loader
Foto

Galerie foto

’’Secolul XX, un veac prea scurt’’, la TVR 2

În ce măsură şi-a atins visul România în secolul XX, cu ce sacrificii şi cu ce rezultate, vedem sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, la TVR 2.

 

Daniela Zeca Buzura
Seria Evenimentelor Culturale

UPDATE: Emisiunea este disponbilă online pe TVR+

În 2014, la distanţă de mai bine de un deceniu de la trecerea în mileniul III, secolul XX ne apare ca o nălucă, ca un veac prea scurt pentru a încăpea în el toate nenorocirile lumii.

Daniela Zeca Buzuramoderatorul emisiunii, vă invită alături de doi istorici de notorietate, Adrian Cioroianu şi Alin Ciupală la o privire deloc comodă asupra unui eveniment major care a marcat secolul XX. A fost un veac de conflicte, care, prin extinderea influenţelor la nivel mondial a determinat mersul istoriei de la 1900 încoace.

Marcarea a 100 de ani de la prima conflagraţie mondială, 1914 – 2014, ne oferă o distanţă suficientă pentru o analiză lucidă şi comparativă. În acest context, România a avut şi ea un rol particular şi un scop precis. În ce măsură şi-a atins visul, cu ce sacrificii şi cu ce rezultate vedem din cuprinsul acestei ediţii speciale.

Rubricile emisiunii conduc perfect parcursul unei istorii care poate părea îndepărtate. Totul s-a petrecut în secolul trecut. Cărţile de istorie, fotografiile de campanie, jurnalele de front, mărturiile veteranilor combatanţi care au scăpat din infern, dar a căror generaţie s-a stins şi ea, rare şi, tocmai de aceea, preţioase documente filmate, refac din secvenţe distincte o experienţă generală traumatizantă, prin care omenirea a trecut fără a învăţa ceva esenţial.

Cât de uşor se seamănă furtuna este dovedit de o întâmplare cu totul conjucturală – asasinarea arhiducelui Imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand şi a soţiei sale la Sarajevo – a aprins scânteia a ceea ce avea să fie prima conflagraţie mondială. Ce a urmat, cohortele de morţi, tranşeele, distrugerile uriaşe, epidemia de gripă, deportările, dezastrul economic, specula, ascensiunea bolşevică, toate creionează auspiciile unei situaţii fără ieşire.

Cât de puţin s-a înţeles din această lecţie de istorie trăită s-a văzut peste foarte puţin timp, când încă nici nu se închiseseră bine toate rănile câmpurilor de bătălie. Al Doilea război Mondial avea să răvăşească din nou, destinele a milioane de oameni.

***

Sâmbătă, de la ora 17:00, nu rataţi, la TVR 2, emisiunea ’’Secolul XX, un veac prea scurt’’. Aceasta poate fi urmărită şi online pe TVR+.

6:25 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2