loader
Foto

Galerie foto

Primăvara creştină: povestea părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa

La Memorialul Durerii ați putut revedea documentarul „Mesagii de iubire”, dedicat părintelui Calciu-Dumitreasca, fost deţinut politic, închis 21 de ani în temniţele comuniste. Sâmbătă, 13 februarie, de la 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

În 1948, pe când era student la Medicină, Gheorghe Calciu-Dumitreasa este arestat şi astfel începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităţilor inimaginabile şi tratamentelor abominabile celebre în lumea detenţiei politice din România.

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a parcurs întregul gulag românesc. Prima dată, între 1948 și 1964; apoi, în 1979, în urma unor predici în care a criticat demolarea bisericilor, a fost din nou trimis după gratii. În urma presiunilor internaționale a fost eliberat în 1984. În toate demersurile sale de angajament public, Părintele Calciu s-a adresat cu precădere tinerilor.

„Din 1948 până în anul 1964 neîntrerupt, apoi din 1979, până 1984, preotul Calciu cunoaşte tragedia închisorilor comuniste: duritatea carcerală a Jilavei, experienţa demascărilor infernale de la Piteşti, tortura şi disperarea în fortăreaţa Gherlei, linişea de mormânt a Aiudului”, spune Lucia Hossu Longin în în documentarul realizat.

În postul Sfintelor Paști din anul 1978, Calciu-Dumitreasa ține un șir de 7 prelegeri, intitulate „Șapte cuvinte către tineri" şi se opune politicii de demolare a bisericilor din Bucureşti. Este ameninţat, hărţuit, însă el îşi menţine opoziţia, astfel că în 1979 este judecat şi condamnat la 10 ani de închisoare şi i se confiscă averea, astfel încât soția și copilul rămân fără frigider, aragaz și alte bunuri de strictă folosință.

Arestarea sa a fost criticată de mari personalităţi, de la Paul Goma, la Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu sau Eugen Ionescu, iar abia în 1984 va fi eliberat, fiind însă obligat să părăsească ţara împreună cu familia.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

9:30 Fără prejudecăţi

Redifuzare

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Colegul nostru Mihai Arsenie deschide editia de astazi cu un interviu cu Elena Nicolae despre proiectul "Terapie pentru viitor. Intensiva!". Discutam apoi cu doamna Csilla Balogh, fondatoarea Asociației de călărie terapeutică Hip-Tep din Leorinț, judetul Alba

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

10:00 Mic dejun cu un campion

Redifuzare

* Invitat: Cassian Maria Spiridon -poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune şi, de 30 de ani, director al revistei ’’Convorbiri literare’’ Filiala Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2009 este şi preşedinte al Filialei Iaşi) ’’Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul’’. Cassian Maria Spiridon a ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost ales în unanimitate ca director al revistei ’’Convorbiri literare’’ de la Iaşi. O publicaţie de renume care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumatea acestui rol, nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon (din latinescul cassios, însemnând ’’neînfricatul’’) ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii dar şi al continuităţii. Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante printre care amintim doar Premiul ’’Mihai Eminescu’’ acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu, Premiul Internaţional de Poezie acordat în 2018 în cadrul Festivalului de Poezie Li Bai-Du Fu de la Tianshui/China şi Ordinul ’’Meritul Cultural’’ în grad de ofiţer, acordat în 2004 de preşedinţia României. Petrecem împreună o dimineaţă sub semnul celei mai elevate forme de frumuseţe: Poezia. Rostiri, mărturisiri, recitări şi... bucuria împărtăşită de Cassian Maria Spiridon în compania Danielei Zeca Buzura, cu toţi prietenii noştri fideli care, suntem convinşi, nu vor fi dezamăgiţi. Ca de obicei, sâmbătă dimineaţă la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la aceeaşi oră, la TVRCultural.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2