Sâmbătă, 23 aprilie, „Memorialul durerii” a continuat noua serie dedicată poveştilor de iubire, iar în această săptămână a prezentat cazul Valentinei Gafencu şi al lui Ioan Ianolide, scriitor şi deţinut politic. De a ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.
Documentarul este disponibil online pe TVR+.
Tăvălugul represiunii comuniste nu a ținut cont niciodată de familie, sentimente, relații interpersonale. În pofida agresivității sistemului, în cele mai grele condiții, poveștile de iubire au supraviețuit. Memorialul durerii continuă seria dedicată poveştilor de iubire, iar sâmbătă, 23 aprilie, îi prezintă pe Valentina Gafencu şi Ioan Ianolide.
Valentina Gafencu a fost sora lui Valeriu Gafencu şi logodnica lui Ioan Ianolide. Ea l-a cunoscut pe Ianolide în timpul vizitelor pe care le-a făcut fratelui său. După o perioadă, cei doi au decis să se logodească, slujba având loc în biserica din colonia de muncă de la Galda de Jos.
Ea a petrecut urmărtorii cinci ani la Dobroteşti, unde a predat limba română, locuind în casa mătuşii lui Ioan; în 1952, a aflat că fratele ei, Valeriu, a murit la Târgu Ocna, iar ea a plecat împreună cu mama sa la Ploieşti. În 1962, povestea ea într-un interviu pentru fericiticeiprigoniti.net, a venit la ea tatăl lui Ioan Ianolide, care i-a spus „Valentina, l-ai aşteptat 18 ani pe Ioan. Nu ştim dacă mai trăieşte ori nu. Nu mai ştim nimic despre el de atâţia ani. Noi te sfătuim, dacă găseşti un suflet bun, să te căsătoreşti”.
La 39 de ani, ea a cunoscut un alt bărbat, care a fost închis 16 ani în fosta Uniune Sovietică, dar după doi ani, avea să fie eliberat din puşcărie şi Ioan. „Mi-l aduc aminte şi astăzi pe Ioan, în spital, dându-mi o hârtie şi un creion ca să scriu: Iartă-mă! L-am întrebat, atunci când a înţeles mai bine situaţia, după ce a luat legătura cu familia lui, dacă ar trebui să divorţez. Ioan mi-a spus, zdrobit, că Taina Cununiei este mai mare decât logodna... În 1986, el s-a mutat la cele veşnice”, spunea ea.
***
Memorialul Durerii deschide un nou sezon cu o serie care va merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorului. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi. Până acum, au fost difuzate ediţiile: „Maria şi Constantin Cenuşă”, „Eugenia Comănici și Gheorghe Hașu”, „Arlette și Corneliu Coposu”.
Despre Memorialul Durerii
„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.