loader
Foto

Psihoterapeutul clinician Diana Vasile, despre anatomia traumei

Conf. univ dr Diana Vasile, psihoterapeut clinician, profesor și preşedintele Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei din România, într-un interviu acordat Danielei Zeca Buzura spunea că ”trauma oprește dezvoltarea” și că imaginația ni s-a dat ”ca să putem evolua, dar o folosim pentru a bloca trăirile tocmai pentru că au fost foarte dureroase. Și atunci amorțirea are rol de protecție.”

 

Despre gravitatea deconectării de sine s-a discutat, de asemenea, în această ediție; această deconectare  nu se vede ușor și uneori nici nu se simte, dar este o îndepărtare de natura noastră umană reală. Deconectarea poate fi o ”anestezie emoțională”, o amorțire, o incapacitate de a avea nuanțe emoționale.

Experiențele traumatice din copilărie și urmările acestora, blocajul psihologic, dar și starea de bine şi dezvoltarea personalităţii, trăirile ascunse şi protecţia, mecanismele de reglare şi posibilităţile de reacţie, stresul cronic, anxietatea şi depresia, adversitatea şi multe alte subiecte intense pot fi descoperite pe parcursul acestei ediții Mic dejun cu un campion:

​ >

Misiunea Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este promovarea, mai ales în rândul specialiștilor, cunoștințelor despre trauma psihică și a intervențiilor specializate în tratamentul acesteia. Mesajul dr. Diana Vasile, transmis cititorilor pe site-ul Institutului, este optimist, chiar dacă vorbim despre un subiect complex: ”Dacă ne vom încumeta să privim în interiorul nostru și dincolo de traumă cu încredere, respect, compasiune vom descoperi că exista oportunități de alinare, vindecare.”

Înființat în anul 2010, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, creat de dr. Diana Vasile, este unic în România. Prin intermediul său sunt studiate cauzele și efectele traumelor psihice umane în vederea popularizării lor, pentru a preveni și vindeca efectele lor negative, sunt identificate modalitățile de tratament și, cel mai important poate, oferă ajutor celor care au nevoie și solicită asistență psihologică.

”Prin preocuparea mea constantă, profesionistă și pasionată pentru potențialul de dezvoltare și evoluție a fiecărui om, am reușit să demonstrez valoarea evolutivă a recunoașterii și vindecării rănilor psihice”. Conf. univ. dr. Diana Vasile

4:20 Topografia hazardului, Franţa-România, 2021

Film* Topografia hazardului, Franţa-România, 2021

Regia şi scenariul: Eva Pervolovici

Personaje: Daniel Spoerri, Turcăman Iancu, Zăicescu Leonard, Sternin Martin, Kosta Theos, Camelia Toporas, Leila Godet Voight, Maria Manolescu

*În anul 1982, artistul român Daniel Spoerri, îngroapă resturile unui festin la care participaseră sute de oameni din suburbiile Parisului. În 2016, odată cu redescoperirea acestora, începe şi călătoria filmului, în încercarea de descoperire a copilăriei acestuia, a locurilor unde şi-a petrecut copilăria. Un festin asemănător unei încercări de a învinge moartea.

5:40 Ferma

Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!...

Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2