loader
Foto

„Fata cu părul roșu de la Auschwitz”, la Mozaika | VIDEO

Publicarea în limba română a volumului „Fata cu părul roșu de la Auschwitz” reprezintă o contribuție semnificativă la păstrarea memoriei Holocaustului și la educația generațiilor viitoare.

 

Mozaika

Traducerea cărții, distinsă cu Reader's Favorite Gold Medal, oferă cititorilor români acces la impresionanta poveste a lui Rozi Greenstein, originară din Crasna, județul Sălaj, care a supraviețuit ororilor lagărelor naziste.
.

..
La 18 ani, în primăvara lui 1944, Rozi Greenstein este deportată împreună cu toată familia la Auschwitz. Fratele și mama ajung imediat în camerele de gazare. Povestea celor două surori și a tovarășelor lor de suferință,  dezvăluie infernul lagărelor naziste și al ghetourilor de pe teritoriul transilvănean anexat Ungariei în urma Dictatului de la Viena.

Importanța acestei mărturii constă nu doar în relatarea directă a experiențelor traumatizante, ci și în transmiterea emoțiilor și a detaliilor umane care individualizează tragedia Holocaustului.

Traducătoarea Anca Dumitru redă cu acuratețe și sensibilitate această mărturie, subliniază modul în care lucrul cu o poveste reală intensifică impactul fiecărui cuvânt.

În contextul în care supraviețuitorii Holocaustului sunt din ce în ce mai puțini, iar negarea acestui eveniment tragic persistă, rolul generațiilor a doua și a treia, care preiau și transmit povestea, devine crucial. Cartea scrisă de Nechama Birnbaum, nepoata lui Rozi Greenstein, se înscrie în acest efort de a contracara uitarea și de a asigura că atrocitățile trecutului nu se vor repeta.

În timp ce istoria oferă cifre și date obiective, literatura, prin intermediul poveștilor individuale, umanizează tragedia și ne permite să înțelegem amploarea impactului Holocaustului asupra vieților oamenilor. Prin urmărirea vieții lui Rozi Greenstein, cititorii pot conștientiza că în spatele statisticilor se află milioane de povești unice, fiecare demnă de a fi cunoscută și amintită.

Publicarea acestei cărți reprezintă, așadar, un act de memorie esențial, o oportunitate de a educa și de a sensibiliza publicul cu privire la ororile Holocaustului și importanța prevenirii unor astfel de tragedii în viitor.

Mozaika, miercuri, 12 martie, ora 13:00, TVR 2 și TVR+

Tag-uri: Holocaust, mozaika, TVR2

9:00 Teleşcoala

* Istorie (BAC)

Producator: Sinziana Milosoiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

9:30 Zile de poveste

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

*Ep.9: 11 februarie 1990: Eliberarea lui Nelson Mandela

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2