loader

“Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii” - din seria "Memorialul Durerii"

Lucia Hossu Longin a revenit la TVR 2 și TVR2 HD sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18:00, cu o serie nouă, cutremurătoare despre una dintre cele mai crude practici desfăşurate sub autorităţile comuniste: Experimentul Piteşti .

 

Memorialul Durerii

Din această toamnă, seria “Memorialul durerii” e programată în grila TVR 2 și TVR2 HD pe un nou tronson orar. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, sub semnătura inconfundabilă a echipei conduse de cunoscutul om de televiziune Lucia Hossu-Longin, telespectatorii vor putea urmări noua serie documentară în şase episoade, “Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”.

În anul în care se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului şi 70 de ani de la debutul experimentului care a mutilat nu numai pe cei ce au avut neșansa să îl trăiască, documentarul prezintă o altă versiune a fenomenului care a lăsat urme adânci în societatea noastră, susţinută de supravieţuitori ai infernului şi de tineri istorici. Experimentul de la Piteşti nu a mai fost repetat la asemenea intensitate în alte țări ale blocului comunist.

Timp de doi ani, între decembrie 1949 şi ianuarie 1952, o închisoare din Piteşti devine iadul în care se experimentează o tehnică până atunci necunoscută în spaţiul carceral românesc – reeducarea tinerilor studenţi de către alţi studenţi deţinuţi prin mijloace violente, prin tortură. Victimele devin călăi şi călăii devin victime. Totul la comanda puterii comuniste şi a securităţii.

Seria documentară „Memorialul durerii - “Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii” este produsă de  TVR2 HD în parteneriat cu APTR şi Fundaţia Culturală MEMORIA Piteşti.

DESPRE „Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”

Început la Suceava, „Experientul Pitești” este transferat în decembrie 1949 la închisoarea de la Pitești, un spațiu de detenție destinat studenților. Cel care a condus desfășurarea acestui experiment sinistru este Eugen Țurcanu, fost student la Iași, fost legionar, membru PMR la data arestării. Țurcanu a fost ales să pună în practică metodele de tortură în vederea demascării. Inițiatorul acestui experiment este Alexandru Nicolschi, șeful Securității.

Pe lângă bătăile înfiorătoare administrate regulat, deținuții au fost siliți să se tortureze reciproc, cu scopul de a distruge orice convingere, orice loialitate de dinaintea încarcerării. Grupele de bătăuși conduse de Țurcanu i-au forțat să participe la sesiuni de instruire politică, de obicei acompaniate de abuzuri fizice la întâmplare și îndemnuri la demascare pentru diferite abateri, unele reale, dar marea majoritate inventate. Obiectivul lor era ca victima să cedeze psihic, transformându-se într-un supus total, dedicat regimului.

10:30 Documentar 360°GEO

* Nepal-soldaţii de pe acoperişul lumii (Nepal-les soldats du toit du monde, Franţa-Germania, 2009)

*Populaţia Gurkha trăieşte în Nepal în masivul Himalayan. Dintre ei se aleg soldaţi viteji şi de temut, întăriţi de modul de viaţă foarte dur pe Acoperişul Lumii. De generaţii, ei sunt înrolaţi în armata britanică. Tinerii din satele izolate îşi doresc şi în zilele noastre această viaţă de războinic. Realizatorul reportajului a însoţit un « galla wallah »-un Gurkha recrutor-în timp ce căuta candidaţi. Acest soldat în rezervă ştie prea bine cum să selecţioneze tinerii nepalezi care vor avea cele mai mari şanse să fie păstraţi.

Realizator: Karl Alexander Weck

11:30 Teleshopping

 
Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

publicat: marţi, 24 iunie 2025

Sâmbătă, 28 iunie, ora 20.00 şi duminică, 29 iunie, ora 15.00, Paul Surugiu-Fuego şi echipa sa vă așteaptă să revedeţi o ediție specială a ...

„Marocco” – un joc fragil al încrederii și al aparențelor

Cu un titlu inspirat de un binecunoscut joc de societate, „Marocco” este o dramă care explorează consecințele lipsei de încredere în cei ...

Marina Almăşan ne salută din cea mai aglomerată  intersecție a Planetei

Miercuri seară, petrecem acasă la „ikebana”, „ramen”, „aikido” şi „kimono” – termeni intraţi în limbajul universal, dar care îşi au originea în ...

 

#tvr2