loader

Poveşti memorabile cu invitaţii emisiunii „IERI-AZI-MÂINE”

O nouă săptămână cu invitaţi de marcă ne aşteaptă pe TVR 2 şi TVR HD. De luni până vineri, de la ora 16:00, Corina Dănilă va sta de vorbă cu Mariana Lungu, Vlad Rădescu, trupa SONG, Gigi Căciuleanu şi Doru Octavian Dumitru.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

Prima ediţie a săptămânii începe cu ziua dedicată folclorului, iar invitata Corinei Dănilă a fost Mariana Lungu, interpreta folclorului moldovenesc. Născută în comuna suceveană Udeşti, Mariana Lungu a debutat la 17 ani, alături de Ansamblul „Ciprian Porumbescu“. Un an mai târziu, are primul contact cu televiziunea, când a interpretat-o pe Ancuţa, într-o filmare la... Hanul Ancuţei. „În următorul an am apărut la TVR, într-o filmare realizată la mine în sat. La TVR era Constantin Tatu, moldovean şi el, apoi am lucrat cu Virgil Comşa, Eugen Gal, Tudor Vornicu”, povesteşte interpreta. De la ora 16:00, am făcut o trecere în revistă a celor mai frumoase momente din cariera artistei găsite în arhiva de aur a Televiziunii Române.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Aducem noi „amintiri pentru viitor”, după cum spune Corina Dănilă, iar pentru ziua dedicată teatrului - marţi, 17 noiembrie – vom vorbi cu actorul Vlad Rădescu. După 20 de ani de roluri pe scena teatrului din Târgu Mureş, Vlad Rădescu se muta în 1994 la Teatrul Mic din Bucureşti. Remarcat pentru eleganţa  - demnitatea artistică, după cum scriau criticii de teatru – cu care îşi interpreta rolurile, Vlad Rădescu jucat în filme ca „Ciprian Porumbescu” (încă era student în timpul filmărilor), „Dimitrie Cantemir”, „Pe aici nu se trece” sau „Burebista”. În ultimii ani a apărut pe micul ecran în serialul de televiziune „Numai iubirea”.

Ediţie este disponibilă online pe TVR+.

Mijlocul săptămânii aduce o legendă a muzicii româneşti: grupul SONG, trupă care s-a reunit după mai bine de 20 de ani, chiar în platourile TVR. Istoria acestui mit muzical românesc începe cu Ioan Luchian Mihalea, zis Oanţă, care a înfiinţat un cor cu patru colegi, studenţi la Conservatorul bucureştean. Din 1977, dublându-şi numărul de componenţi cu studenţi din mai toate facultăţile capitalei, corul devine ansamblul reprezentativ al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Au urmat Şapte premii ale Festivalului Naţional al Artei Studenţeşti, premii I pe ţară la primele două ediţii ale Cântării României, peste 600 de spectacole în ţară şi în străinătate. Apariţii în spectacole de teatru, corul de copii Mini-Song şi cvintetul Luchian, numeroase emisiuni radio-tv.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 19 noiembrie, în ziua dedicată Divertismentului, Corina Dănilă ne propune o doză sănătoasă de umor autentic cu nimeni altul decât Doru Octavian Dumitru. Comedianul român a glumit, chicotit și a adus zâmbetul pe fețele a milioane de români în anii 90, glumele sale au intrat în folclorul de zi cu zi, iar spectacolele adunau mii de fani. De câțiva ani, artistul s-a mutat în Canada, dar în România revine periodic. Joi, de la 16:00, vom revedea câteva din poantele sale și vom vorbi despre planurile sale de viitor.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

IERI-AZI-MÂINE încheie săptămâna cu ziua dedicată baletului și dansului, iar invitatul emisiunii a fost maestrul Gigi Căciuleanu.  Absolvent al Școlii de Coregrafie din Bucureşti, sub îndrumarea coregrafei Miriam Răducanu, el și-a aprofundat studiile în cadrul Teatrului Balşoi din Moscova, devenind ulterior solist al Operei din Bucureşti. În anul 1994 a înfiinţat compania de dans care-i poartă numele, iar din anul 2001 este director artistic al Baletului Naţional Chilian „El Banch”. A colaborat cu legendarele Pina Bausch şi Maya Plisetskaya. S-a stabilit în Franţa în urmă cu peste 40 de ani și a fost invitat la academii de dans din întreaga lume.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

 

Emisiunea „IERI-AZI-MÂINE” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2