loader

Sâmbătă, la „Mic dejun cu un campion”, ne întâlnim cu Ana Blandiana

Pe 30 ianuarie, de la 09:30, la „Mic dejun cu un campion” ați putut revedea interviul realizat în aprilie 2015 cu Ana Blandiana.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Autoare a peste 32 de cărţi de poezie, proză şi memorialistică traduse în 24 de limbi ale lumii, dar şi a numeroase articole de presă, Ana Blandiana este deţinătoarea, printre multe alte distincţii, a Premiului Herder, a Premiului Acerbi pentru poezie, a Premiului Academiei Române, dar şi a Legiunii de Onoare acordată de statul francez pentru meritele sale scriitoriceşti şi civice deosebite.

„Departe de modelul scriitorului care priveşte realitatea de la adăpostul propriei creaţii, Ana Blandiana este o scriitoare care a ştiut să creeze sensuri de lectură multiple, ale cărei poezii, de exemplu, chiar şi a celor pentru copii, se puteau citi deseori printre rânduri. Ea a reuşit să confere stihurilor acea savoare a descoperirii lucrurilor grave sub impresia unor rime simple”, spune Ileanu Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

Ana Blandiana este un autor cunoscut care, dicolo de vocaţia scrisului s-a implicat activ în societatea românească postdecembristă. A fost membră a Alianţei Civice, printre fondatorii căreia s-a numărat. S-a implicat în politică fără să fi avut vreodată o altă intenţie decât aceea a menirii pe care intelectualul trebuie s-o aibă într-o societate progresistă, aceea de implicare totală şi necondiţionată.

A fost unul dintre cei mai fervenţi vorbitori ai balconului de la Piaţa Universităţii, un fenomen al construcţiei democratice nemaiexersat în România de la instaurarea regimului comunist de după cel de-al doilea război mondial. A scris, a vorbit răspicat, a revendicat, s-a retras. A înfiinţat în schimb o fundaţie exemplară şi Memorialul de la Sighet întru neuitarea timpurilor sinistre ale comunismului românesc.

***

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

20:05 Cântecul numelor uitate

Film* Cântecul numelor uitate (The song of names-Canada, Ungaria 2019)

Regia: Francois Girard

Cu: Clive Owen, Tim Roth, Catherine McCormack

*Dramă. Martin Simmonds (Tim Roth) a fost bântuit toată viaţa de dispariţia celui mai bun prieten al său, violonistul evreu polonez Dovidl Rapoport. Acesta a dispărut cu puţin timp înainte de concertul său de debut de la Londra, în 1951, care i-ar fi lansat o carieră minunată. După 35 de ani, Martin descoperă că Dovidl (Clive Owen) ar putea fi în viaţă şi porneşte o căutare obsesivă, traversând continente, pentru a-l găsi.

22:20 Ana -România, 2014

Film* Ana -România, 2014

Regia: Alexa Visarion

Cu: Răzvan Vasilescu, Cristina Drăghici, Dorel Vişan, Mircea Albulescu

*Dramă. Povestea unui bărbat în pragul bătrâneţii, a unei tinere ajunse prostituată în Italia şi a unui adolescent, toţi încercaţi de viaţă, care reuşesc să comunice, susținuți în dialogul lor de legenda "Meșterului Manole". Într-un loc al aşteptării, suspendat între lumea reală şi cea onirică, pe malul unui lac neatins de oameni, cei trei îşi intersectează amintirile, apăsaţi de tensiunile prezentului.

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2