loader

„Rețeaua de idoli”. În culisele Revoluției Române, alături de Ion Caramitru

Duminică, 22 decembrie, Irina Păcurariu a avut un invitat special la „Reţeaua de idoli”: actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

Au trecut trei decenii de la Revoluția Română care a dus la căderea comunismului. Despre ce s-a întâmplat în acele zile, dar şi despre lucruri care nu trebuie uitate vorbeşte omul care anunţa în urmă cu 30 de ani: „Fraţilor, am învins!".

Pe 22 decembrie, România comemorează 30 de ani de la Revoluţia care a dus la căderea comunismului. În acele zile, mulți dintre români aflau de la televizor, de la scriitorul Mircea Dinescu şi actorul Ion Caramitru, alături de alți revoluţionari, că dictatorul Nicole Ceauşescu a fugit. "Fraţilor, am învins", strigau revoluţionarii aflaţi în Studioul 4 al Televiziunii Române Libere.

Duminică, 22 decembrie 2019, de la ora 18:00, la TVR 2 și TVR 2 HD, Ion Caramitru a fost invitatul emisiunii „Reţeaua de idoli” pentru a rememora firul evenimentelor derulate în Studioul 4 al TVR. Ediția poate fi urmărită pe TVR+.

„În decembrie 1989, Ion Caramitru era de 25 de ani actor la Teatrul Bulandra. La televizor fusese interzis de Elena Ceauşescu pentru felul cum recitase „Glossa”. Ziua de 21 decembrie l-a prins între Cluj şi Bucureşti, pe drum pentru o întâlnire cu studenţii cărora urma să le vorbească despre Eminescu. Pentru că Timişoara dăduse semnalul începerii Revoluţiei toate activităţile din universităţi au fost interzise, aşa că s-a întors cu ultimul avion civil care a mai zburat pe curse interne la Bucureşti. Actorul s-a întors în Capitală pe 22 decembrie, puţin după fuga lui Nicolae Ceauşescu. Zilele Revoluţiei l-au purtat mai târziu de la TVR la Palatul Regal şi apoi din Piaţa Romană până la C.C. Si a devenit unul dintre chipurile căderii comunismului în Romania”, spune Irina Păcurariu.

(w882)

„Mircea, te prezint și tu scrii, arăți, arăți că lucrezi la un apel!” - acestea au fost cuvintele lui Ion Caramitru, rostite în Studioul 4 al Televiziunii Române, în ziua 22 decembrie 1989 și care au  stârnit multe scenarii și comentarii. Atunci, revoluționarilor aflaţi în studio li se spusese că nu poate începe emisia, pentru că nu e curent. Ei pregăteau momentul în care să intre în direct și să anunțe victoria Revoluţiei Române. Înregistrarea arătă, de fapt, cum Ion Caramitru stabilea cu Mircea Dinescu ce să anunțe pe post. Cuvintele au devenit celebre odată cu filmul lui Mihai Tatulici, „Revoluția română în direct”.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2