De asemenea, filmul de sâmbătă, 14 noiembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian.  El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta.”


20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Tema: Cât de greu adoptam copiii?

Invitati:Ana Maria Gombos

Sofia Gombos, Paula Seling, Liana Stanciu, Gelu Duminica, Catalina Hetel , Stefan Ruxanda

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne invită joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2