loader
Foto

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză" - Filmul de Artă de la TVR2

Filmul de Artă la care v-a invitat TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.05,  a fost „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, Spania, 2019). I-am văzut pe actorii Penélope Cruz, Ana de Armas și Gael García Bernal în acest film regizat de francezul Olivier Assayas.

 

Thrillerul se bazează pe evenimente reale şi pe cartea lui Fernando Morais „The Last Soldiers of the Cold War" (Ultimii soldați ai Războiului Rece): în anii ’80 și ’90, grupările anti-Castro cu baza în Florida desfășurau atacuri militare asupra Cubei. Guvernul de la Havana a trimis Wasp Network – 12 bărbați și două femei – să se infiltreze în acele grupări. Morais spune povestea cubanezilor care au fost anchetați de autoritățile americane. Cinci dintre ei au fost condamnați, pentru spionaj și crime, la pedepse grele, unii la închisoare pe viață.

(w882) wasp

Publicată în 2015, cartea îi are în centru pe prizonierii care au fost eliberați în decembrie 2014, după sentințele din SUA de la sfârșitul anilor ’90. Fernando Gomes de Morais este jurnalist, politician și scriitor brazilian.

(w882) wasp

Filmul este regizat de Olivier Assayas, care a adaptat pentru ecran cartea lui Morais și i-a ales în distribuție pe Penélope Cruz, Édgar Ramírez, Gael García Bernal, Ana de Armas și Wagner Moura. La începutul anilor ‘90, pilotul René Gonzalez (interpretat de Edgar Ramírez) își lasă soţia şi fetiţa în Cuba comunistă, pentru a începe o viaţă de libertate în Statele Unite ale Americii. Din Miami, el trimite acasă scrisori în care-i explică soţiei sale, Olga, că luptă pentru viitorul Cubei, alături de alţi exilaţi cubanezi, deşi la Havana el este considerat trădător. Operaţiunile activiştilor includ trafic de droguri şi atacuri teroriste asupra Cubei. René devine conştient de compromisurile morale pe care trebuie să le facă, dar şi de rolul CIA în războiul anti-Castro.

(w882) wasp

„Reţeaua Cubaneză" a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, în 2019. Premiile cineastului francez Olivier Assayas includ Globul de Aur pentru serialul „Carlos”, trofeul pentru cel mai bun regizor la Cannes pentru „Personal Shopper” și două premii speciale la Veneția pentru „Something în the Air”. A locuit  șase luni la Havana ca să facă „Rețeaua cubaneză".

(w882) wasp

Într-un interviu acordat revistei Variety, Assayas spune că acest film „explorează politica modernă, subteranele informării și dezinformării moderne, ceea ce pe vremuri numeam propagandă”. „Penelope Cruz a adus inventivitate personajului și o dimensiunea emoțională și o vitalitate esențiale pentru film… Interpretarea ei este nucleul emoțional al filmului”, mai crede Assayas.

Ana de Armas, actriță de origine cubaneză, a primit nominalizări la Oscar, BAFTA și Globurile de Aur pentru rolurile obținute la numai câțiva ani după apariția în „Wasp Network" – „Knives Out", 2020, și „Blonde", 2022 (unde o interpretează pe Marilyn Monroe).

(w882) Ana

Surse: variety.com, nytimes.com, imdb.com, program TVR

Credit foto: Memento Films Distribution, imdb.com

***

Filmul de Artă * Reţeaua cubaneză

(THE WASP NETWORK – Franţa, Brazilia, Spania, 2019)

PREMIERĂ

Regia: Olivier Assayas

Cu: Penélope Cruz, Édgar Ramírez, Gael Garcia Bernal, Ana de Armas

* Nominalizare la premiul César pentru scenariu

* Nominalizare la Leul de Aur – Festivalul de Film de la Veneţia

(w882) wasp

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema:CUM E MAI BINE : SĂ VORBEȘTI SAU SĂ TACI?

Invitati: Matei Stanculescu, Adrian Cuculis, dr. Monica Pop, prof. Dumitru Bortun, Adrian Paunescu

Momentele artisitice sunt sustinute de Adrian Paunescu, Scarlet Aura, Silviu Biris, Dan Helciug

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Andreea Baciu, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Mirela Vasile

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

* Primăvara creștină

Un episcop martir: Anton Durcovici

Anton Durcovici a fost un episcop romano-catolic al diecezei de Iași în anii 1948-1949. Perioada a una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. A fost arestat în iunie 1949 și a murit la Sighet, în 10 decembrie 1951. A fost beatificat la data de 17 mai 2014 la Iași.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2