loader
Foto

Galerie foto

Basmele fabuloase, pline de dragoste, ale regizorului Wes Anderson

Regizor cunoscut pentru comediile sale excentrice, regizorul american Wes Anderson este sărbătoritul seriei „Filmul de artă”. Pe 23 aprilie, de la ora 22:20, la TVR 2 puteţi urmări „Aventuri sub clar de lună”.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Descris ca „o poveste de dragoste excentrică şi adolescentină”, lungmetrajul „Aventuri sub clar de lună” („Moonrise Kingdom”) este un film de artă regizat de Wes Anderson, cu o acţiune care se petrece în vara anului 1965.

Pe insula New Penzance de lângă statul american New England, Sam şi Suzy, doi copii de 12 ani, pornesc împreună într-o aventură prin sălbăticie, după o lungă corespondenţă romantică. În timp ce autorităţile se mobilizează şi încep să-i caute pe tinerii îndrăgostiţi dispăruţi, un uragan ameninţă să lovească micuţa comunitate, a cărei existenţă liniştită a fost deja dată peste cap.

„Aventuri sub clar de lună” ne arată un regizor care mai încrezător şi mai matur, scria revista The Rolling Stone. „Talentaţii novici Gilman şi Hayward (copiii care-i interpretează pe Sam şi Suzy) sunt alergici la dulcegării şi drăgăloşenii, prinzând euforia şi confuzia schimbătoare în a fi un tinăr şi supus celuilalt.  Adulţii năvălesc în paradisul lor. Vine un uragan, anunţă naratorul filmului (un încântător Bob Balaban). Cercetaşul-şef organizează o acţiune de căutare în masă cu ajutorul şefului său şi al iar vărului Ben, un un falsificator în haine de cercetaş. (…) Anderson face conexiuni între cotidian şi extraordinar cu o virtuozitate artistică”, adaugă revista americană.

Lungmetrajul din 2012 a fost primul film al regizorului care a ajuns şi la Festivalul de la Cannes, unde a şi fost nominalizat pentru un Palme d’Or; a mai primit alte trei nominalizări: la Oscar-pentru cel mai bun scenariu original, la Globul de Aur-pentru cel mai bun film de comedie şi BAFTA- tot pentru cel mai bun scenariu original.

„Aventuri sub clar de lună” (Moonrise Kingdom) a fost aclamat şi apreciat de criticii de film; site-ul Rotten Tomatoes i-a oferit un rating de 92% în urma recenziilor celor 229 critici, cu un scor mediu de 8,2 (din zece), descrierea fiind „cald, straniu şi pătrunzător, încadrat imaculat şi frumos interpretat, Moonrise Kingdom îl prezintă pe regizorul Wes Anderson în cea mai bună idiosincrasie de-a sa”.

Peter Bradshaw de la The Guardian îi oferă 4 stele din 5, numindu-l “o altă colecţie animată de ciudăţenii, excentricităţi atractive, ghiduşe şi straniu îmbrăcate”. Christopher Orr de la publicaţia americană The Atlantic spunea că „Aventuri sub clar de lună” „prinde acea senzaţie a verilor din copilărie, acel sentiment că mai o durată limitată de timp, pentru a face lucruri... nelimitate”.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 23 aprilie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

2:45 Un trecut secret (R)

Film * Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016)

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller.

*

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

4:10 Documentar 360°GEO (R)

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2