loader
Foto

Seria „Filmul de Artă” continuă luni, cu actriţa Michele Yeoh

Pe 8 decembrie, de la ora 23:10, urmăriţi filmul de artă „Nordul îndepărtat” (Far North), o producţie din 2007 a regizorului britanic Asif Kapadia.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Drama regizată de Asif Kapadia prezintă povestea Saivei, unica supraviețuitoare a unui trib indigen masacrat de soldați „pacificatori”, și a fiicei ei Anja trăiesc. Cele două trăiesc undeva între tundră și ghețurile arctice, hrănindu-se cu animalele sălbatice pe care le vânează. Într-o zi, cele două femei salvează un bărbat apărut de nicăieri, pe jumătate mort de epuizare, care se dovedește a fi un soldat dezertor pe nume Loki. În timp ce iarna care se anunță lungă și grea își intră în drepturi, Saiva și Anja încep să-și dispute favorurile nou-venitului.

Filmul independent „Nordul îndepărtat” este ecranizarea unei poveşti scrise de scriitoarea britanică Sara Maitland şi a fost prezentat la numeroase festivaluri de film în 2007 şi 2008. Saiva este interpretată de Michelle Yeoh, care a jucat în „Tigru şi Dragon” (pentru rolul ei, a fost nominalizată la Premiile BAFTA în 2000) sau „James Dond:Tomorrow never dies”.  Site-ul  Rotten Tomatoes o descria, în 2008, ca fiind cea mai bună eroină a filmelor de acţiune din toate timpurile.

De altfel, filmul de luni, 8 decembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta.”


0:30 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)

1:30 Universitaria (R)

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2