loader
Foto

Premieră: Frații de Viță la primul concurs internațional de vinuri online

Cea de-a 17-a ediție a VINARIUM Internațional Wine Contest, ediția 2020, o premieră revoluționară, eveniment unic semnat de Cătălin Păduraru, susținut de fratele sau, Adrian, a fost un succes. Sâmbătă, de la ora 17:00, ați urmărit, la TVR 2, „Frați de viță”.

 

ADRIAN ȘI CĂTĂLIN PĂDURARU
Frați de viță

S-au înscris peste 900 de probe de vin provenite din13 țări puternice din punct de vedere al producției vitivinicole.

Acestea au fost îmbuteliate în recipiente speciale de 100 ml. în condiții de protecție și igienă extremă în cadrul Centrului Național pentru Studii în Siguranța Alimentară.

Recipientele, (aproximativ 6000) împreună cu kit-ul de degustare au fost livrate către jurați în țări precum Franța, Elveția, Croația, Olanda, Marea Britanie...etc. Pentru livrare, Frații de Viță au apelat la Fan Courier, deoarece Felix Pătrășcanu (coproprietar) este un iubitor de vin, prieten și susținător al acestui demers prin faptul că este originar din zona Panciu, deține o mică cramă și îi face plăcere să descopere vinuri noi.

Cei 36 de jurați din 12 țări au degustat împreună vinurile și le-au punctat pe o platformă special creată pentru acest concurs ( o aplicație de jurizare care este o altă premieră românească). Jurizarea s-a făcut sincron, jurații români și internaționali au lucrat timp de trei zile în fața calculatoarelor personale, cu probele pe masă, la posturile de degustare (acasă, sau la locurile de muncă din țările lor).

(w882)

Vinurile premiate la acest concurs au fost apoi degustate de Frații de Viță într-un wine bar din Cotroceni, unde s-a ciocnit pentru medalii de aur, pentru concursuri, pentru realizările românești și, nu în ultimul rând, pentru telespectatorii TVR2.

Frații de Viță ne invită apoi în casa unui moldovean, numit Vlahuță; scriitorul român cunoscut mai ales pentru România Pitorească - ,,un atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară” – după cum spune criticul Dumitru Micu. În căsuța din lemn cu cerdac, scriitorul Alexandru Vlahuță (1858 – 1919) venea pe timpul verii pentru a se odihni, sau pentru a se întâlni cu prietenii: Caragiale, Slavici, Delavrancea, Hașdeu, Octavian Goga. În cele câteva camere ale muzeului este reconstruită atmosfera specifică epocii în care a trăit scriitorul. Vedem și o expoziție memorială ce cuprinde mobilier original și obiecte personale ale familiei Vlahuță, precum și fotografii, scrisori și cărți care dezvăluie aspecte semnificative din viața și creația scriitorului.

Cunoaștem apoi unul dintre cele mai noi proiecte oenoturistice din Dealu Mare: Casa Timiș, a cărei poveste a început în 2005, printre rânduri de viță de vie ce se culeg toamna târziu, când generozitatea soarelui umple strugurii cu o duceață și o aromă unice. ,,Un loc în care lumea poate să simtă ceva din sufletul nostru” – spune Cristiana Timiș (coproprietar). Pe cele 60 de hectare ale podgoriei se cultivă Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, din care se produce vinul robust, parfumat, delicat și aromat. Frații de Viță au ciocnit aici pentru viață, gânduri frumoase, bucurie, sănătate și sărbătoare, după care s-a degustat o băutură specială, un cocktail numit ,,Pisco sour”, a cărui rețetă o veți afla și dumneavostră, urmărind emisiunea de sâmbătă, la ora 17:00.

0:05 Delta Bucureştiului

Film* Delta Bucureştiului (Le Delta de Bucarest, Franţa-România, 2020)

Regia: Eva Pervolovici

Cu: Lena Constante, Ileana Samoilă, Ileana Samoilă Budimir

*Documentar. Istoria unui loc. Epoca comunistă. Bucureşti. Femei în detenţie dau naştere în puşcăria care a fost odată cea mai frumoasă mânăstire din Europa de Est-Mânăstirea Văcăreşti.

În zilele noastre, natura sălbatică a acaparat locul formând un ecosistem: specii protejate de fauna şi floră şi familii de rromi, cu copii născuţi în acelaşi loc în condiţii riscante.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2