loader
Foto

Radu Jecan, invitatul emisiunii "Mic Dejun cu un Campion"

La Mic Dejun cu un Campion, ne-am întâlnit sâmbătă, 21 ianuarie, cu chirurgul Cristian – Radu Jecan, omul care de cele mai multe ori reprezintă ultima speranţă.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Cu studii şi participări la colocvii ştiinţifice la Cluj, Bucureşti, Salzburg, Gröningen, Stockholm, Milano, Stuttgart, Amsterdam şi lista poate continua, Dr. Cristian – Radu Jecan este o personalitate recunoscută în elita medicală românească şi internaţională.

Operaţiile în domeniul chirurgiei plastice, estetice şi a microchirurgiei reconstructive pe care le practică au reprezentat şansa multor pacienţi la o viaţă normală.

’’Ca în miracole şi basme, doctorul Radu Jecan pune la loc ţesuturi şi organe, redându-i unui pacient energia şi încrederea. Face asta acasă, în România, deşi s-ar fi bucurat de elogii şi recunoaştere oriune în lume’’ – spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii.

(w882) Radu Jecan

Este preşedinte al Societății Române de Chirurgie a Mâinii din cadrul Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România, membru în Comitetul Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Estetică şi în mai multe societăţi ştiinţifice medicale naţionale şi internaţionale. Şi pentru că există pasiune şi dincolo de sala de operaţii, doctorul Cristian-Radu Jecan practică de câte ori timpul îi permite ski, scufundări şi fotografie digitală.

Studiile, comunicările ştiinţifice, cărţile, practica profesională ca doctor şi ca pedagog au umplut 33 de pagini de CV. Pentru atingerea excelenţei profesionale Dr. Jecan a urmat nu mai puţin de 49 de stagii de specializare în străinătate şi 11 în România, ceea ce l-a făcut nu numai foarte cunoscut ci şi respectat pentru reuşitele sale în situaţii limită. Dr. Radu Jecan este autor şi coautor a 19 lucrări publicate în reviste naţionale şi a 54 de lucrări de specialitate comunicate la congrese naţionale sau regionale.

În 1994 a înfiinţat alături de alţi colegi de breaslă, Societatea Română de Chirurgie Estetică în a cărei conducere se află şi astăzi. În egală măsură este vicepreşedinte al Societăţii de Microchirurgie (împreună cu Prof. Dr. Alexandru V. Georgescu) din cadrul Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România, condusă de Prof. Dr. Ioan P. Florescu. Este membru fondator şi preşedinte al Societății Române de Chirurgie a Mâinii din cadrul Asociației Chirurgilor Plastici din România şi membru fondator al Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă. Face parte din mai multe asociaţii profesionale internaţionale.

(w882) Radu Jecan

Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” – Facultatea de Medicină, Cluj-Napoca, promoţia 1992 iar din 2010 este doctor şi Ştiinţe Medicale, titlu conferit de aceiaşi universitate. În prezent profesează în Bucureşti. Din 2011 este Şef de Lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie ’’Carol Davila’’ din capitală şi Şef la disciplina Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Profesor Dr. Agrippa Ionescu”.

Notorietatea şi-a câştigat-o nu numai prin activitatea curentă ci şi prin poziţia de medic intern la Barmherziger Bruder Krankenhaus Salzburg (2003) unde a obţinut recunoaşterea europeană a activităţii sale profesionale, devenind EBOPRAS fellow (European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Quality Recognition , Gröningen/Olanda).

Şi pentru a puncta pe deplin satisfacţia de a fi astăzi în elita celor mai buni specialişti nu trebuie omise premiile obţinute: premiul Societăţii Române de Chirurgie Estetică pentru cea mai bună prezentare a tehnicii de Lifting Facial (1998); ’’Latisim Dorsi versus TRAM Flap in Breast Reconstruction’’ premiul pentru cea mai bună lucrare la secţiunea chirurgie estetică (împreună cu un colectiv extins, în 2004) şi, în 2005, premiul “Valeriu Borcea” pentru cea mai bună lucrare prezentată la al V-lea Congres Internaţional al Societăţii Române de Chirurgie Estetică de la Bucureşti.

’’Ce vrei să devii când ai să fii mare?’’ este întrebarea standard la care a răspuns şi invitatul nostru la timpul potrivit. I-ar fi plăcut să fie cosmonaut dar, medicina s-a moştenit prin venele familiei de la bunicul său. Este absolvent de liceu de matematică şi pasionat de limbi străine. Medicina a devenit o destinaţie bine conturată abia în clasa a X-a. La facultate, la Cluj, abia în anul patru s-a decis pentru chirurgia plastică. A călătorit la studii în Statele Unite, Anglia, Germania.

- De ce n-aţi rămas? sună ca o ghilotină replica tranşantă a Danielei Zeca Buzura.

- Pentru că mi-ar fi fost dor de ACASĂ.

În 2015 a avut ocazia, foarte rară, de a face un stagiu la cel mai important centru medical din lume, la Huston, în Texax/SUA. Nu a avut niciun fel de complexe de inferioritate. Că vine din Est, din Europa, din România. De altfel, recunoaşte că resursa umană este foarte bine pregătită şi la noi. Ce ne desparte de performanţa curentă este administrarea actului medical, managementul instituţional, dotarea cu aparatură, fondurile alocate cercetării continue. E o diferenţă a culturii muncii, a onestităţii relaţiilor dintre oameni. Nivelul mediu de pregătire are o ştachetă ridicată, spre deosebire de Europa şi, mai ales, de România unde sunt medici excepţionali, dar şi cadre submediocre. Diferenţele sunt foarte mari.

Dar, în ultimii 10 ani şi la noi, drept recunoaştere a nivelului bun la care am ajuns, se organizează seminarii şi colocvii internaţionale de chirurgie estetică şi reparatorie. Nu numai rezultatele actuale atestă această poziţionare ci şi istoria: în 1958 se înfiinţa la noi primul spital de Traumatologie şi Chirurgie Reparatorie din Europa, care poartă astăzi numele Dr. Agrippa – Ionescu şi unde Dr. Radu Jecan profesează.

Cu un număr de pacienţi în creştere, Dr. Radu Jecan poate aborda astăzi peste 40 de proceduri reparatorii în rinoplastie, chirugia sânului, a mâinii şi a altor afecţiuni care au efect direct asupra calităţii vieţii unui pacient. Cine sunt cei care apelează la el? Cei cu reale afecţiuni medicale, cei marcaţi psihic de defectele propriei persoane sau cei care doresc să înlăture efectele îmbătrânirii. Însă chirurgia plastică nu rezolvă totul. Stilul de viaţă face diferenţa – este convingerea invitatului nostru, pe mâna căruia multe vedete şi-au recăpătat respectul de sine şi imaginea perfectă pe care o ştim astăzi.

(w882) Radu Jecan

Tehnici revoluţionare, aparatură modernă, o echipă sudată, capacitatea de manageriere şi efort continuu, un discurs aplicat, pre şi post operator cu pacienţii şi cu echipa sa, şi, de ce nu, o carismă personală, toate acestea fac din doctorul Radu Jecan nu numai o somitate în materie, ci ne dezvăluie un om deschis, corect, capabil de o înţelegere specială a situaţiilor delicate, o persoană de încredere şi, în final, un prieten.

’’Deşi, datorită frigului record de peste noapte nu am putut filma în casa noastră, în locul obişnuit de la Cafe Verona, dr. Jecan nu a părut incomodat. S-a adaptat imediat relocării tuturor aparatelor şi noului ’’platou’’ din interiorul cafenelei. Mi-a spus că această capacitate de a găsi soluţii imediate la orice situaţie neaşteptată, face parte din arsenalul oamenilor inteligenţi. M-a flatat. Cred că nu-şi poate imagina de câte ori am avut de rezolvat acest tip de mici/mari probleme ale producţiei emisiunii. Şi pentru ca să mai îndulcească atmosfera – lucru pe care l-am apreciat îndeosebi – ne-a povestit cât de mult înseamnă pentru el acasă, aici în România, fie la Cluj, fie la Bucureşti. Cred că din toată această conversaţie informală s-ar mai fi putut face o emisiune. Şi ne-a şi asigurat că frumuseţea – de care de multe ori este responsabil ca medic estetician – nu este neapărat un atribut al tinereţii, ci al unei stări de spirit, al experienţei de viaţă, al exemplului personal, al unei trăiri frumoase şi echilibrate. Aşadar, să uităm de riduri şi kilograme şi să fim noi înşine. Mereu. Oriunde. Oricând’’ – ne dezvăluie Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 21 ianuarie, ora 10:00/ în reluare duminică, 22 ianuarie, ora 11:00), TVR Internaţional (vineri,  27  ianuarie, ora 15:00), TVR MOLDOVA (sâmbătă, 28 ianuarie, ora 9:00).

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.8

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

0:30 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2