loader
Foto

Galerie foto

Primăvara creștină: Nicolae Bordașiu, un erou al Bisericii ortodoxe

„Memorialul Durerii” a prezentat, în această sâmbătă, drama lui Nicolae Bordaşiu, preot ortodox, arestat încă din perioada studenției, care a trecut prin toate experiențele carcerale. Emisiunea a putut fi urmărită de la ora 16:00, pe TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Născut în 1924, într-un sat din judeţul Bihor, părintele Bordaşiu a urmat cursurile Facultăţii de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. Printre profesorii săi, se aflau Ioan G. Coman, Petre Vintilescu, Nae Popescu, Gala Galaction precum şi Tudor Popescu sau Ioan G. Savin. A fost coleg cu viitorii mitropoliţi Nicolae Corneanu, Valeriu Anania, Antonie Plămădeală, viitorii episcopi Roman Stanciu şi Gherasim Cristea.  Alături de Roman Braga şi Gheorghe Domăşneanu, părintele a înfiinţat Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc (ATOS), cu scopul de a “contracara” activitatea utecistă.

În ochii noului regim comunist, această organizaţie era ilegală, iar o bună parte din membrii săi au fost arestaţi. Bordaşiu a fost condamnat in absentia la 20 de ani de închisoare, însă el s-a ascuns – timp de opt ani – prin satele bihorene. În 1955 a fost prins şi întemniţat în lagărele comuniste de la Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud.

După nouă ani, el este eliberat şi  începe să lucreze ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Cantacuzino. Patriarhul Justinian l-a hirotonit preot de sărbătoarea Sfântului andrei, în 30 noiembrie 1969, iar patru ani mai târziu, părintele a plecat la studii în Franţa – Paris, unde a frecventat cursurile profesorilor Jean Mrie Le Guillou O.P., Charles Kannengisser, Alain Besancon, Henri Bouillard. În timpul şederii sale în Paris, Bordeşiu i-a cunoscut pe Ion Mămăligă, Eugen Ionescu, iar prin părintele Stăniloae l-a întâlnit pe Emil Cioran.

Părintele Bordaşiu a fost primul care, după revoluţia din 1989, a început predarea religiei în şcoli şi din 2003 slujeşte la Biserica Sf. Silvestru din Bucurşti.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

*Limba germană

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2