*Anul 26 *Editia 1222
Nu mai aveti loc la orasș? Încercati la tară !
Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.
*E BINE DE STIUT *Frate șsi soră cu pasiune comună......
În Câmpia Bărăganului , pe malul drept al râului Buzău , este , încă din anul 1990 , ferma familiei Enache.Acum au 1100 de ha de cultură vegetală , în special culturi de toamnă-grău ,rapită , orz. Au renuntat treptat la cele de primăvară din cauza secetei si a lipsei irigatiilor.Au si 3 ha de ceapă in satul Movila Oii.
Cei doi copii ai familiei au terminat demult studiile-băiatul este medic veterinar iar fata este arhitect. Cu câtiva ani în urmă medicul avea o afacere înfloritoare intr-o fermă de suine ,dar preturile tot mai mari , de la purceii luati din afară cu 120 de euro / pe bucată , până la hrana tot mai scumpă , l-au obligat să-si închidă crescătoria.După pesta porcină numărul suinelor din Zona Buzăului a rămas doar cu 35.000 de capete , doar în 17 ferme din care doar 2 de reproductie.De aceea a fost lansat , cu bani de la stat , Programul de reproductie suine si pui. Din cele 40 de programe la nivel national , 10 au fost câstigate de judetul Buzău , care ar putea deveni un hub national al reproductiei de material genetic pentru crescătorii de porci.
Medicul veterinar a accesat din acest program o sumă importantă pentru constructia a 6 hale ( începute din 2023 ) , cu cofinantare de 10 % , pentru a fi populate ce 1400 de scroafe în satul Gara Colibia. A organizat si un incubator de afaceri bioeconomic pentru tinerii din zonă. A construit si un depozit de frig cu 4500 metri cubi pentru legume si fructe. Cei doi sunt si absolventi ai Programului Tineri Fermieri de la CLUBUL FERMIERILOR ROMÂNI.
Participă: dr. vet. Dan Viorel Enache-fermier , com. Cilibia , jud. Buzău
arhitect Camelia Enache-fermier
*Sot si sotie îndrăgostiti de.....ciresele amare !.....
Si pentru că au vrut să trăiască la tară , au cumpărat o casă si un teren pe care crestea un singur pom cu cirese amare , din soiul Silva , destul de matur , de 60-70 de ani.
Adrian , absolvent al Facultătii de Horticultură , a intuit imediat o afacere cu Livada de ciresi amari. A multiplicat într-o pepinieră , pe portaltoi , ramuri din ciresul lui de acasă , creând , timp de 15 ani , o livadă de aproape 600 de ciresi , mărindu-si treptat si suprafata. A mai plantat si alte soiuri de ciresi amari dar si soiuri de masă pentru polenizareGustul amar si aroma de migdale sunt căutate de cei care fac dulceată. A avut pierderi semnificative în ultimul timp din cauza înghetului când pomii erau în floare. Va achizitiona un sistem antiînghetț având acum doar unul pentru ferti-irigare.Nu au încă o unitate de procesare dar au deocamdată un contract cu un procesator.Au marca înregistrată din luna mai 2023. Fac analize în laborator pentru produsul final si au creat o etichetă si-si fac un magazin online pentru distributie.
Sotia lui Laura lucrează pentru o corporatie din Bucuresti , dar de când au un copil a devenit si instructor de echitatie pentru copii , cu cei trei cai pe care îi au în fermă.
Participă:ing. Adrian Petrea-fermier horticultor , sat Bâldana , com. Tărtăsesti
Laura Petrea-fermier ,jud. Dâmbovita
Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc