loader

’’Secolul XX, un veac prea scurt’’, la TVR 2

În ce măsură şi-a atins visul România în secolul XX, cu ce sacrificii şi cu ce rezultate, vedem sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, la TVR 2.

 

Daniela Zeca-Buzura
Seria Evenimentelor Culturale

UPDATE: Emisiunea este disponbilă online pe TVR+

În 2014, la distanţă de mai bine de un deceniu de la trecerea în mileniul III, secolul XX ne apare ca o nălucă, ca un veac prea scurt pentru a încăpea în el toate nenorocirile lumii.

Daniela Zeca Buzuramoderatorul emisiunii, vă invită alături de doi istorici de notorietate, Adrian Cioroianu şi Alin Ciupală la o privire deloc comodă asupra unui eveniment major care a marcat secolul XX. A fost un veac de conflicte, care, prin extinderea influenţelor la nivel mondial a determinat mersul istoriei de la 1900 încoace.

Marcarea a 100 de ani de la prima conflagraţie mondială, 1914 – 2014, ne oferă o distanţă suficientă pentru o analiză lucidă şi comparativă. În acest context, România a avut şi ea un rol particular şi un scop precis. În ce măsură şi-a atins visul, cu ce sacrificii şi cu ce rezultate vedem din cuprinsul acestei ediţii speciale.

Rubricile emisiunii conduc perfect parcursul unei istorii care poate părea îndepărtate. Totul s-a petrecut în secolul trecut. Cărţile de istorie, fotografiile de campanie, jurnalele de front, mărturiile veteranilor combatanţi care au scăpat din infern, dar a căror generaţie s-a stins şi ea, rare şi, tocmai de aceea, preţioase documente filmate, refac din secvenţe distincte o experienţă generală traumatizantă, prin care omenirea a trecut fără a învăţa ceva esenţial.

Cât de uşor se seamănă furtuna este dovedit de o întâmplare cu totul conjucturală – asasinarea arhiducelui Imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand şi a soţiei sale la Sarajevo – a aprins scânteia a ceea ce avea să fie prima conflagraţie mondială. Ce a urmat, cohortele de morţi, tranşeele, distrugerile uriaşe, epidemia de gripă, deportările, dezastrul economic, specula, ascensiunea bolşevică, toate creionează auspiciile unei situaţii fără ieşire.

Cât de puţin s-a înţeles din această lecţie de istorie trăită s-a văzut peste foarte puţin timp, când încă nici nu se închiseseră bine toate rănile câmpurilor de bătălie. Al Doilea război Mondial avea să răvăşească din nou, destinele a milioane de oameni.

***

Sâmbătă, de la ora 17:00, nu rataţi, la TVR 2, emisiunea ’’Secolul XX, un veac prea scurt’’. Aceasta poate fi urmărită şi online pe TVR+.

10:30 Documentar 360°GEO

* Insulele Capului Verde: broscuţele salvate de câini (Cap-Vert, les chiens au secours des tortues, Franţa-Germania, 2019)

*Pentru ţestoasele marine, plajele insulelor Capului Verde reprezintă unele dintre cele mai importante locuri din lume pentru depunerea ouălor. Din păcate, multe ţestoase femelă cad victime braconajului când se întorc pe ţărm.

De peste 3 ani, drone cu infraroşu survolează noaptea plajele pline de cuiburi. Metoda, dezvoltată de o echipă a Turtle Foundation, a redus considerabil actele de braconaj, dar nu a dus la arestarea autorilor. Aşa că doi câini labrador, Kelo şi Karetta , au fost dresaţi special în Elveţia pentru a pune capăt acestei practici barbare, prin luarea urmei braconierilor.

Realizator: Markus Schmidbauer

Redactor: Gabriela Onea

11:30 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
„Îți trebuie atât de puțin ca să intre acel mult, acel Dumnezeu în lăcașul sufletului tău!”

„Dacă decriptezi acest secret, să te mulțumești cu puțin și trăiești simplu, e atât de bine în lumea asta!” ne spune Daniel Leș, ceramist din ...

Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

publicat: miercuri, 15 ianuarie 2025

În această ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, Adriana Irimescu vă provoacă să descoperiți taina comorii de la Pisc împreună cu un grup de ...

Carpatina românească, o rasă inteligentă și robustă

În Dâmbovița, pe valea Cricovului Dulce, un tehnician veterinar și-a amenajat o fermă de caprine. După 2011, a cumpărat Carpatine, pe care le ...

 

#tvr2