loader
Foto

Galerie foto

’’Secolul XX, un veac prea scurt’’, la TVR 2

În ce măsură şi-a atins visul România în secolul XX, cu ce sacrificii şi cu ce rezultate, vedem sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, la TVR 2.

 

Daniela Zeca Buzura
Seria Evenimentelor Culturale

UPDATE: Emisiunea este disponbilă online pe TVR+

În 2014, la distanţă de mai bine de un deceniu de la trecerea în mileniul III, secolul XX ne apare ca o nălucă, ca un veac prea scurt pentru a încăpea în el toate nenorocirile lumii.

Daniela Zeca Buzuramoderatorul emisiunii, vă invită alături de doi istorici de notorietate, Adrian Cioroianu şi Alin Ciupală la o privire deloc comodă asupra unui eveniment major care a marcat secolul XX. A fost un veac de conflicte, care, prin extinderea influenţelor la nivel mondial a determinat mersul istoriei de la 1900 încoace.

Marcarea a 100 de ani de la prima conflagraţie mondială, 1914 – 2014, ne oferă o distanţă suficientă pentru o analiză lucidă şi comparativă. În acest context, România a avut şi ea un rol particular şi un scop precis. În ce măsură şi-a atins visul, cu ce sacrificii şi cu ce rezultate vedem din cuprinsul acestei ediţii speciale.

Rubricile emisiunii conduc perfect parcursul unei istorii care poate părea îndepărtate. Totul s-a petrecut în secolul trecut. Cărţile de istorie, fotografiile de campanie, jurnalele de front, mărturiile veteranilor combatanţi care au scăpat din infern, dar a căror generaţie s-a stins şi ea, rare şi, tocmai de aceea, preţioase documente filmate, refac din secvenţe distincte o experienţă generală traumatizantă, prin care omenirea a trecut fără a învăţa ceva esenţial.

Cât de uşor se seamănă furtuna este dovedit de o întâmplare cu totul conjucturală – asasinarea arhiducelui Imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand şi a soţiei sale la Sarajevo – a aprins scânteia a ceea ce avea să fie prima conflagraţie mondială. Ce a urmat, cohortele de morţi, tranşeele, distrugerile uriaşe, epidemia de gripă, deportările, dezastrul economic, specula, ascensiunea bolşevică, toate creionează auspiciile unei situaţii fără ieşire.

Cât de puţin s-a înţeles din această lecţie de istorie trăită s-a văzut peste foarte puţin timp, când încă nici nu se închiseseră bine toate rănile câmpurilor de bătălie. Al Doilea război Mondial avea să răvăşească din nou, destinele a milioane de oameni.

***

Sâmbătă, de la ora 17:00, nu rataţi, la TVR 2, emisiunea ’’Secolul XX, un veac prea scurt’’. Aceasta poate fi urmărită şi online pe TVR+.

7:50 ÎNTRE CER ŞI MARE

(Chroniques du Sud-Découverte), Franţa, 2015

Drumeţii prin cele mai frumoase locuri din regiunea Provenţa-Alpi-Coasta de Azur având drept ghid pe Carine Aigon...

*Ep.9 Fluviul Var-năvalnic ca un torent

*Cu o lungime de 110 km, sinuosul fluviu Var izvorăşte de la o altitudine de 2.600 metri, traversează impresionantele chei Daluis, ca să se verse în Mediterana, lângă Nisa.Deşi oamenii au încercat dintotdeauna să-l domesticească, fluviul a rămas la fel de nedomolit.

Redactor: Ştefan Asavei

8:15 Pofticioşi, la cratiţă!

Pofticioşi, la cratiţă ! (Péché gourmand-Franţa, 2013-2014, 33 eps.)

Anne Alassane împreună cu un invitat găteşte din ingredientele propuse de acesta diverse mâncăruri după care-ţi lasă gura apă !

Producător: Eric Vigneron

*Ep. 26: Linte în os de măduvă, toast cu wasabi, salată asiatică

Lentille en os a la moelle et ses toasts wasabi

Redactor: Adriana Vulpe

 
TELEȘCOALA: Limba spaniola, lecția 6, nivel A 1 / VIDEO

Profesoara Maria Fabiola Bibiș ne-a propus lecţia 6 a cursului de limba spaniolă – nivel A1, cu tema Los verbos irregulares, în cadrul emisiunii ...

TELEȘCOALA: Matematică, clasa a VIII-a, „Relaţii metrice într-un triunghi” / VIDEO

Profesorul Costel Chiteş ne-a propus recapitularea cu tema „Relaţii metrice într-un triunghi” în emisiunea „Teleșcoala” difuzată la TVR 2.

Când via are suflet, vinul are calitate

Când via are suflet, vinul are calitate

publicat: joi, 17 octombrie 2024

Vinul bun este ca o operă de artă, ne spun realizatorii emisiunii ”Ferma”.  Din respect pentru tradiție, cu pasiune pentru diversitatea aromelor ...

 

#tvr2