loader

“Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii” - din seria "Memorialul Durerii"

Lucia Hossu Longin a revenit la TVR 2 și TVR2 HD sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18:00, cu o serie nouă, cutremurătoare despre una dintre cele mai crude practici desfăşurate sub autorităţile comuniste: Experimentul Piteşti .

 

Memorialul Durerii

Din această toamnă, seria “Memorialul durerii” e programată în grila TVR 2 și TVR2 HD pe un nou tronson orar. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, sub semnătura inconfundabilă a echipei conduse de cunoscutul om de televiziune Lucia Hossu-Longin, telespectatorii vor putea urmări noua serie documentară în şase episoade, “Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”.

În anul în care se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului şi 70 de ani de la debutul experimentului care a mutilat nu numai pe cei ce au avut neșansa să îl trăiască, documentarul prezintă o altă versiune a fenomenului care a lăsat urme adânci în societatea noastră, susţinută de supravieţuitori ai infernului şi de tineri istorici. Experimentul de la Piteşti nu a mai fost repetat la asemenea intensitate în alte țări ale blocului comunist.

Timp de doi ani, între decembrie 1949 şi ianuarie 1952, o închisoare din Piteşti devine iadul în care se experimentează o tehnică până atunci necunoscută în spaţiul carceral românesc – reeducarea tinerilor studenţi de către alţi studenţi deţinuţi prin mijloace violente, prin tortură. Victimele devin călăi şi călăii devin victime. Totul la comanda puterii comuniste şi a securităţii.

Seria documentară „Memorialul durerii - “Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii” este produsă de  TVR2 HD în parteneriat cu APTR şi Fundaţia Culturală MEMORIA Piteşti.

DESPRE „Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”

Început la Suceava, „Experientul Pitești” este transferat în decembrie 1949 la închisoarea de la Pitești, un spațiu de detenție destinat studenților. Cel care a condus desfășurarea acestui experiment sinistru este Eugen Țurcanu, fost student la Iași, fost legionar, membru PMR la data arestării. Țurcanu a fost ales să pună în practică metodele de tortură în vederea demascării. Inițiatorul acestui experiment este Alexandru Nicolschi, șeful Securității.

Pe lângă bătăile înfiorătoare administrate regulat, deținuții au fost siliți să se tortureze reciproc, cu scopul de a distruge orice convingere, orice loialitate de dinaintea încarcerării. Grupele de bătăuși conduse de Țurcanu i-au forțat să participe la sesiuni de instruire politică, de obicei acompaniate de abuzuri fizice la întâmplare și îndemnuri la demascare pentru diferite abateri, unele reale, dar marea majoritate inventate. Obiectivul lor era ca victima să cedeze psihic, transformându-se într-un supus total, dedicat regimului.

10:30 Documentar 360°GEO

* Maeştrii culinari de la templu (Temple Food, l’âme de la cuisine coréenne, Franţa-Germania, 2021)

*În templul Gameunsa din Coreea du Sud, aflat în munţi departe de agitaţia urbană, locuiesc trei călugăriţe budiste hotărâte să conserve tradiţiile gastronomice practicate în mânăstirile coreene de şaptesprezece secole.

Adevăraţi maeştri culinari, ele respectă reţetele ancestrale şi gătesc doar cu ingrediente naturale. Unele dintre preparatele gătite astfel au şi virtuţi terapeutice antiinflamatorii, anticancerigene...

11:30 Teleshopping

 
EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20.00 şi duminică,13 iulie, ora 15.00.

„Box”, o dragoste imposibilă şi un campion în devenire – la TVR 2

Câștigător al prestigiosului premiu FIPRESCI la Festivalul de la Karlovy Vary, „Box” este un film despre un sportiv talentat aflat în ascensiune ...

În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

 

#tvr2