loader
Foto

Serbia dintr-o privire

„Cap compas” v-a invitat, în 27 octombrie, pe un traseu care începe de la confluenţa fluviului Dunarea cu râul Sava şi care îşi deapănă ultimii paşi în zona lacului Uvac, de la ora 15.30, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Cap Compas

Belgradul se trezeşte la viaţă precum oricare altă metropolă. Clădirile îşi arată nobleţea prin stilurile arhitectonice dar şi prin amprente unice.

Turiştii îşi consumă tradiţionalul city tour. Marketingul local îşi spune cuvântul la fiecare colţ de stradă prin invitaţii sugestive.

(w882) cap compas

Strada Knez Mihailova, numită după prinţul Mihailo Obrenović III al Serbiei, este considerată una dintre cele mai frumoase străzi pietonale din Sud Estul Europei. Un spaţiu animat prin prezenţa turiştilor şi unul dintre locurile încântătoare în perioada Crăciunului. Majoritatea edificiilor de aici au fost construite la sfârşitul secolului al - XIX- lea.

(w882) cap compas

Bătrânul fluviu al Europei, care a adus prosperitate în fiecare loc prin care trece, mărgineşte aici ultima capitală a unei ţări, în cei aproape 3000 km pe care îi străbate din Germania până la Marea Neagră. Dunărea îmbrăţişează Belgradul printr-o spectaculoasă confluenţă cu râul Sava care are, la rândul lui, 1000 km. Aceste cursuri de apă au însemnat prosperitate, apărare şi dezvoltare.

(w882) cap compas

În Belgrad, strada Knez Mihailova se prelungeşte ca un preambul al fortăreţei Kamelegdan cu parcul, unde localnicii şi turistii au parte de o oază de relaxare. Fortăreaţa Kamelegdan înseamnă oraşul de sus. Este situată pe o culme, în marginea văii Dunării. A fost fondată în secolul al-III-lea (îd.Hristos) de către celţi cu numele de Singidunum, având rol de apărare în faţa triburlor tracilor şi ale dacilor, care locuiau în zonă. Din momentul în care au cucerit-o romanii, cetatea a devenit un soi de frontieră militară şi o limită a imperiului, care delimita graniţa cu popoarele barbare ale Europei Centrale.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Una dintre cele mai celebre cafenele din Belgrad este Cafeneaua semnul întrebării. Străzile vechi îşi păstrează farmecul şi sunt o invitaţie la o clipă aşezată. Zona Skadarlija se animează treptat precum apariţia aştrilor în evoluţia crepusculară de la zi la noapte. Strada are ceva din atmosfera cartierului parizian Montmartre cu care a fost de multe ori comparată mai ales datorită faptului că, la începutul secolului al-XX-lea, aici locuiau o mulțime de artiști.

(w882) cap compas

Pe măsura ce ne îndepărtăm de Belgrad, zonele montane se descoperă cu pajişti mănoase şi cu rostogolirea firelor de apă care ici colo se adună pentru a forma cascade spectaculoase. Cascada Veliki Buk, cunsoscută şi cu numele Lisine, este perla coroanei în acest ţinut. Apa cade de la 20 m înălţime iar pâraiele se continuă pe sub streşini de brazi prin curţile gospodarilor.

(w882) cap compas

Am ajuns şi la Zlatibor, staţiunea turistică care este resursa importantă pentru sănătate, ski şi drumeţii. La intrarea în peştera Stopica prima reactie este de uimire. Intrarea impresionantă, care are 18 m înălţime şi 35 m lăţime, este continuată de sala principala lungă de 75 m. Peştera este faimoasă pentru faptul că aici se întâlnesc gururile, acele formaţiuni din calcit şi din alte minerale care formează bazine.

(w882) cap compas

Masivele Zlatar şi Zlatibor sunt mai înainte de toate arealul unui imens parc natural. Mai bine de 250 de specii de vieţuitoare îşi au sălaş aici. Vulturul grifon a redevenit o prezenţă constantă pe cerul care se oglindeşte în ape. Lacul artificial este format de zăgazul ridicat de oameni pe cursul râului Uvac.

(w882) cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

3:10 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.9

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2