loader
Foto

„România neîmblânzită”, un documentar care a străbătut lumea în 2022

Duminică, 11 decembrie, de la ora 13:00, TVR 2 v-a invitat să fiţi martorii unui univers uimitor, cu imagini care îți taie respirația şi o solidă informație științifică despre floră și faună.

 

În România avem Carpaţii, unde se află unele dintre cele mai vechi păduri virgine din Europa, amintire a felului în care arăta continentul acum 3000 de ani. Unică este şi Delta Dunării, habitat esențial care adăposteşte o mare biodiversitate. Reverență în fața naturii, filmul documentar „România neîmblânzită”, în regia lui Thomas Barton-Humphreys, este o incursiune într-un univers fabulos. Dincolo de forfota oraşelor, există o viață naturală luxuriantă, unde milioane de plante şi animale dau un spectacol plin de măreţie, graţie, ferocitate, candoare și umor.

Cele 90 de minute petrecute în universul „României neîmblânzite”, în special în zona Munților Carpați și în Delta Dunării, au ajuns la publicul din toate colţurile lumii. Numai în 2022 documentarul a avut parte de 20 de proiecții internaționale (în țări precum Franța, Italia, Spania, Elveția, Cehia, Letonia, India, Coreea de Sud, Thailanda, Liban, Iordania etc.). Cele 20 de evenimente se adaugă altor aproximativ 100 derulate în intervalul 2018-2021.

Duminică, 11 decembrie, de la ora 13:00, TVR 2 v-a invitat să revedeți documentarul-premium despre miracolul naturii, supraviețuire şi mai ales despre ţara de dincolo de oraşele aglomerate. „România neîmblânzită” este o invitație la cunoaștere, un mod de a stimula interesul oamenilor pentru universul viu din jur. Un documentar care nu neglijează nici mamiferele, nici păsările, nici peștii, nici plantele, nici insectele, nici reptilele.

A fost premiat cu Trofeul de argint pentru „Luptă împotriva încălzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franţa, iunie 2019) și cu Marele premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar“ — festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019). Coloana sonoră a documentarului „România neîmblânzită” a mai primit premiul „Descoperirea anului“ pentru compozitoarea Nainita Desai din partea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Muzică de Film (februarie 2020). Versiunea în limba română îl are ca narator pe marele actor Victor Rebengiuc.

20:05 Mânzul

Film* Mânzul (The Colt-SUA, 2005)

Regia: Yelena Lanskaya

Cu: Ryan Merriman, Steve Bacic, William McDonald

*Dramă -adaptare a unei nuvele de Mihail Şolokov. În 1864, în timpul Războiului Civil American, iapa tânărului soldat unionist Jim Rabb aduce pe lume un mânz. Ignorând ordinul superiorului său de a elimina povara nedorită, Jim salvează animalul, care rămâne alături de soldaţi, ca un simbol al speranţei în mijlocul ororilor războiului. Când adversarii le invadează tabăra şi fură mânzul, Jim îşi va risca viaţa pentru a-l aduce înapoi.

22:00 Os de peşte

Film* Os de peşte (Fishbone/Ribena kost-Bulgaria, România, 2021)

Regia: Dragomir Sholev

Cu: Deyan Donkov, Suzy Radichkova, Valentin Andreev

*Dramă. Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile şi poliţia locală, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2