loader
Foto

Galerie foto

Primăvara creștină: Nicolae Bordașiu, un erou al Bisericii ortodoxe

„Memorialul Durerii” a prezentat, în această sâmbătă, drama lui Nicolae Bordaşiu, preot ortodox, arestat încă din perioada studenției, care a trecut prin toate experiențele carcerale. Emisiunea a putut fi urmărită de la ora 16:00, pe TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Născut în 1924, într-un sat din judeţul Bihor, părintele Bordaşiu a urmat cursurile Facultăţii de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. Printre profesorii săi, se aflau Ioan G. Coman, Petre Vintilescu, Nae Popescu, Gala Galaction precum şi Tudor Popescu sau Ioan G. Savin. A fost coleg cu viitorii mitropoliţi Nicolae Corneanu, Valeriu Anania, Antonie Plămădeală, viitorii episcopi Roman Stanciu şi Gherasim Cristea.  Alături de Roman Braga şi Gheorghe Domăşneanu, părintele a înfiinţat Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc (ATOS), cu scopul de a “contracara” activitatea utecistă.

În ochii noului regim comunist, această organizaţie era ilegală, iar o bună parte din membrii săi au fost arestaţi. Bordaşiu a fost condamnat in absentia la 20 de ani de închisoare, însă el s-a ascuns – timp de opt ani – prin satele bihorene. În 1955 a fost prins şi întemniţat în lagărele comuniste de la Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud.

După nouă ani, el este eliberat şi  începe să lucreze ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Cantacuzino. Patriarhul Justinian l-a hirotonit preot de sărbătoarea Sfântului andrei, în 30 noiembrie 1969, iar patru ani mai târziu, părintele a plecat la studii în Franţa – Paris, unde a frecventat cursurile profesorilor Jean Mrie Le Guillou O.P., Charles Kannengisser, Alain Besancon, Henri Bouillard. În timpul şederii sale în Paris, Bordeşiu i-a cunoscut pe Ion Mămăligă, Eugen Ionescu, iar prin părintele Stăniloae l-a întâlnit pe Emil Cioran.

Părintele Bordaşiu a fost primul care, după revoluţia din 1989, a început predarea religiei în şcoli şi din 2003 slujeşte la Biserica Sf. Silvestru din Bucurşti.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


7:00 Teleshopping

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2