loader
Foto

Serbia dincolo de sala de aşteptare

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 15.30 la TVR2 şi 23.30 la TVR HD, echipa Cap Compas ne invită să descoperim luxurianta natură din Mokra Gora călătorind cu trenul. Apoi facem un popas la satul Drvengrad şi în oraşele Nis şi Novi Pazar.

 

Cap Compas

13,5 km de cale ferată, 20 de tuneluri, 10 poduri şi câteva gări micuţe. Aceasta ar fi o descriere pe scurt a traseului pe care bătrânul tren NOSTALGIA “CIRA” îl traversează de atâta vreme. Dar acestea sunt doar nişte cifre, care nu vor reuşi niciodată să surprindă spiritul acestei călătorii. Ca să înţelegeţi însă adevărata atmosferă a acestei călătorii unice, trebuie să veniţi aici, în Voivodina.

(w882)

Satul Drvengrad din Serbia a devenit locul unde se adună multe din numele mari ale industriei de film din toată lumea.

(w882)

Aici se desfăşoară seminarii dedicate cinematografiei sau chiar se filmează producţii mai mari sau mai mici. Lumea vine aici pentru a se desfăta cu poveşti, amintiri, îşi face planuri sau, pur şi simplu, stă de vorbă la cană de ceai fierbinte, într-un cadru de poveste. Printre cei care au trecut pe aici au fost Johnny Depp sau Monica Bellucci.

Serbia este o țară plină de culoare unde Estul se întâlnește cu Occidentul, într-un amestec unic de civilizații, religii, culturi și peisaje. Un exemplu de asemenea combinaţie îl reprezintă Mânăstirea Sopocani.

(w882)

(w882)

Ca să înţelegem istoria unui loc este nevoie să mergem pe firul ei din, din aproape în aproape.

(w882)

După Mânăstirea Durdevi şi oraşul Novi Pazar, urmează oraşul Nis, încărcat şi el de istorie.

(w882)

Numit în trecut Naissos, ceea ce s-ar traduce prin Oraşul Nimfelor, acesta se află la intersecţia marilor drumuri dintre Europa Centrală, Turcia şi Grecia.

(w882)

(w882)

Istoria oraşului coboară până la bătălia de la Čegar, cunoscută şi sub numele de Bătălia de la Kamenica, cea a primelor războaie sârbe dintre revoluţionarii sârbi şi forţele otomane din apropierea oraşului Niš. Primul monument care marchează locul bătăliei de la Cegar a fost realizat sub forma unei mici piramide de granit. Monumentul a fost prezentat publicului la 21 iunie 1878, în prezenţa prinţului Milan Obrenovic.

(w882)

Producător Elena Dinu

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2