loader
Foto

"Răscoala" și "Baltagul", romane clasice ecranizate de Mircea Mureșan

Filmele ”Răscoala”, ecranizare a romanului omonim de Liviu Rebreanu, și "Baltagul", ecranizare după Mihail Sadoveanu, ambele regizate de Mircea Mureșan, au fost programate pe 6 noiembrie la TVR2, la Duminica Filmului Românesc.

 

RĂSCOALA - TVR2, ora 13.00

Filmul a fost nominalizat la Palme d’Or şi este deţinător al Premiul pentru debut (Opera Prima) la Festivalul de Film de la Cannes în 1966.

Regizat de Mircea Mureșan între anii 1964 și 1965,  în plină colectivizare dusă de regimul comunist, filmul aduce în prim-plan evenimentele din timpul Răscoalei din 1907, de la declanșarea și până la înăbușirea ei.

Romanul lui Rebreanu păstrează și pe ecran caracterul de frescă a lumii rurale românești din primul deceniu al veacului XX. O lume în care obsesia fundamentală este, ca și în ”Ion”, pământul, și în care îi regăsim pe Petre Petre, țăranul răsculat cu nume simbolic, boierul latifundiar Miron Iuga sau arendașul Platamonu.

Rascoala - film

„Grigore soseşte la moşia tatălui său de la Amara, însoţit de avocatul liberal Baloleanu, într-un climat tulbure de violenţă şi mânie abia stăvilite. În vreme ce la conac se sărbătoreşte Crăciunul, ţăranii cer pământ. Moşierul le răspunde cu arma, iar mulţimea îl ucide pe loc şi incendiază conacul. Baloleanu va conduce personal represiunea, uitând de liberalismul său." (Tudor Caranfil - Dicţionar universal de film, 2008).

Regizorul Mircea Mureşan i-a distribuit în rolurile principale pe Ilarion Ciobanu (Petre Petre), Matei Alexandru, Ion Besoiu, Ernest Maftei (Stan Marin), Constantin Codrescu (Baboleanu), Emil Botta (Anton nebunul), Amza Pellea (comandantul trupelor). Pentru rolul Nadinei, Mureşan a ales-o pe studenta Adriana Nicolescu.

Filmul lui Mircea Mureşan a rulat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes sub un alt nume: „L'hiver en flammes“.

(w882) Rascoala -

BALTAGUL - TVR2, ora 20.00

Filmul din 1969, regizat de Mircea Mureșan, este o coproducție România-Italia și a fost selecţionat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

Nevasta lui Nechifor Lipan reface drumul parcurs de acesta cu turmele de oi și află că bărbatul a fost asasinat. Cu hotărârea unei femei de la munte, Vitoria restabilește adevărul și pornește pe urmele criminalilor.

Ecranizare a romanului omonim al lui Mihail Sadoveanu, coproducția româno–italiană, „Baltagul” a fost filmată la Sucevița, Roșu, Rarău și Buftea, iar personajele Vitoria Lipan și Calistrat Bogza au fost interpretate de actorii Margarita Lozano și Folco Lulli.

Printre actorii români care întregesc distribuția filmului se numără: Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Florin Scărlătescu (subprefectul), Sandu Sticlaru (părintele Dănilă), Paul Misai (Gheorghiță), Sidonia Manolache (Minodora), Jean Constantin și Ernest Maftei.

(w882)

Despre Margarita Lozano, regizorul Mircea Mureşan a avut numai cuvinte de laudă şi spune că a fost „o actriţă excelentă şi disciplinată”.

„Felul extraordinar cum a jucat Margarita Lozano nu este un „dacă". Este un fapt împlinit. Pe care nu îl putem nici ignora, nici, cu atât mai puţin, defăima. Dacă am începe să ne supărăm ori de câte ori un actor străin joacă bine într-un film românesc, ar însemna că combatem principiul însuşi al coproducţiei, principiu stimabil din punct de vedere artistic şi al progresului în frumuseţe", nota, în anul premierei, în Contemporanul, D. I. Suchianu (apud aarc.ro).

Mircea Mureşan (1928 - 2020) rămâne în memoria cinefililor cu producţii care au încântat copilăria şi adolescenţa multor generaţii, precum „Toate pânzele sus!“. După 1990, Mircea Mureşan se reorientează spre comedie; filmele „Miss Litoral“ (1991), „A doua cădere a Constantinopolului“ (1994) sau „Sexy Harem Ada-Kaleh" ( 2001) s-au bucurat de un succes mare la public.

***

Surse info și foto: program TVR și aarc.ro

Mai multe informații despre programul filmelor la TVR puteți afla aici.

0:20 RIVALII…cu Marina Almăşan

* Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin.

Prezintă: Marina Almășan

Comoderator: Costin Teodorescu

Producator: Marina Almășan

Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu

2:05 Campionatul European de patinaj artistic ESPOO 2023

* program liber masculin-ora 19:00

*ceremonie VICTORY masculin ~15 minute-ora 22:01

Producator : Daniela Enachescu

Comentator Monica Bucur

 
La TVR 2, spectacolul Campionatului European de Patinaj Espoo 2023

Din 25 ianuarie, TVR 2 transmite, atât în direct, cât şi înregistrat, Campionatul European de Patinaj Artistic Espoo 2023 (Finlanda).

„Familia Borgia” şi „Comisarul Ricciardi”, seriale în premieră la TVR 2

TVR 2 a început anul cu seriale apreciate atât de publicul cinefil, cât şi de critica de specialitate.

Tânăra generație din folclorul autohton, la

Echipa emisiunii "Drag de România mea!" vă dă întâlnire duminică, 29 ianuarie, de la ora 15.00 pe TVR2, când puteți revedea o gală care a ...