loader

Primăvara creştină: povestea părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa

La Memorialul Durerii ați putut revedea documentarul „Mesagii de iubire”, dedicat părintelui Calciu-Dumitreasca, fost deţinut politic, închis 21 de ani în temniţele comuniste. Sâmbătă, 13 februarie, de la 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

În 1948, pe când era student la Medicină, Gheorghe Calciu-Dumitreasa este arestat şi astfel începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităţilor inimaginabile şi tratamentelor abominabile celebre în lumea detenţiei politice din România.

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a parcurs întregul gulag românesc. Prima dată, între 1948 și 1964; apoi, în 1979, în urma unor predici în care a criticat demolarea bisericilor, a fost din nou trimis după gratii. În urma presiunilor internaționale a fost eliberat în 1984. În toate demersurile sale de angajament public, Părintele Calciu s-a adresat cu precădere tinerilor.

„Din 1948 până în anul 1964 neîntrerupt, apoi din 1979, până 1984, preotul Calciu cunoaşte tragedia închisorilor comuniste: duritatea carcerală a Jilavei, experienţa demascărilor infernale de la Piteşti, tortura şi disperarea în fortăreaţa Gherlei, linişea de mormânt a Aiudului”, spune Lucia Hossu Longin în în documentarul realizat.

În postul Sfintelor Paști din anul 1978, Calciu-Dumitreasa ține un șir de 7 prelegeri, intitulate „Șapte cuvinte către tineri" şi se opune politicii de demolare a bisericilor din Bucureşti. Este ameninţat, hărţuit, însă el îşi menţine opoziţia, astfel că în 1979 este judecat şi condamnat la 10 ani de închisoare şi i se confiscă averea, astfel încât soția și copilul rămân fără frigider, aragaz și alte bunuri de strictă folosință.

Arestarea sa a fost criticată de mari personalităţi, de la Paul Goma, la Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu sau Eugen Ionescu, iar abia în 1984 va fi eliberat, fiind însă obligat să părăsească ţara împreună cu familia.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

20:00 Drag de România mea!

Invitati: Daniela Condurache, Maria Butilă, Maria Cârneci, Marius Bălan, Daniela Răduică, Alexandra Crăescu​

Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

22:05 Comisarul Ricciardi

Film* Comisarul Ricciardi (Il commissario Ricciardi-Italia, 2021)

*Episodul 4

Regia: Alessandro D'Alatri

Cu: Lino Guanciale, Antonio Milo, Enrico Ianniello, Maria Vera Ratti

*Thriller. La începutul anilor 1930, în plin regim fascist, comisarul Luigi Alfredo Ricciardi (Lino Guanciale) este cel mai mare duşman al criminalilor din Napoli. Dotat cu o minte strălucită şi obsedat să-şi facă datoria până la capăt, el se dedică trup şi suflet meseriei, chiar dacă asta înseamnă o viaţă personală pustie. Dar, dincolo de înverşunarea cu care îşi conduce anchetele, Ricciardi ascunde un secret teribil, un dar moştenit de la mama lui, sau mai degrabă o povară: stafiile oamenilor ucişi sau morţi în accidente violente îl bântuie şi îi împărtăşesc ultimele lor gânduri.

 
„Fata cu părul roșu de la Auschwitz”, la Mozaika | VIDEO

Publicarea în limba română a volumului „Fata cu părul roșu de la Auschwitz” reprezintă o contribuție semnificativă la păstrarea memoriei ...

Duminica Filmului Românesc, cu mari actori şi opere literare nemuritoare

Înainte de prima zi a săptămânii, ai nevoie de o doză bună de relaxare. Astfel, duminică, 2 martie, la TVR 2, puteţi viziona apreciate creații la ...

Siguranța copiilor în mediul online

Siguranța copiilor în mediul online

publicat: miercuri, 26 februarie 2025

Vine pe fir sau din eter, a ajuns să fie ca aerul, nu putem să ne mai  imaginăm viața fără ea și se numește ”social media”. Deși pare a fi un ...

 

#tvr2