Roma ar trebui descoperită la pas, cu un sentiment de venerație. Străzile înguste, vechi de sute de ani și bulevardele croite din cărămizi ale istoriei ar trebui străbătute cu sfială, cu respect, cu recunoștință pentru lecțiile de Frumos și Civilizație pe care le oferă.
Se spune adesea că, în ce priveşte „viaţa bună“ filosofia îndeamnă spre căutarea dinamică a raționamentelor riguroase, în vreme ce religia înseamnă stabilitate într-un crez care oferă certitudine.
Într-o suprapunere mai mult decât simbolică urmărim pașii pelerinilor de odinioară care ajungeau în capitală imperială.
La un început de cale locul în care au fost întemnițați Sfinții Petru și Pavel aflat aproape în inima cetății la câțiva pași de for. Închisoarea a fost folosită până în secolul al IV-lea.
Biserica îndeamnă dintotdeauna la a identific modelele demnităţii umane și să căutam locurile unde trecutul poate deveni prezent prin mărturiile timpului.
Pătrundem în lăcașul a cărui istorie o spun cărţile şi a cărui imagine se află în toate ghidurile de călătorie descoperind un interior cu trei nave și o boltă proiectată în 1705 de Francesco Fontana, iar în centru reprezentarea Miracolului Lanțurilor pictată de genovezul Giovanni Battista Parodi.
Pe străzile Romei vei găsi treisprezece obeliscuri dintre care doar opt sunt egiptene, restul au fost făcute în Roma în următoarele trei secole după cucerirea romană a Egiptului. Obeliscul era un monument înalt cu vârf piramidă construit inițial de egipteni și simboliza pe zeul soare Ra. Când Augustus a cucerit Egiptul în 30 î.Hr. și-a dat seama de importantă obeliscurilor în civilizația egipteană și le-a strămutat de la Heliopolis la Roma că semne ale cuceririlor sale.
Aceste insolite trofee au fost plasate strategic în Roma că un fel de agendă politică, trecând peste semnificația religioasă și rămânând un simbol al puterii. Obeliscurile sunt simple, dar servesc drept memento al Imperiului Roman, al împăraților săi, al papilor, al creștinismului și al marilor faraoni din Egipt
În timp ce artă este o mărturie credibilă a frumuseții creației, pentru Biserică este, în plus, un important „instrument de evanghelizare”.
Artă, fie că este sub formă de muzică, arhitectură, sculptură sau pictură, a fost folosită pentru a demonstra și transmite mesajul creștinismului.
.
Producător Elena Dinu
Credit foto Elena Dinu
Cap compas: Roma. Cronologii la timpul prezent, sâmbătă, 19 aprilie, ora 17:30, TVR 2 și TVR+