loader
Foto

Forța ideilor: Constituția și rolul instituțiilor într-un regim democratic | VIDEO

Prezența profesorului de istorie și activist civic Marcel Bartic în emisiunea dedicată elevilor este relevantă pentru a diseca secolul XX, o perioadă marcată de o tensiune constantă între democrație și totalitarism.

 

Contextul emisiunii, ce reunește elevi de la diverse instituții de învățământ, subliniază importanța accesibilizării cunoștințelor istorice pentru o înțelegere profundă a evenimentelor cruciale care au modelat România și Europa.
.

.
Secolul XX a fost teatrul unor experimente politice radicale, de la ascensiunea ideologiilor totalitare precum fascismul și comunismul, care au promovat controlul absolut al statului asupra vieții indivizilor, până la eforturile de consolidare a democrațiilor liberale. România, ca parte a acestui tablou european, a experimentat atât momente de pluralism politic, cât și perioade lungi sub dictatură, reflectând complexitatea și fragilitatea idealurilor democratice.

Prin urmare, analiza ideologiilor și practicilor politice din secolul XX, facilitate de expertiza profesorului Bartic și adaptată unui public divers, reprezintă o ocazie prețioasă pentru elevi de a înțelege nu doar trecutul, ci și provocările contemporane legate de apărarea democrației și combaterea oricăror forme de extremism. Accesibilitatea informațiilor, garantată de traducerea în limbajul semnelor, demonstrează angajamentul emisiunii față de o educație incluzivă și relevantă pentru toți.

Ediția evidențiază rolul fundamental al unei Constituții scrise și al instituțiilor independente în funcționarea unui stat democratic. Argumentul central este că o Constituție, agreată și respectată, reprezintă o garanție a drepturilor și libertăților cetățenești, protejându-le de arbitrarul puterii. Exemplele istorice de constituții formale, lipsite de implementare reală, subliniază importanța respectării și aplicării efective a legii fundamentale.În plus, se subliniază necesitatea unor instituții independente care să asigure respectarea Constituției și să prevină abuzurile de putere.

Principiul separării puterilor în stat, enunțat de Montesquieu, este prezentat ca un element esențial al unui regim democratic, unde fiecare putere (legislativă, executivă și judecătorească) acționează independent și se controlează reciproc.

În final, se afirmă că drepturile și libertățile cetățenești sunt inalienabile și nu pot fi supuse votului popular. Majoritatea nu are dreptul de a suprima drepturile minorităților sau de a restrânge libertățile individuale, esențiale pentru funcționarea unei societăți democratice. Absența acestor elemente fundamentale poate duce la derapaje autoritare și la o subminare a democrației.

Invitat: Marcel Bartic, profesor de istorie și activist civic

Tema: Secolul XX - democratie si totalitarism. Ideologii șsi practici politice în România și Europa

Participă: elevi de la Colegiului National “Scoala Centrală” Bucureşti, de la Liceul Tehnologic Special nr 3 din Bucureşti şi Lena Dermengiu, traducător în limba semnelor române.

Forța ideilor: Democrație și totalitarism, joi, 17 aprilie, ora 22.05, TVR 2 și TVR+

Prezintă: Măriuca Mihăilescu

.

19:05 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 49

*Serial poliţist. Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă!

20:05 Cântecul numelor uitate

Film* Cântecul numelor uitate (The song of names-Canada, Ungaria 2019)

Regia: Francois Girard

Cu: Clive Owen, Tim Roth, Catherine McCormack

*Dramă. Martin Simmonds (Tim Roth) a fost bântuit toată viaţa de dispariţia celui mai bun prieten al său, violonistul evreu polonez Dovidl Rapoport. Acesta a dispărut cu puţin timp înainte de concertul său de debut de la Londra, în 1951, care i-ar fi lansat o carieră minunată. După 35 de ani, Martin descoperă că Dovidl (Clive Owen) ar putea fi în viaţă şi porneşte o căutare obsesivă, traversând continente, pentru a-l găsi.

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2