loader
Foto

Galerie foto

Seria „Filmul de artă” aduce ecranizarea piesei „Zilele turbinilor” de Bulgakov

Sâmbătă, 15 august, de la ora 23:10, la TVR 2 ați putut urmări a doua parte a ecranizării piesei „Zilele turbinilor” (Dni Turbinykh) . Filmul – realizat în 1976 – a început cu o argumentaţie din partea cineastului Laurenţiu Damian.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Această miniserie (în total are peste 220 de minute) este inspirată din piesa cu acelaşi nume de Mihail Bulgakov.

Este un film dedicat destinului tragic al intelectualităţii ruse. În 1918, în timpul războiului civil din Rusia, Armata Roşie se apropie de oraşul Kiev, aflat sub ocupaţia germanilor. Pentru familia Turbinilor, ca şi pentru toţi ofiţerii nobili ruşi, e vremea unor dificile reflecţii şi decizii, dar şi unor pierderi tragice.

Oraşul este cucerit şi trece dintr-o parte în alta a baricadei: întâi îl deţin „albii” apoi bandele locale, apoi gaşca „rosie”. Cei din familia Turbin, care se află chiar în miezul acţiunii, trebuie să aleagă de partea cui vor lupta sau cel puţin cu cine vor ţine.

Colonelul Aleksei Turbin şi fratele său Nicolai rămân devotaţi albilor (familiei ţariste) şi luptă de partea acestora. Soţul Elenei, însă, fuge cu laşitate. În această perioadă atât de tulbure pentru toată lumea, familia nu uită să sărbătorească Anul Nou, moment în care vine şi Larion, o rudă îndepărtată.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce „Filmul de artă”: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie,  cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de luni, 27 iulie, este  precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 73

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2