loader

Reality hand made

Licitația de flori de la Aalsmeer și parcul de machete de la Madurodam sunt destinațiile „Cap Compas”, la a patra ediţie ce încheie seria călătoriilor în Olanda. Emisiunea s-a transmis duminică, de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

E greu să-ți imaginezi cum o țară aflată permanent sub amenințarea apei  este astăzi una atât de prosperă și te întrebi mereu cum au reușit neerlandezii să transforme totul în avantaj: cei 4400 de kilometri de canale navigabile, săpate inițial ca să dreneze solul, alături de pepiniera de mori de vânt din care au rămas în jur de o mie,  au devenit simboluri olandeze și puncte de atracție pentru turiști.

Ajungem împreună cu echipa „Cap compas”, Ana Preda și Cristian Glodeală, în locul cu cea mai mare densitate de simboluri din Țările De Jos, în parcul de machete Madurodam, nu departe de Haga. Deschis în urmă cu 63 de ani, Madurodam a adunat modele la scară redusă, mai mici de 25 de ori decât originalele, replici fidele ale castelelor celebre olandeze, clădiri publice și proiecte industriale de pe tot cuprinsul Olandei.

Cum toate au un început, și licitația de flori din Aalsmeer ne duce în timp către anul 1912. Vechea casă de licitație a devenit neîncăpătoare la numai 15 ani de la prima strigare publică a florilor scoase la vânzare de către cultivatorii din Aalsmeer. Astfel s-a deschis Flora Holland, piața globală de flori, de departe atracția cea mai mare a zonei. Aici sunt vândute 19 milioane de flori și 2 milioane de plante prin intermediul a 13 ceasuri de licitație.  Este cea mai întinsă clădire comercială din lume, unde forfotesc, după o mișcare aparent haotică, dar în realitate după reguli bine stabilite, manipulatorii și containerele cu flori ghidate de aceștia, uimindu-te că nu se ciocnesc în toată această agitație.

Duminica asta lăsați-vă purtați de imagini ce vorbesc de la sine despre Olanda, la „Cap Compas”, pe TVR 2!

Acesta este al patrulea episod din noua serie dedicată Olandei. Pe TVR+ puteţi urmări episoadele anterioare: Amstel Puzzle Dam”, „Firea apelor” şi Țările de Jos, între Dam şi Rotte.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2