loader
Foto

Galerie foto

Sărbători Pascale cu programe speciale, la TVR 2 şi TVR Cultural

Documentare tematice, filme artistice, spectacole de excepție, dar și ediții speciale ale unor emisiuni de divertisment s-au regăsit în programul TVR 2 pentru întreaga familie în zilele Sfintelor Sărbători de Paști. Transmisiune directa de la Ierusalim în aşteptarea Învierii: TVR Cultural a difuzat Concertul de Paşte: „Acasă la Iisus”.

 

Iată câteva dintre programele speciale pregătite de cele două posturi.

La TVR 2, am intrat în atmosfera Sărbătorilor Pascale vineri, 14 aprilie, ora 22:00, cu un documentar emoţionant, „Părintele Arsenie Boca - Icoana Mărturisirilor”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Realizatorii au cules mărturii ale oamenilor care l-au cunoscut pe cel supranumit „Sfântul Ardealului” în diverse etape ale vieţii şi creaţiei sale. Rostirea cuvintelor Părintelui Arsenie îi aparţine lui Mihai Bica, iar cântecele bisericeşti sunt interpretate de arhidiaconul Mihail Bucă.

(w882)

„Cel mai mare artist este natura, dar deasupra ei este Dumnezeu. Apoi vin oamenii. Noi, artiştii, suntem doar nişte intermediari”, spune Adrian Naidin, invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic Dejun cu un Campion”, în ediţia de sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 10:00. Telespectatorii TVR 2 au fost invitaţi la o întâlnire de neuitat cu violoncelistul, compozitorul şi tenorul, Adrian Naidin, membru al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti, unul dintre cei mai interesanţi muzicieni români contemporani.

„Drag de România mea!” a îmbracat straie de sărbătoare în prima zi de Paşte. De la ora 15.00, Paul Surugiu-Fuego a pregătit, alături de echipa sa, o petrecere a diversității cu umor şi muzică românească de calitate. „Drag de România mea!” ne-a invitat la o confruntare între două echipe, un quiz muzical, între echipa artiștilor de muzică ușoară și cea a artiștilor de muzică populară. S-a difuzat simultan la TVR Internaţional şi luni, 17 aprilie, ora 21:00, la TVR Moldova.

(w882)

Din tabăra de muzică ușoară fac parte Anișoara Puică (Basarabia). Stela Enache, care ne-a propus un extemporal la dirigenție pe ritmuri de tango. Simona Florescu Dichiseanu, Ileana Șipoteanu și Denis Ștefănescu care nu-au ezitat să răspundă tuturor provocărilor la care au fost supuse, cântând chiar și folclor. Raoul a venit cu două premiere muzicale și cu umor fin la purtător. În tabăra de muzică populară, frații Andreea Haisan, Paul Ananie, Oana Tomoiagă și Gabriel Dumitru. De la Suceava, cu joc și voie bună, a sosit Margareta Clipa iar Dobrogea a fost reprezentată de Aneta Stan, care ne-a cântat în chineză și ne-a poftit la joc pe ritm celebru de geampara. Apariția doamnei Bucovinei, Sofia Vicoveanca, a fost supriza emisiunii şi n-au lipsit baletul condus de Florin Mariș, trupa Supermarket și Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.

(w882)

De la ora 21:30, telespectatorii TVR 2 au fost invitaţi la balet: „Lacul Lebedelor”, spectacol al Operei Naţionale Bucureşti. Dirijor: Iurie Florea Odette / Odile-Cristina Dijmaru Siegfried-Robert Enache Rothbart-Cristian Șușu Bufonul-Hibiki Tsukamoto Pas de trois-Kana Arai-debut, Arata Yamamoto, Marina Gaspar. Patru lebede mici - Erina Yoshie, Diana Gal, Kana Arai, Amyra Badro. Patru lebede mari - Julia Baro, Adina Manda, Uyu Hiromoto, Corina Lupescu-debut.

Programele speciale de Paşte la TVR Cultural

În Vinerea Mare, de la ora 21.00, Paula Seling ne-a oferit un concert de pricesne și cântece scrise pe versuri cu adânci semnificații pentru creștini. Un spectacol emoționant, prin interpretarea solo a unor piese muzicale de pe albumul „Spre Lumile Luminii".

Sâmbătă, 15 aprilie, ora 14.00, documentarul „O noapte în San Pietro” (Stanotte a San Pietro, Italia-Vatican, 2018), realizat de Gabriele Cipollitti, ne-a îndeamnat să facem o călătorie extraordinară în care avem privilegiul de a descoperi şi admira comorile artistice şi culturale adunate în cel mai mic stat din lume: Vatican. Prezentator: Alberto Angela.

(w882)

De la ora 21.00, am aşteptat Învierea cu un concert de Paşte: „Acasă la Iisus”, transmisiune directă. TVR Cultural a prezentat Concertul Extraordinar de Înviere de la Ierusalim, cu sprijinul Ambasadei Israelului în România.

12 dintre cei mai apreciaţi artişti români - Marcel Pavel, Sanda Ladoşi, Nick Casciaro, Luminiţa Anghel, Maria Coman, Alexandra Crişan, Nico Matei, Remus Alazaroe -, cărora li s-au adăugat doi dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică religioasă la nivel internaţional, Kurt Davies şi Lynda Randle, au susţinut un spectacol extraordinar pe explanada „Turnului lui David” din Ierusalim.

Artiştii au fost acompaniaţi de o orchestră compusă din 100 de instrumentişti şi de Corul „Procred", format din 25 de membri, concertând sub egida Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale a Israelului.

(w882)

În ziua Învierii, emisiunea „De ce-aș citi?”, de la ora 15.00, a adus în discuție literatura religioasă.

În lumea actuală, afectată de probleme globale (războaie, pandemii, modificările climatice, crize economice) ce rol joacă literatura religioasă?”, este o întrebare la care a încercat să răspundă jurnalistul și scriitorul Tudor Călin Zarojanu, alături de invitații săi, diaconul Alex Briciu, redactor-șef al ziarului „Lumina”, și Răzvan Bucuroiu.

(w882)

De la ora 19.00, telespectatorii TVR Cultural au vizionat documentarul „Ultima prescură”, o poveste emoţionantă despre Veronica Grozea, o bătrână dintr-un cătun izolat din munții Bihor, care pe vremuri era cea care făcea prescura pentru biserica din sat, apreciată de întreaga comunitate. Camera de filmat a pătruns în intimitatea vieții ei, făcând portretul acestei femei foarte credincioase.

Spectacol cu arii din operă, susţinut de artişti români apreciaţi pe meridianele lumii, în prima zi de Paşte, de la ora 22.20. Recent, pe scena Palatului Culturii din Timișoara a avut loc un concert de excepție, susținut de trei dintre cei mai buni interpreți români de operă, care activează pe cele mai cunoscute scene internaționale - Luiza Fatyol, Ioan Hotea, George Petean și Ciprian Teodorașcu. Producţie TVR Timişoara. S-a difuzat la TVR Internaţional luni, 17 aprilie, ora 23.30.

De la ora 0:05, ziua de duminică s-a încheiat cu un „Concert de Paşti” susţinut de Orchestra Metropolitană Bucureşti şi Corul Accoustic. Dirijor Daniel Jinga. Solişti: Marta Sandu Ofrim – soprană, Maria Miron Sîrbu - mezzo-soprană, Leonard Bernad – bas.

Filme de excepţie în zi de sărbătoare

Duminică, 16 aprilie, TVR 2 a programat două comedii clasice, din seria „Marele blond”. De la ora 13:00, „Marele blond cu un pantof negru” (Le grand blond avec une chaussure noire-Franţa, 1972): Şeful serviciului francez de informaţii (Jean Rochefort) duce o luptă acerbă împotriva adjunctului său şi încearcă să-i întindă o capcană, sugerându-i să urmărească îndeaproape un periculos spion străin.

Cea de-a doua parte a seriei, difuzată de la ora 20:00, „Întoarcerea marelui blond” (Le retour du grand blond-Franţa, 1974) ne-a purtat în Brazilia, unde bietul violonist aiurit se trezeşte din nou implicat în intrigi din care nu pricepe nimic, ba chiar devine ţinta unui atentat. Regia: Yves Robert. Cu: Pierre Richard, Jean Rochefort, Mireille Darc şi Jean Carmet.

TVR Cultural ne-a propus în ziua de Paşte, de la ora 20:45, un film de colecţie: „Codin” (România, 1963), în regia lui Henri Colpi. Din distribuţie fac parte Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu şi Françoise Brion. Ecranizare a romanului omonim de Panait Istrati, „Codin” a obţinut Premiul pentru cel mai bun scenariu (semnat de Yves Jamiaque şi Dumitru Carabăţ) la Festivalul de Film de la Cannes 1963.

9:00 Generaţia Fit

Sezon Nou

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

9:30 Fără prejudecăţi

Sezon Nou

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Invitati: Viorel Micu, interpretul profesorului Vasile Adamescu

Ligia Soare, coordinator ANIMEST

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2