loader
Foto

Primul film din Ciad premiat la Cannes, difuzat luni la TVR 2

Luni seară, de la ora 23:10, seria „Filmul de artă” a continuat la TVR 2 cu pelicula „Un om care strigă”, distinsă cu Premiul Juriului la Cannes, în 2011.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Un homme qui crie (Franţa-Belgia-Ciad, 2010) al regizorului african Mahamat-Saleh Haroun este primul film din Ciad care a intrat vreodată în competiţia de la Cannes.

Filmul abordează consecinţele dramatice ale războaielor civile pentru populaţia din Ciad şi din întreaga Africă centrală.

Adam (Youssouf Djaoro), fost campion de nataţie, este instructor de înot la piscina unui hotel de lux din Ciad. Când o firmă chineză cumpără hotelul, se fac restructurări de personal şi Adam este obligat să-i cedeze postul fiului său, Abdel, ceea ce creează tensiuni între cei doi. Presat de autorităţi să contribuie la susţinerea guvernului, în plin război civil, bătrânul n-are cu ce plăti taxa, dar îl oferă pe Abdel ca soldat. Băiatul e recrutat cu forţa şi trimis să lupte, iar Adam, care-şi recuperează slujba, va fi cuprins în curând de remuşcări cumplite.

 

***

De altfel, filmul de luni, 9 februarie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

3:10 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.5

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2