loader
Foto

Galerie foto

Primăvara creştină: povestea părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa

La Memorialul Durerii ați putut revedea documentarul „Mesagii de iubire”, dedicat părintelui Calciu-Dumitreasca, fost deţinut politic, închis 21 de ani în temniţele comuniste. Sâmbătă, 13 februarie, de la 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

În 1948, pe când era student la Medicină, Gheorghe Calciu-Dumitreasa este arestat şi astfel începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităţilor inimaginabile şi tratamentelor abominabile celebre în lumea detenţiei politice din România.

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a parcurs întregul gulag românesc. Prima dată, între 1948 și 1964; apoi, în 1979, în urma unor predici în care a criticat demolarea bisericilor, a fost din nou trimis după gratii. În urma presiunilor internaționale a fost eliberat în 1984. În toate demersurile sale de angajament public, Părintele Calciu s-a adresat cu precădere tinerilor.

„Din 1948 până în anul 1964 neîntrerupt, apoi din 1979, până 1984, preotul Calciu cunoaşte tragedia închisorilor comuniste: duritatea carcerală a Jilavei, experienţa demascărilor infernale de la Piteşti, tortura şi disperarea în fortăreaţa Gherlei, linişea de mormânt a Aiudului”, spune Lucia Hossu Longin în în documentarul realizat.

În postul Sfintelor Paști din anul 1978, Calciu-Dumitreasa ține un șir de 7 prelegeri, intitulate „Șapte cuvinte către tineri" şi se opune politicii de demolare a bisericilor din Bucureşti. Este ameninţat, hărţuit, însă el îşi menţine opoziţia, astfel că în 1979 este judecat şi condamnat la 10 ani de închisoare şi i se confiscă averea, astfel încât soția și copilul rămân fără frigider, aragaz și alte bunuri de strictă folosință.

Arestarea sa a fost criticată de mari personalităţi, de la Paul Goma, la Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu sau Eugen Ionescu, iar abia în 1984 va fi eliberat, fiind însă obligat să părăsească ţara împreună cu familia.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

6:00 Primavara amintirilor

6:55 Imnul României

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2