loader

Cap Compas: Scrisori din orașe | VIDEO

Echipa „Cap Compas" ne-a spus povestea câtorva orașe palestiniene, sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 12:30, pe TVR 2.    

 

Cap Compas

Orașele vechi, istorice, sunt cele mai vizitate dar, paradoxal, turismul modern nu alterează spectacolul locului.

Când vizitezi Hebronul, îți pui întrebarea: unde sunt toate acele neamuri care au populat odată locul acesta? Unde sunt canaaniții? Unde sunt edomiții? Unde sunt anticii greci și romani, bizantinii, francii și mamelucii? Unde sunt otomanii?

Au pierit în negura timpurilor și rămân doar în povești sau încrustați pe vreun petic de pergament, în scrisori precum ale mele. Dar locul acesta  este unic în felul său. A fost, pe rând, un loc sfânt ebraic, sinagogă, bazilică bizantină, moschee, biserică a cruciaților și din nou, moschee. Hebron este un oraș foarte vechi.

(w882)

Hebron pare un  oraș trist, poate cel mai trist din statul palestinian și când vezi aceste străduțe și plasa de sus, care separă colonia de lumea arabă, nu poți să afirmi ceva neutru despre inocența lumii.​

(w882)

Patriarhul Avraam a locuit, după sosirea sa, în Canaan iar Regele David a fost uns la Hebron, unde a domnit timp de șapte ani. Hebron este de o frumusețe măreață și venerabilă. Oferă pacea și liniștea ce pot fi adesea găsite în sanctuarele antice. Dar pietrele sale sunt martore mute la întâmplările care au avut loc aici.

(w882)

Cu cât pătrunzi însă mai adânc în labirintul de străduțe al orașului Nablus, descoperi o viață fascinantă, care se desfășoară în fața ta, în timp real, printre maghernițe, ateliere de pielărie, croitorie sau tinichigerie. Sunt străduțe pline de meseriași, care își petrec zilele acolo, modelează, pictează, cos, taie, dar și mănâncă, dorm, socializează, trăiesc în cel mai mic detaliu.

(w882)

(w882)

(w882)

Nablus are o populație de 170.000 locuitori. Este considerat al doilea cel mai mare centru comercial și cultural din Palestina după Hebron. Istoria bogată a orașului se află în partea veche , cu fațade  distincte de piatră, arhitectură frumoasă, străzi înguste și spații  vechi.

(w882)

Aici am simțit  mirosul de  mirodenii și  sudoarea de om harnic.

Ierihon și Betleem sunt orașele din care voi scrie ultima scrisoare...

Orașul zilelor noastre este precum frontiera de vest a Palestinei. O distanță aproape egală îi desparte pe localnicii de aici de Aman sau de Ierusalim. Un izvor cu un debit de apă, care trece de orice închipuire a ceea ce poate exista în deșert, a asigurat dintotdeauna firul dătător de viață al acestor locuri. Zidurile Ierihonului, despre care relatează referatul biblic, vor fi fost prin preajmă iar turnurile de apărare au asigurat milenii la rând viețuirea și conviețuirea în acest spațiu. O posibilă etimologie a numelui orașului ne duce cu gândul la rădăcina semantică arabă ariha, care înseamnă aromă sau loc înmiresmat.

(w882)

Am auzit aici rugăciuni rostite în toate limbile pământului și am văzut oameni care se închinau în cele mai diferite moduri și a apărut în inima mea un licăr de speranță: oamenii pot găsi un numitor comun și pot trăi în armonie respectându-și viețile unii altora.

(w882)

Palestina e nebănuit de vie și, poate că într-o zi, nu prea îndepărtată, va putea începe să trăiască, nu doar să supraviețuiască.​

 

3:45 Om câine -România, Bulgaria, Suedia, Germania, 2021

Film * Om câine -România, Bulgaria, Suedia, Germania, 2021

Regia: Ştefan Constantinescu

Cu: Bogdan Dumitrache, Ofelia Popii, Ana Ciontea, Voica Oltean

*Premiul pentru cel mai bun film în cadrul Zilelor Filmului Românesc-TIFF 2022

*Dramă. În plină epidemie de la Coronavirus, Doru decide să revină în România, abandonându-si locul de muncă din Suedia. Sustine că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmăreste să îsi confirme bănuielile legate de infidelitatea sotiei. Timpul este scurt, Europa se pregăteste să îsi închidă granitele, iar superiorii lui Doru insistă ca acesta să se întoarcă de urgentă în Suedia.

(Reluare)

5:30 Generaţia Fit

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

(Reluare)
 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2