Recunoscută internaţional, „Fără prejudecăţi” aduce schimbarea în comunităţi
luni, 01 noiembrie 2021
Cel care a făcut ca totul să fie posibil este psihologul Ovidiu Damian, realizator și moderator „Fără prejudecăţi”, emisiune realizata de TVR Cluj şi difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 9:30, la TVR 2.
fara prejudecati
fara prejudecati
Alte legături
FĂRĂ PREJUDECĂȚI!

Sunt tineri, entuziaşti, curajoşi şi mai ales hotărâţi să depăşească prejudecăţile societăţii.

În acelaşi timp sunt şi speciali şi sparg barierele de cele mai multe ori nedrept impuse pentru persoanele cu dizabilităţi.

Raluca Avram, o fata cochetă, care visează să devină fotomodel, Mihai Arsenie, tânărul care a fost speaker la TedX-Eroilor în 2018 și Andrea Nagy, o tânără nevăzătoare absolventă de jurnalism cu master și doctorat sunt raporterii emisiunii „Fără prejudecăţi”. Ei se numără printre puţinele persoane cu nevoi speciale din România care şi-au construit cariera la care au visat.

(w640)

Cel care a făcut ca totul să fie posibil este psihologul Ovidiu Damian, realizator și moderator „Fără prejudecăţi”, emisiune realizata de TVR Cluj şi difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 9:30, la TVR 2. Este singurul program tv din Europa pentru care lucrează trei reporteri cu dizabilități, iar alături de echipa sa, psihologul Ovidiu Damian abordează în fiecare săptămână, cu profesionalism și pasiune, subiecte din domeniul social și al dizabilității. Toţi speră ca prin demersul lor să producă schimbări în societate. Cum a fost totul posibil şi cum a schimbat emisiunea „Fara prejudecăţi” societatea românească în 7 ani de la debut, a povestit Ovidiu Damian:

(w640)

Cum s-a născut ideea emisiunii „Fără prejudecăți”?

Era vara anului 2014, moment în care organizam o tabără de vară pentru copiii cu dizabilități, cu care lucrez în cadrul Asociației Hans Spalinger Cluj. Am văzut pe Facebook un clip din Brazilia care anunța prezența primului reporter cu sindrom Down, Fernanda Honorato, la televiziunea lor națională. Am fost foarte impresionat de această idee și mă gândeam oare când vom vedea un astfel de demers și în țara noastră. Gândul acesta mi-a rămas în minte câteva zile și în final am îndrăznit să cred că, e mai bine să încercăm să facem ceva în acest sens. Am discutat cu colegii mei din asociație, am ajuns la concluzia că e o idee foarte bună, dar ușor nebunească și am decis să înaintăm o propunere studioului regional TVR Cluj. Din acel moment, lucrurile s-au legat și s-au pus în mișcare ca de la sine. Conducerea studioului a fost de acord să încercăm un episod pilot, iar noi am început să formăm o echipă pentru emisiune, să căutăm un nume pentru proiect și un reporter cu sindrom Down pe care să îl pregătim pentru munca în televiziune.

Cum i-ai întâlnit pe Raluca Avram, Mihai Arsenie și Andrea Nagy? Cum i-ai descrie tu și cine a făcut propunerea să se alăture emisiunii?

Cum spuneam, căutam o persoană cu sindrom Down cu potențial și motivație spre a deveni reporter de televiziune. Ne-am adresat prietenilor noștri de la Centrul Educațional „Raluca” din Cluj, despre care știam că lucrează cu tineri și adulți cu dizabilități. Am mers la ei la sediu și am organizat un fel de “casting” la care s-au prezentat trei tineri – Raluca Avram, Mihai Arsenie și Bogdan Cristea. Îmi amintesc foarte bine acel moment, eram împreună cu Adrian Rozenberg de la TVR Cluj și Carmina Bedreagă, colega mea de la asociația Hans Spalinger.

A fost o oră de discuții cu ei foarte promițătoare. I-am simțit foarte deschiși, dezinvolți, cu multe idei, multă motivație și mai ales umor. După acest casting, ne-am dat seama că avem o mare problemă: aveam nevoie de un reporter, dar nu puteam alege între ei. Fiecare din ei ne-a arătat ceva unic și special, o notă personală extraordinară, un stil original care făcea imposibilă o departajare a lor. Astfel, am decis că toți 3 trebuie să facă parte din echipă și că fiecare va aborda un domeniu specific. Raluca e pasionată de modă, evenimente, sport, Mihai este reporterul axat pe știri și evenimente de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilități, iar Bogdan era pasionat de tradiții, folclor sau evenimente caritabile.

Andreea s-a alăturat echipei noastre mai târziu, în toamna anului 2015. Colegii noștri au întâlnit-o la un târg de cariere, unde realizau un reportaj despre posibilitățile de angajare ale celor cu dizabilități. Am aflat atunci de la ea că, deși era absolventă de jurnalism cu master și doctoratul început, îi era imposibil să-și găsească un loc de muncă fiind nevăzătoare. Ne-a plăcut foarte mult atitudinea ei și i-am propus să devină voiceover pro bono pentru reportajele noastre.

În scurt timp a fost remarcată de către colegii de la Radio Cluj și angajată ca redactor în instituția lor și a devenit totodată colaborator plătit al emisiunii noastre. Din păcate, în anul 2020, colegul nostru Bogdan Cristea a încetat din viață. A fost un moment foarte greu pentru noi, iar Raluca și Mihai au fost cei care ne-au învățat că suferința pierderii nu trebuie ascunsă, ci purtată cu respect pentru cei care ne părăsesc pe neașteptate.

(w640)

Cum se desfășoară o zi obișnuită în redacție?

Zilele noastre de muncă se concentrează pe mai multe direcții. Unele sunt dedicate alegerii și pregătirii subiectelor, altele repetițiilor, filmărilor sau editărilor. În general discutăm în grup toate propunerile de subiecte și trebuie să recunosc faptul că Raluca și Mihai sunt extrem de creativi și își doresc să abordăm multe teme. E necesar de multe ori să negociem și să-i asigurăm că le vom dezbate pe rând, pentru că pur și simplu nu încap toate într-o ediție. Raluca a spus clar că vrea în emisiune show de gătit şi am avut sezon în care asta am făcut. A vrut și emisiuni de modă, coafură, spectacole, interviuri cu artiști și s-a descurcat excelent la filmări. Mihai realizează rubrica lui – „Bune practici în domeniul dizabilității” și periodic vine cu subiecte de mare interes pentru el. Chiar anul acesta a dorit să fie reporter acreditat la Festivalul Untold și asta am făcut. Am solicitat acreditare pentru el, a fost prezent zilnic acolo și a făcut un reportaj foarte bun. O altă pasiune a sa este să documenteze vizitele pe care le face în diverse țări și orașe în acțiuni de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilități. Scrie pe durata deplasării în agendă, face poze, iar la întoarcere doar aranjăm puțin textul și edităm materialul. Tot el este cel care “pune voce” pe aceste materiale. Andreea e cea care aduce informații de ultimă oră din domeniul dizabilității, selectează subiectele cele mai importante ale momentului și le și comentează pentru telespectatorii noștri. I-am implicat și în întreținerea și promovarea paginii noastre de Facebook - Fără prejudecăți - TVR Cluj.

Ce reacții primiți de la telespectatori?

Ne-am bucurat de vizibilitate și apreciere încă de la primele ediții. Îmi amintesc și acum că, după doar două episoade ale emisiunii, în octombrie 2014, ne-a scris mama unui copil mic cu sindrom Down din Brăila și ne-a spus că se simte încurajată de noi și că va înființa un ONG acolo. Păstrăm și acum legătura cu ea, femeia chiar a reușit să pună pe picioare o asociație cu acțiuni foarte frumoase pentru copii cu sindrom Down. Ne-au scris mulți oameni din România. dar și din alte țări. Am primit mesaje din Germania, Anglia, Statele Unite. Înțeleg că suntem văzuți pe canalul TVR Internațional chiar și în Los Angeles. Am primit și multe propuneri de subiecte, unii telespectatori ne-au sugerat să pornim într-un tur prin Europa și să prezentăm diverse inițiative pentru persoane cu dizabilități din alte țări, alții ne-au sugerat să aducem un platou o trupă de muzică formată din persoane cu dizabilități și care să fie un fel de “band” al emisiunii. La un moment dat, am primit atât de multe propuneri, încât la început de sezon, în 2017, am realizat un chestionar pentru a încerca să grupăm cumva dorințele publicului și să satisfacem cât mai multe dintre ele.

Dar din partea autorităților? A reușit emisiunea „Fără prejudecăți” să schimbe ceva?

În relația cu autoritățile, lucrurile merg, cu bune și cu rele. Ne-am bucurat să prezentăm inițiative de succes în incluziune, dar nu am ezitat să semnalizăm clar probleme sau abuzuri ale unor instituții. În anul 2016 ne-am racordat la eforturile Centrului de Resurse Juridice și am reușit împreună să facem posibilă Legea 8/2016 care reglementează Mecanismul independent de monitorizare pentru centrele rezidențiale din România. Dincolo de astfel de schimbări ample, înțelegem că emisiunea produce schimbări la firul ierbii, în comunități. Știm că unele episoade sunt prezentate și discutate în activitățile de seminar de la facultatea de asistență socială, psihopedagogie sau jurnalism. Este totodată interesant faptul că cele mai multe recunoașteri și aprecieri au fost din partea unor autorități internaționale. În anul 2015 am primit premiul organizației Down Syndrome International pentru autoreprezentare, iar în anul 2016 un premiu ONU ca model de bune practici în incluziune. În România, Societatea Română de Psihiatrie ne-a oferit Medalia de merit pentru promovarea sănătății mintale în țara nostră.

(w640)

Sunt și alți tineri cu dizabilități care-și doreasc o carieră?

Au fost persoane cu dizabilități care ne-au contactat pentru că voiau să afle cum pot lucra în presă, în radio sau în TV. Bucuria noastră e foarte mare pentru că știm că unii dintre ei, acum, activează în domeniul radioului, au reușit să-și găsească un loc de muncă. Alții s-au orientat spre domeniul serviciilor și sunt și ei angajați în momentul de față. Mai mult, ne-am bucurat să fim contactați nu doar de persoane cu dizabilități, ci și de angajatori, deschiși să ofere oportunități de muncă în acest domeniu. Unele companii din Cluj au invitat echipa noastră în diverse evenimente interne pentru a le vorbi angajaților despre incluziune. Tot în acest sens, colegul nostru Mihai a fost invitat în cadrul evenimentului TedX-Eroilor ca model de încurajare pentru persoanele cu dizabilități din România.

 • 02:45
  Dragostea învinge totul
  Film *(LOVE'S ENDURING PROMISE-SUA, 2004) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Katherine Heigl, January Jones, Logan Bartholomew Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei
 • 04:15
  Răzbunarea unui hoţ
  Film *(PRECIOUS CARGO-Canada, 2016) Regia: Max Adams Cu: Bruce Willis, Claire Forlani, Mark-Paul Gosselaar Film de acţiune. Redactor: Vlad Ţurcan
 • 05:45
  Fără prejudecăţi
  Reporter: Mihai Arsenie Realizator şi moderator: Ovidiu Damian Producător: Ovidiu Pop Interpret mimico-gestual: Adelina Ciocotisan Emisiune realizata de TVR Cluj ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Repere sacre
  *Comentariu: P ărintele Tarciziu Şerban , preot colaborator Producător: Claudia Robu * Prima Duminică din Advent Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti
 • 09:00
  Ferma
  *Anul 23 *Editia 1095 Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri * Iarba verde de acasă Din Africa...in sudul Olteniei Intr o zona cu pamant nisipos si fierbinte, cu culturi de cartofi si ceapa, unde mai nou cresc molizi sarbesti si paulownia intr-o pepiniera, s-a construit in ultimii ani o ferma de crestere a pestelui. Pe malul Jietului la 4 km de Bechet, un intreprinzator, reintors din Germania, dupa multi ani, a inceput de la zero o afacere in piscicultura-acvacultura in ape dulci. Dupa 2016, a construit bazine in hale, pe o suprafata de 4100 m.p. pentru cresterea si reproductia speciei „Clarias” (somn african). Este un peste cu cap turtit, nu are solzi, traieste pe fundul apei, este un rapitor vorace, mananca orice, poate respira deasupra apei, supravietuieste pe uscat mult timp daca este umezit. Este rezistent la conditiile de mediu, dar prefera apa mai calda. Consuma furaje granulate (la 1 kg de furaj-1 kg de crestere ) care sunt testate pentru siguranta alimentara, pestele fiind bio. In exterior, ferma a fost extinsa cu 9 bazine pe 45.000 m.p, iar alaturi s-a construit o unitate de procesare a pestelui pe o suprafata de 2000 m.p, cu o capacitate de productie de 4000 kg pe zi. Sunt folosite cele mai noi tehnologii cu echipamente adecvate pentru afumare la cald si rece, produsele obtinute sunt bio, tot felul de fileuri, chiftelute, carnaciori, creme tartinabile, conserve si produse marinate. In retete este folosita sarea de mare, condimente si ierburi aromatice (ardei iute, nucsoara, ghimbir, piper, maiaie, lamiie) Procedeele de ambalare, sunt de provenienta germana. Atat ferma piscicola cat si unitatea de procesare au beneficiet de fonduri europene. Si asa, somnul african, creste in bazine doljene unde altadata nu erau decat crapi, carasi, obleti, rosioara, platica si bibani. Participa: inginer George Kloos-intreprinzator in acvacultura, comuna Ostroveni, judetul Dolj Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 09:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 10:00
  Pescar hoinar
  „De la crap şi şalău... la mreană şi morunaş ” O nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... de data aceasta, Ştefan ne invită într-o călătorie, care ne poartă de pe malul lacului Piteasca 2 până în spaţiul mirific al deltei, în căutarea crapului, şi, în final, pe malul Dunării, unde personajele principale devin mreana şi morunaşul... La rândul ei, Iulia ne invită s-o cunoaştem pe Ioana, alături de care caută şalăul, pescuind la spinning, pe lacul Tâncăbeşti. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat. Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu Producător şi realizator: Ligia Baboş
 • 10:30
  Natură şi aventură
  Pescuit la Izvoarele Nerei Prima parte Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean, Radu Puşcaş (TVR Cluj-Napoca)
 • 11:00
  Destine ca-n filme
  Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Nicolae Cozma Redactor: Dana Ilie
 • 12:00
  Să fim sănătoşi!
  Premieră * Producător: Aimee D'Albon
 • 12:30
  Levintza prezintă
  Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 13:00
  Duminica filmului românesc
  * Drumul oaselor-România, 1980 Regia: Doru Năstase Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Iurie Darie, Ernest Maftei Film de aventuri . În preajma anului 1848, un grup de boieri din organizaţia Frăţia intră în posesia unei comori rămase de la Tudor Vladimirescu şi ascunse de un bătrân boier patriot sub albia unui râu. Ei străbat un teren secetos din Ţara Loviştei, denumit "Drumul oaselor", ca să scoată comoara din ţară şi s-o vândă, iar cu banii obţinuţi să cumpere arme pentru înfăptuirea unei revoluţii. Pe urmele conspiratorilor se află armata numeroasă trimisă de domnitorul Ţării Româneşti, care vrea să-i omoare; în mijlocul primejdiei, boierii au un salvator neaşteptat, în persoana misteriosului aventurier Mărgelatu, care întoarce situaţia în favoarea lor. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:00
  Drag de România mea!
  SCLIPIRE DE GENIU, TINEREȚE, REMEMORĂRI ȘI DIVERSITATE LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!” Duminică, 27 noiembrie, de la ora 15.00, la TVR 2 vă oferim o pagină de cultură românească într-un show de divertisment în care ne întâlnim cu tineri talentați şi cu legende, deopotrivă. Are doar șapte ani si este elev al Şcolii Populare de Arte "George Enescu" din Botoşani, secţia Actorie şi face parte din Trupa Mică de teatru. Considerat un copil fenomen, Rareș Prisăcariu ne oferă tuturor o lecție despre talent, simțire si despre dragostea de țară. Plini de energie şi de voie bună, copiii de la Corul Sunetul Muzicii vin cu multe surprize şi cu cele mai frumoase cântece. Ei sunt însoțiți de profesoara lor, Cristina Manoliu Săvulescu și de compozitorul și regizorul muzical, Dani Constantin. Tot duminică avem parte și de o revenire spectaculoasă. După 30 de ani în care nu a mai apărut în lumina reflectoarelor, Denis Ștefănescu se întoarce la Televiziunea Română, locul în care a devenit celebră, graţie concursului ”Steaua fără nume”. Reprezentantă de seamă a Bihorului și a Crișanei, Florica Bradu ne încântă cu folclor autentic. Direct de la Arad vin cele mai spectaculoase rochii de mireasă create de Florin Mariș, coregraful emisiunii "Drag de România mea". ​ Pe 1 decembrie, de la ora 13.30, la TVR 2 puteți urmări, în exclusivitate, Concertul Extraordinar Pop-Simfonic Paul Surugiu-Fuego, un spectacol cu invitați de marcă precum Eugen Doga, Elena Moșuc, Jolt Kerestely și Gheorghe Turda. Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 16:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 17:00
  D’ale lu’ Mitică
  * Prezintă: Mitică Popescu S cenariu: Cristian vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 41 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Duminica filmului românesc
  *Trandafirul galben-România, 1982 Regia: Doru Năstase Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Besoiu, Szabolcs Cseh Film de aventuri . Continuând acţiunea din "Drumul oaselor", după o serie de întâmplări şi obstacole depăşite, ceata lui Mărgelatu aduce în ţară armele cumpărate de la Viena, cu banii obţinuţi din vânzarea comorii lăsate moştenire de Tudor Vladimirescu. Cu ajutorul acelor arme, organizaţia clandestină Frăţia vrea să declanşeze o revoluţie. Redactor: Gabriela Onea
 • 22:00
  Trădătorul
  Film de artă * Trădătorul (IL TRADITTORE-Italia, 2019) Premieră Regia: Marco Bellocchio Cu: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Candido, Fabrizio Ferracane *Şase premii David di Donatello 2020 (inclusiv pentru cel mai bun film italian al anului şi cel mai bun regizor) *Nominalizare la premiul Cesar pentru cel mai bun film străin *Nominalizat la premiul Palme d'Or-Festivalul de Film de la Cannes 2020 *Thriller -povestea adevărată a lui Tommaso Buscetta, supranumit "capul celor două lumi", primul informator din interiorul mafiei siciliene. La începutul anilor 80, războiul dintre şefii mafiilor siciliene e în toi. Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din ţară şi se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, reglările de conturi se ţin lanț, iar apropiaţii lui Buscetta sunt asasinaţi unul câte unul. Arestat de poliţia braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria mafiei: aceea de a colabora cu judecătorul Giovanni Falcone şi de a trăda jurământul de credinţă făcut clanului Cosa Nostra. Redactor: Adriana Vulpe
 • 01:00
  Cum vă merge ?
  Producător: Catalin Heson
 • 01:30
  Duminica filmului românesc
  * Drumul oaselor-România, 1980 Regia: Doru Năstase Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Iurie Darie, Ernest Maftei Film de aventuri . Redactor: Gabriela Onea
 • 03:30
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 04:15
  Natură şi aventură
  Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean, Radu Puşcaş (TVR Cluj-Napoca)
 • 04:40
  Cap compas
  Producator: Elena Dinu
 • 05:05
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF