loader

RECOMANDĂRI Logo

20:05 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

21:05 Care pe care

*Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim șsi scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greseli în vorbirea curentă, dar în acelasi timp este un indicator către competitia de limba si literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare editie a concursului, patru concurenti se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci si din probe incitante, clipuri video cu greseli gramaticale culese din presă si de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurentilor șsi telespectatorilor cele mai întâlnite greseli gramaticale, capcanele în care cad jurnalistii, politicienii, influencerii, expresiile străzii șsi englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurentii având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul îsi va dubla câstigurile.

Producător Elena Stirbescu

 

#tvr2