loader
Foto

Galerie foto

Rețete marca „România în Bucate” pentru întreaga săptămână

„România în bucate” este o emisiune pe teme culinare, difuzată de TVR 2, de luni până vineri, de la ora 17:00, în care publicul va avea posibilitatea să descopere secretele bucătăriei tradiționale din fiecare regiune a României.

 

România în bucate

Alături de „România în Bucate”, telespectatorii vor învăța rețete noi, dar și vechi preparate româneşti.

Emisiunile sunt realizate de studiourile regionale ale TVR, pentru TVR 2, producător: Cristina Petrina Murgu, jurnalist Cătălin Blebea, după următorul program: luni, de la TVR Timișoara ne întâlnim cu Ioan T. Mihai, zis și uica Mihai; marți, surprizele în bucate de la TVR Craiova sunt aduse de Doru Ciolacu; miercuri ne întâlnim cu Costin Miron și Bogdan Moraru, gazdele de la TVR Târgu Mureș; joi servim masa la TVR Iași cu Raluca Aftene Chirilă. Săptămâna „România în bucate” se încheie vineri, cu TVR Cluj prezentată de Dan Mihai Păvăloiu.

Emisiunile pot fi vizionate și pe TVR +.

Doru Ciolacu, de la TVR Craiova, lucrează în presă din 1994. A debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe. Genul jurnalistic preferat al prezentatorului TVR Craiova este reportajul. „Îmi plac reportajele surprinse în teren şi nu cele cosmetizate”, mărturiseşte Doru despre munca lui. În prezent, Doru modereaza emisiunile „Regiunea în obiectiv”, „România în bucate „ și „În familie”.

(w882) craiova

În echipa de la TVR Târgu Mureș, prezentatorii Costin Miron și Bogdan Moraru sunt pasionați de artă culinară, bucătari amatori, apreciați de familii și de prieteni. Pentru telespectatorii TVR 2, Costin Miron, realizator al emisiunilor „Istoria Necunoscută” și „România în bucate” și Bogdan Moraru, editor imagine și ilustrator muzical dezvăluie în fiecare săptămână rețete inedite. Este un format pe teme culinare in care publicul va avea posibilitatea să descopere atât secretele din bucătăria tradiționălă cât și din cea internațională. Telespectatorii au posibilitatea de a învăța rețete noi, feluri de mâncare româneşti, dar și de a găzdui emisiuni la ei acasă unde vor prepara mâncărurile lor preferate.

(w882)

(w882)

Emisiunea  se filmează în bucatarii private, la pensiuni din zonă sau în locaţii neconvenţionale, dacă este cazul (la iarbă verde, stana, gospodarii, pe malul apei, bucatarii de campanie militare, etc). Invitaţii vor prezenta retete deosebite, dar care să nu fie dificil de realizat de către cei din fata micilor ecrane. Pe parcursul emisiunii se va discuta şi despre pasiunea pentru gatit, despre virtuţile alimentelor, condimentelor, calorii, sau se vor povesti diverse istorioare amuzante legate de bucatarie si arta culinara. Umorul este unul din ingredientele nelipsite, ba apare in economia emisiunii chiar sub forma de grafica. Artistul Gabriel Rusu, unul dintre cei mai buni graficieni de satira realizeaza pentru fiecare editie o lucrare ce are ca tema reteta.

Raluca Aftene Chirilă, de la TVR Iași ne spune: „Dragă degustătorule de „România în bucate”, joia eşti invitat la masă în Moldova, unde borşurile sunt acre, iar vorba-i iute şi dulce, cozonacii-s dolofani, alivencile aurii, după cum plăcintele poale-n brîu sunt rumene ca obrăjorii fetelor tinere, unde oamenii îţi dau bineţe fără să te cunoască şi unde gospodinele fac semnul crucii pe aluat înainte de a-l pune la dospit. Din emisiune veţi afla reţetele celor mai gustoase mâncăruri ale moldovenilor şi nu doar atât. Nu întâmplător seria de reportaje realizată de TVR Iaşi pentru „România în Bucate” se numeşte „Descriptio Moldaviae”. Fiecare episod este o călătorie: descoperim sate pitoreşti, castele, podgorii, vă povestim despre meşteşugurile şi obiceiurile vechi din Moldova. Sunt prezentate tradiţiile culinare din această parte de Românie, care ne arată că la ţară mâncarea este o oglindă a relaţiei dintre om şi natură, dintre om şi om, dintre om şi Dumnezeu. Mâncarea este identitate, aşadar curiozitatea gastronimică este şi un bun prilej de a cunoaşte mai îndeaproape comunităţile etnice ale regiunii: pe ucrainienii, polonezii, huţululii, lipovenii şi pe grecii din Moldova.

(w882) iasi

„Cu tigaia-n spate” se numește seria de reportaje realizată de TVR Cluj pentru „România în Bucate”. Este o emisiune despre mâncare și călătorii și îi are ca protagoniști pe doi experimentați realizatori clujeni Dan Mihai Păvăloiu și Radu Pușcaș. Emisiunea poate fi urmărită pe canalele TVR 3, TVR Cluj, TVR 2. Gazda Dan Mihai Păvăloiu călătorește prin toată țara în căutarea unor rețete culinare mai mult sau mai putin cunoscute.

(w882)

De la TVR Timișoara avem „Sarea în bucate”, cel mai longeviv show culinar din România! Din 2008, emisiunea "Sarea în bucate" intră în programele postului public regional de televiziune, TVR Timișoara, însușindu-și rolul de promotor al gastronomiei tradiționale a zonei Banatului, din vremea când nici o televiziune din România nu își asuma în grile felul acesta de identitate, considerat desuet. Astăzi, prin consecvența dusă dincolo de audiențe de către TVR Timișoara, emisiunea „Sarea în bucate” a devenit cel mai longeviv show culinar din România, iar drumul deschis de noi este unul pe care calcă mulți colegi din alte televiziuni concurente.

Emisiunea „Sarea în bucate” este o reţetă memorabilă și deopotrivă o poveste care se poate spune în jurul mesei. Întâmplări, poveşti dar şi personaje fascinante condimentează reţeta emisiunii.

Sloganul emisiunii este:  “Stomacul deştept ţine mintea sănătoasă!”.

Ioan T. Mihai, zis și uica Mihai, este gazda emisiunii și cel care descifrează  publicului atlasul culinar al Banatului.

(w882) timis

Prin priceperea de bucătar şi darul de povestitor în grai bănăţean al lui uica Mihai, Sarea în bucate este o reţetă de televiziune, de succes, care a depăşit graniţele Banatului, fiind un produs media difuzat în întreaga Românie pe postul național de televiziune, dar şi în Ucraina, Serbia şi Ungaria, prin posturile publice regionale, pentru comunităţile de români.

(w882) timis

Emisiunea "Sarea în bucate" a fost distinsă cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al Programelor de Televiziune şi Radio pentru Minorităţi, Ujgorod, Ucraina 2009 cu episodul „Ţiganii de mătase”.

 

7:50 Documentar 360°GEO

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012) Redifuzare

*Varietatea de arbori de cacao Nacional ce provine din Ecuador se mai numeşte şi "Cacao Theobroma" sau "mâncarea zeilor". Fructele sale cresc în provinciile îndepărtate şi în satele de pe râurile Santiago şi Napo.

Aromele speciale ale Theobroma sunt căutate de cei mai renumiţi maeştri ciocolatieri ai lumii; drept urmare şi producătorii săraci din zonă au o sursă stabilă de venit.

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

8:45 Teleshopping

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2