Sculptorul Ioan Bolborea: „Credinţa asigură artistului libertatea absolută”
joi, 29 octombrie 2020
Pe 31 octombrie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura l-a avut invitat pe sculptorul Ioan Bolborea, unul dintre cei mai prolifici sculptori de monumente de for public.

’’Vioara spartă’’ din parcul Colţei, monumentul ’’Infanteriei’’ de pe Kiseleff, ’’Caragialiana’’ de la Naţional. Pentru unii, Ioan Bolborea are prea multe statui, dar sunt la fel de mulţi şi cei care îl admiră şi consideră că talentul lui e ’’os din numele celor aleşi’’, astfel îi creionează Daniela Zeca Buzura, profilul lui Ioan Bolborea, oaspetele de la Mic Dejun cu un Campion.

Invitatul din această sâmbătă dimineaţă a venit la Grădina Verona cu mult entuziasm. A adus cu sine şi câteva lucrări – un mulaj în lucru al monumentului închinat Reginei Maria a Românei, câteva fragmente turnate în bronz ce fac partre din proiectul ’’Martirul Brâncoveanu’’ de la Mogoşoaia şi o suită de cataloage şi printuri ale unora dintre ansamblurile la care lucrază în acest moment, ceea ce demonstrează forţa de acoperire a unor subiecte foarte variate pe care sculptorul Ioan Bolborea le-a lucrat de-a lungul anilor.

(w640)

Cu umor, invitatul nostru rememorează copilăria şi cum a intrat la Liceul de Artă din Braşov. Venea dintr-o şcoală generală iar performanţa de a fi admis la un liceu vocaţional era chiar un eveniment. Îşi aminteşte ’’Singurele sculpturi din casa noastră erau bibelourile bunicii’’.

Florin Codre i-a fost primul profesor adevărat de modelaj iar pentru băieţandrul abia intrat la şcoala de arte faptul că dascălul său a spus în faţa clasei, la corectură că: ”Dom’le, băiatul ăsta este singurul care are stofă de sculptor’’, l-a motivat o dată în plus să persevereze şi să înţeleagă rosturile ascunse ale sculpturii.

’’O lucrare este în primul rând o arhitectură… Întâi trebuie să faci construcţia și apoi vin detaliile, apoi vin ferestrele, apoi vine modelajul, asta în funcție de fiecare, cum i-a dat Dumnezeu, talentul’’ – mărturiseşte el peste ani.

(w640)

De la cele câteva figurine de porţelan etalate pe rafturile bibliotecii, la artistul de astăzi, este o cale lungă dar Ioan Bolborea a muncit şi s-a afirmat. După aproape zece ani de la absolvirea Institutului de Arte Plastice ’’Nicolae Grigorescu’’ din Bucureşti, imediat după evenimentele din 1990, când România se bucura de o deschidere fără precedent, iar artiştii români erau bine primiţi cu expoziţiile lor în toată Europa, Ioan Bolborea era printre cei invitaţi. Întâi la Paris, apoi în Belgia şi Luxemburg.

Fidel unui program de lucru în atelier şi expoziţional susţinute, ca şi comenzile pentru monumente care începuseră să se acumuleze, animat de un spirit antreprenorial care se manifesta în societatea românească în anii ’90, Ioan Bolborea cumpără atelierele de turnătorie în bronz ale Uniunii Artiştilor Plastici. O bază materială necesară proiecţiilor sale de viitor. Dispunând din acest moment de mijloacele tehnice şi meşteri care să transpună la scară lucrările, artistul devine cel mai căutat sculptor de monumente de for public din România.

’’Căruța cu paiațe’’, ’’I.L. Caragiale’’, ’’Vioara spartă’’, ’’Al. I. Cuza’’, Monumentul ’’Infanteriei’’, reconstituirea monumentului ’’Eugen Carada’’ de la Banca Naţională a României (Bucureşti), Monumentul ’’Reconcilierii’’ sau Monumentul ’’Revoluției Române de la 1848’’ (Arad), Monumentul ’’Eugen Ionescu’’ (Slatina), ’’Horea, Cloşca şi Crişan’’ (Alba Iulia), ’’Alexandru şi Ion Lepădat’’ (Braşov), proiectele ’’Martirul Brâncoveanu’’, ’’Regina Maria’’, ’’Marea Unire’’ (de care se leagă o întreagă aventură), toate acestea sunt doar câteva dintre lucrările care au făcut din Ioan Bolborea un artist de succes pe care însă, nu-l ocolesc detractorii, dar nici prietenii.

(w640)

Se poate spune că invitatul de astăzi de la Mic Dejun este unul dintre cei mai prolifici sculptori de monumente de for public ai momentului. ’’Toată viaţa mea, am lucrat cu certitudinea că fac ceea ce trebuie, cât mai bine, cu o implicare până la ultima mea resursă de energie’’, mărturiseşte artistul, un om obişnuit să se exprime mai degrabă prin sculptură decât prin interviuri ocazionale.

’’M-a impresionat cu punctualitatea sa – atât de atipic – cu verva, energia vulcanică şi totuşi, cu o măsură bine calculată a expunerii performanţelor sale. Nu s-a lăudat, dar a ţinut să-şi expună părerile fără ocolişuri. A povestit cu umor multe dintre întâmplările legate de lucrările sale şi, implicit, de viaţa sa. Deschis, fără ranchiună şi fără resentimente. Doar cu hotărârea că ştie ce spune şi ştie să lupte pentru arta sa’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

’’Nimic nu mi s-a părut prea greu. Totdeauna am crezut şi sunt convins de asta, că credinţa asigură artistului libertatea absolută’’ îi mărturiseşte Ioan Bolborea, Danielei Zeca Buzura la ’’Mic Dejun cu un Campion’’.

Portret de artist: IOAN BOLBOREA

Ceea ce defineşte major imaginea unui oraş sunt statuile sale ridicate de-a lungul mai multor epoci, cu influenţe stilistice caracteristice fiecăreia dintre ele. Dintre creatorii contemporani care s-au remarcat pentru numărul semnificativ de sculpturi monumentale se numără şi Ioan Bolborea.

O scurtă remarcă asupra personalităţii sale vine din partea academicianului Răzvan Theodorescu: ’’Cunoscut ca creator de monumente de for public, Ioan Bolborea, modern prin maniera sculpturală, este un tradiţionalist prin demersul ideatic, în măsura în care, toate operele sale majore sunt dedicate istoriei româneşti. Nu evenimentelor punctuale, ci istoriei eroice’’. Burebista, Horea, Cloşca şi Crişan, martirul Brâncoveanu, monumentul ’’Reconcilierii’’ de la Arad, Cuza, monumentul ’’Infanteriştilor’’ din parcul Kiseleff, ca şi mult discutatul proiect al Marii Uniri, fac referire la astfel de momente cruciale în istoria noastră. Este de consemnat şi referinţa la personalităţile culturale remarcabile, exemplificative fiind nemuritorul Caragiale şi Eugen Ionescu.

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: ’’Caragiale. Scrisoarea pierdută’’ de Bogdan Alexandru Stănescu (scriitor, eseist, traducător şi editor), apărută în 2019 la Editura Polirom, Colecţia Biografii romanţate.

(w640)

’’Ce a reușit Bogdan Alexandru Stănescu în această grozavă spovedanie este să redea adevărul psihologic al secătuirii sufletești a lui Caragiale, cel slobod și aprig la gură, terfelit și împins la exil și la melancolie neagră. Și convenția, numărul de seducție cu manuscrisul găsit al scrisorii care devine scrisoare în scrisoare are farmec dar emoția cărții stă în tonul elegiac al unui Caragiale în ultima lui noapte, când, refuzând faima de bufon bătrân, își redeapănă viața ca un mare și surghiunit tragedian’’ (Cristina Hermeziu, 2020)

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 10:00

Reluari TVR2: luni, 2 noiembrie 2020, ora 10:00

marţi, 3 noiembrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 8 noiembrie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 7 noiembrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 10:00

 • 00:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  * Prima parte Prezintă: Marina Almășan Producător Marina Almășan Realizatori :Dana Grigore și Elena Cristescu. Redactori: Laura Demeter, Costin Teodorescu, Mirela Goldic Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 01:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  * Partea a doua Prezintă: Marina Almășan Producător Marina Almășan Realizatori :Dana Grigore și Elena Cristescu. Redactori: Laura Demeter, Costin Teodorescu, Mirela Goldic Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 02:00
  România…în bucate
  TVR Iaşi * Descriptio Moldaviae Emisiune realizată de TVR Iaşi Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 02:30
  România…în bucate
  TVR Cluj * Cu tigaia'n spate Emisiune realizată de TVR Cluj Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 03:00
  FILLER
  călătorie iarnă (din mapa de rezerve)
 • 03:07
  Telejurnal TVR2
 • 03:40
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:00
  Documentar360°-GEO
  *Kenya-în paşi de dans (Kenya, alors on danse, Franţa-Germania, 2019) Realizator: Myriam Bou-saha Redactor: Corina Feleagă
 • 05:00
  Destine ca-n filme
  Prezintă: Iuliana Marciuc Producători: Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma Realizator Silvia Ionescu Redactor Dana Ilie
 • 05:55
  Poate nu ştiai
  Realizator: Călin Petrescu
 • 06:00
  Cap compas
  Producator: Elena Dinu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Cluj * Cu tigaia'n spate Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 08:00
  Strop şi balonaş
  Serial copii*(Splash and bubbles-SUA, 2016) PREMIERA * Episoadele 13 si 14 /40 Voci: John Tartaglia, Leslie Carrara-Rudolph, Raymond Carr, Aymee Garcia * Animaţie . Peştişorul galben Strop şi prietena lui pictată în culori vii, Balonaş, locuiesc în Oraşul de Coral din adâncul oceanului. Împreună cu ceata lor de prieteni, din care fac parte căluţi de mare, meduze şi caracatiţe, ei explorează reciful, descoperind diverşi „cetăţeni ai mărilor”, care sunt dornici de distracţie, dar şi de a învăţa lucruri noi şi interesante. *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea
 • 09:00
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor: Cristina Moiseiu Radulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 09:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  *sezon nou Amfitrion: Daniela Zeca Buzura *Invitat: Dinu Flămând -poet, eseist, traducător, diplomat, jurnalist şi comentator politic. Trăieşte şi lucrează în Franţa şi România. ’’Am plecat din România când n-am mai găsit niciun motiv să mă stimez’’-spune Dinu Flămând care a petrecut 20 de ani la microfonul Radio France International. Rămâne ca literatura română să îi recupereze complet poezia, eseurile şi traducerile. Este mereu pe drum, tentând nu o dată soarta care, generoasă, i-a creat o multitudine de oportunităţi la care, în mod normal, nu s-ar fi gândit. Dar numai cine nu riscă, nu câştigă, nu-i aşa? Este un principiu pe care Dinu Flămând l-a aplicat, atât vieţii personale, cât şi activităţii de scriitor şi traducător. Oricine parcurge biografia sa, nu se poate să nu-şi pună întrebarea: Oare când o fi avut timpul fizic de a scrie atât de mult (aproape 20 de volume de poezie publicate, eseuri critice), de a traduce titluri reprezentative din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, de a călători în toată lumea, de a privi cu un ochi atent şi neiertător realităţile lumii contemporane şi de a le comenta ca jurnalist în presa scrisă sau la radio. ’’În momentul în care tratăm culutura ca pe o marfă din supermarket, scriitorul este obligat să rămână un revoltat’’. Subscriem părerii sale şi vă invităm să-i fiţi aproape la întâlnirea de la Grădina Cărtureşti-Verona alături de Daniela Zeca Buzura. Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  *sezon nou *Colţ de rai cu natura şi cai *Iubeşte caii! Vizitează hergheliile româneşti. Karl Reiter, austriac şi antreprenor, este un exemplu pentru noi toţi cei descălecaţi în Carpaţi. Karl şi-a înobilat viaţa trăind între şi pentru cai. În sudul Austriei. Unde are depotrivă grijă de oameni şi de fiinţele fără grai. Cunoaşte România datorită cailor ei. L-am cunoscut la Heghelia Beclean. Karl Reiter este întemeietorul turismului de wellness în Europa. Aşa că l-am urmat şi la cel mai premiat complex wellness din sudul Austriei, acolo unde adulţii care vor intimitate șşi familiile cu copii au hotelurile lor distincte. ŞȘi cel mai mare SPA din Europa. Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  Cap compas
  *sezon nou * Repere azere Producator: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  * Prima parte * Gala umorului continuă în grila de toamnă a canalului TVR2 cu cel de-al 14-lea sezon. Un nou sezon dedicat maeştrilor comediei româneşti. Aşadar, în fiecare vineri seara vă dăm întâlnire, prin intermediul Arhivei de Aur a Televiziunii Române, cu cei ce ne-au făcut, de-a lungul anilor, să râdem cu poftă în faţa micilor ecrane. Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 14:00
  Gala umorului
  *Partea a doua * Gala umorului continuă în grila de toamnă a canalului TVR2 cu cel de-al 14-lea sezon. Un nou sezon dedicat maeştrilor comediei româneşti. Aşadar, în fiecare vineri seara vă dăm întâlnire, prin intermediul Arhivei de Aur a Televiziunii Române, cu cei ce ne-au făcut, de-a lungul anilor, să râdem cu poftă în faţa micilor ecrane. Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  *sezon nou * Prima parte Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitaţii: Colind Andra Matei + Gabriela Comaneci ( Bucovina) Medicul Cătălin Cîrstoveanu -Neonatologul Cătălin Cîrstoveanu, numit de către părinţi "Îngerul copiilor", este şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie. Maria Baltac -În urmă cu 19 ani s-a născut prematur având doar 650g, ajutată de medicul Cătălin Cîrstoveanu . Acum este studentă la edicină şi îşi doreşte să ajute toţi oamenii. Mariana Pachis -un artist complet (scenograf, pictor, sculpltor) violonista Valentina Daniela Coţofană Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 16:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  *sezon nou * Partea a doua Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitaţii: Cristina Strecopitov -Actriţă-magician. Cristina Strecopitov este considerată de media prima femeie magician din România! Gabriel Dorobanţu -Vine să ne spună povestea cântecului “Hai, vino iar în gara noastră mică” Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 17:00
  Fraţi de viţă
  PREMIERĂ Producător Cătălin Heson O coproductie TVR-Asociatia Vinarium
 • 17:30
  MotorVlog
  *sezon nou Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor: Cristina Moiseiu Radulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 18:00
  Zile cu stil
  *sezon nou * Colecţia street-style *Dieta indiană, cu Maria Mihăila *Ruta Sănătăţii ne conduce pe căile Neurologiei *Cât şi cum îi afectează pe copiii noştri doza de online pe care le-o oferă şcoala, ne spune psihologul Eduard Puiu. *Reţete şi sfaturi preţioase, în domeniul cosmeticii, cu Ioana Marinescu *Interviu cu Saveta Bogdan, artist folclor Redactor Sorina Soare.​ Producător Tv-Luiza Caravasile O coproductie TVR-Mirampeck Media SRL
 • 18:53
  Sport
  Transmisiune directă
 • 19:00
  Telejurnal TVR2
  Transmisiune directă
 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 19:55
  FILLER
  *Moş Crăciun *ep.4
 • 20:10
  Dumnezeu iartă, eu nu!
  Film*(Dio perdona... io no!-Italia, 1967) Regia: Giuseppe Colizzi Cu: Terrence Hill, Bud Spencer, Frank Wolff * Western . Cat Stevens, poreclit „Doc”, mare pistolar şi cartofor, face echipă cu agentul de asigurări Hutch Bessy, zis şi „Earp”, ca să descopere cine a jefuit un tren care transporta banii unei bănci. Fiindcă hoţul n-a ezitat să-i ucidă cu sânge rece pe pasagerii trenului, Earp bănuieşte o mai veche cunoştinţă de-a lor, pe banditul Bill Sant’Antonio, care şi-a înscenat propria moarte şi se ascunde împreună cu banda lui în apropierea graniţei mexicane. Redactor: Cristina Crăciun
 • 22:05
  Viaţa visată
  Serial*(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Sezon 2*Episodul 4 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Dramă . Sicilia, 1921. Carmela Carrizzo, soţie şi mamă a cinci copii, devine ţinta obsesiei lui Vincenzo Spano, un vătaf fără scrupule, care, neputând s-o seducă, o persecută până la a-i ucide soţul şi a-i lăsa unul dintre fii neputincios. Ca o leoaică în stare de orice ca să-şi salveze puii, Carmela îşi adună toate forţele şi porneşte împreună cu copiii ei într-o călătorie lungă şi primejdioasă peste ocean, către America. Familia se instalează într-un apartament din cartierul newyorkez Mica Italie, unde curajoasa siciliancă îndrăzneşte să viseze la o viaţă mai bună decât cea de care fugise. Dar „pământul făgăduinţei” este, în realitate, o ţară dominată de criza economică şi de prohibiţie, iar necazurile nu vor întârzia să reapară. Redactor: Adriana Vulpe
 • 23:00
  Distractiile lui Cazacu
  PREMIERA *În fiecare episod vom avea un invitat/ vedetă. În prima parte vom lua invitatul de acasă cu o maşina. În drumul nostru către locaţie surpriză vom avea un interviu cu invitatul. Interviul se doreşte a fi haios dar şi plin de emoţie. Totodată căutăm ca prin acest interviu să învăţăm câte ceva de la fiecare invitat al nostru. În partea a doua apare elementul distracţie. Invitatul împreună cu prezentatorul se vor distra în locaţii diferite dar atent alese cu un spectru foarte larg de la parcuri de distracţii, sărit cu paraşuta cât şi în locuri elegante gen restaurant, club. Gazda Cătălin Cazacu Invitat: Jurnalist : Bernard Tatomir O productie SC Raul International
 • 23:35
  Zile cu stil
  Redactor Sorina Soare.​ Producător Tv-Luiza Caravasile O coproductie TVR-Mirampeck Media SRL
 • 00:30
  Dumnezeu iartă, eu nu!
  Film *(Dio perdona... io no!-Italia, 1967) Regia: Giuseppe Colizzi Cu: Terrence Hill, Bud Spencer, Frank Wolff * Western . Redactor: Cristina Crăciun
 • 02:25
  Viaţa visată
  Serial *(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Sezon 2*Episodul 4 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Drama Redactor: Adriana Vulpe
 • 03:20
  Sport
 • 03:27
  Telejurnal TVR2
 • 04:00
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:15
  Strop şi balonaş
  Serial copii *(Splash and bubbles-SUA, 2016) Voci: John Tartaglia, Leslie Carrara-Rudolph, Raymond Carr, Aymee Garcia *Episodul 13 si 14 *Animaţie . *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea
 • 05:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 05:55
  Poate nu ştiai
  Realizator: Călin Petrescu