Rețete marca „România în Bucate” pentru întreaga săptămână
miercuri, 06 ianuarie 2021
„România în bucate” este o emisiune pe teme culinare, difuzată de TVR 2, de luni până vineri, de la ora 17:00, în care publicul va avea posibilitatea să descopere secretele bucătăriei tradiționale din fiecare regiune a României.
Alte legături
România în bucate

Alături de „România în Bucate”, telespectatorii vor învăța rețete noi, dar și vechi preparate româneşti.

Emisiunile sunt realizate de studiourile regionale ale TVR, pentru TVR 2, producător: Cristina Petrina Murgu, jurnalist Cătălin Blebea, după următorul program: luni, de la TVR Timișoara ne întâlnim cu Ioan T. Mihai, zis și uica Mihai; marți, surprizele în bucate de la TVR Craiova sunt aduse de Doru Ciolacu; miercuri ne întâlnim cu Costin Miron și Bogdan Moraru, gazdele de la TVR Târgu Mureș; joi servim masa la TVR Iași cu Raluca Aftene Chirilă. Săptămâna „România în bucate” se încheie vineri, cu TVR Cluj prezentată de Dan Mihai Păvăloiu.

Emisiunile pot fi vizionate și pe TVR +.

Doru Ciolacu, de la TVR Craiova, lucrează în presă din 1994. A debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe. Genul jurnalistic preferat al prezentatorului TVR Craiova este reportajul. „Îmi plac reportajele surprinse în teren şi nu cele cosmetizate”, mărturiseşte Doru despre munca lui. În prezent, Doru modereaza emisiunile „Regiunea în obiectiv”, „România în bucate „ și „În familie”.

(w640) craiova

În echipa de la TVR Târgu Mureș, prezentatorii Costin Miron și Bogdan Moraru sunt pasionați de artă culinară, bucătari amatori, apreciați de familii și de prieteni. Pentru telespectatorii TVR 2, Costin Miron, realizator al emisiunilor „Istoria Necunoscută” și „România în bucate” și Bogdan Moraru, editor imagine și ilustrator muzical dezvăluie în fiecare săptămână rețete inedite. Este un format pe teme culinare in care publicul va avea posibilitatea să descopere atât secretele din bucătăria tradiționălă cât și din cea internațională. Telespectatorii au posibilitatea de a învăța rețete noi, feluri de mâncare româneşti, dar și de a găzdui emisiuni la ei acasă unde vor prepara mâncărurile lor preferate.

(w640)

(w640)

Emisiunea  se filmează în bucatarii private, la pensiuni din zonă sau în locaţii neconvenţionale, dacă este cazul (la iarbă verde, stana, gospodarii, pe malul apei, bucatarii de campanie militare, etc). Invitaţii vor prezenta retete deosebite, dar care să nu fie dificil de realizat de către cei din fata micilor ecrane. Pe parcursul emisiunii se va discuta şi despre pasiunea pentru gatit, despre virtuţile alimentelor, condimentelor, calorii, sau se vor povesti diverse istorioare amuzante legate de bucatarie si arta culinara. Umorul este unul din ingredientele nelipsite, ba apare in economia emisiunii chiar sub forma de grafica. Artistul Gabriel Rusu, unul dintre cei mai buni graficieni de satira realizeaza pentru fiecare editie o lucrare ce are ca tema reteta.

Raluca Aftene Chirilă, de la TVR Iași ne spune: „Dragă degustătorule de „România în bucate”, joia eşti invitat la masă în Moldova, unde borşurile sunt acre, iar vorba-i iute şi dulce, cozonacii-s dolofani, alivencile aurii, după cum plăcintele poale-n brîu sunt rumene ca obrăjorii fetelor tinere, unde oamenii îţi dau bineţe fără să te cunoască şi unde gospodinele fac semnul crucii pe aluat înainte de a-l pune la dospit. Din emisiune veţi afla reţetele celor mai gustoase mâncăruri ale moldovenilor şi nu doar atât. Nu întâmplător seria de reportaje realizată de TVR Iaşi pentru „România în Bucate” se numeşte „Descriptio Moldaviae”. Fiecare episod este o călătorie: descoperim sate pitoreşti, castele, podgorii, vă povestim despre meşteşugurile şi obiceiurile vechi din Moldova. Sunt prezentate tradiţiile culinare din această parte de Românie, care ne arată că la ţară mâncarea este o oglindă a relaţiei dintre om şi natură, dintre om şi om, dintre om şi Dumnezeu. Mâncarea este identitate, aşadar curiozitatea gastronimică este şi un bun prilej de a cunoaşte mai îndeaproape comunităţile etnice ale regiunii: pe ucrainienii, polonezii, huţululii, lipovenii şi pe grecii din Moldova.

(w640) iasi

„Cu tigaia-n spate” se numește seria de reportaje realizată de TVR Cluj pentru „România în Bucate”. Este o emisiune despre mâncare și călătorii și îi are ca protagoniști pe doi experimentați realizatori clujeni Dan Mihai Păvăloiu și Radu Pușcaș. Emisiunea poate fi urmărită pe canalele TVR 3, TVR Cluj, TVR 2. Gazda Dan Mihai Păvăloiu călătorește prin toată țara în căutarea unor rețete culinare mai mult sau mai putin cunoscute.

(w640)

De la TVR Timișoara avem „Sarea în bucate”, cel mai longeviv show culinar din România! Din 2008, emisiunea "Sarea în bucate" intră în programele postului public regional de televiziune, TVR Timișoara, însușindu-și rolul de promotor al gastronomiei tradiționale a zonei Banatului, din vremea când nici o televiziune din România nu își asuma în grile felul acesta de identitate, considerat desuet. Astăzi, prin consecvența dusă dincolo de audiențe de către TVR Timișoara, emisiunea „Sarea în bucate” a devenit cel mai longeviv show culinar din România, iar drumul deschis de noi este unul pe care calcă mulți colegi din alte televiziuni concurente.

Emisiunea „Sarea în bucate” este o reţetă memorabilă și deopotrivă o poveste care se poate spune în jurul mesei. Întâmplări, poveşti dar şi personaje fascinante condimentează reţeta emisiunii.

Sloganul emisiunii este:  “Stomacul deştept ţine mintea sănătoasă!”.

Ioan T. Mihai, zis și uica Mihai, este gazda emisiunii și cel care descifrează  publicului atlasul culinar al Banatului.

(w640) timis

Prin priceperea de bucătar şi darul de povestitor în grai bănăţean al lui uica Mihai, Sarea în bucate este o reţetă de televiziune, de succes, care a depăşit graniţele Banatului, fiind un produs media difuzat în întreaga Românie pe postul național de televiziune, dar şi în Ucraina, Serbia şi Ungaria, prin posturile publice regionale, pentru comunităţile de români.

(w640) timis

Emisiunea "Sarea în bucate" a fost distinsă cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al Programelor de Televiziune şi Radio pentru Minorităţi, Ujgorod, Ucraina 2009 cu episodul „Ţiganii de mătase”.

 

 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 20:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 21:10
  Mariachi Gringo -SUA, Mexic, 2012 PREMIERĂ
  Film* Regia: Tom Gustafson Cu: Shawn Ashmore, Martha Higareda, Adriana Barazza * Dramă romantică . Deşi trăieşte într-un orăşel din inima Americii, Edward visează să devină mariachi şi, într-o zi, îşi adună curajul să plece în Mexic. La Guadalajara, tânărul caută în zadar o trupă de mariachi căreia să i se alăture, dar găseşte, în schimb, o mare iubire. Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  #NuExistaNuSePoate!
  cu Andreea Marin *O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tanase Regia artistica Aurel Badea Producator tv Diana Pascal O coproductie TVR-A&C Partners
 • 00:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 01:10
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Toamna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu,Sorina Soare
 • 02:20
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 02:45
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Emisiune realizată de TVR Craiova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 03:10
  Telejurnal TVR2
 • 03:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:05
  Documentar360°-GEO
  * Kurt-un om printre lupi (Kurt, un homme parmi les loups, Franţa-Germania, 2016) *La Wolf Science Center, din apropierea Vienei, biologul Kurt Kotrschal împreună cu echipa sa încearcă să determine elementele distinctive dintre câine şi lup. Care este mai isteţ ? Ce trăsături specifice unui prădător au dispărut la câine datorită traiului pe lângă om ? La centru sunt aduşi anual pui de lup din toată lumea, care cresc în apropierea cercetătorilor. Realizator: Markus Schmidbauer Redactor: Ştefan Asavei
 • 05:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin O coproductie TVR-APTR