loader
Foto

Poveşti de iubire în infern: Valentina Gafencu şi Ioan Ianolide

Sâmbătă, 23 aprilie, „Memorialul durerii” a continuat noua serie dedicată poveştilor de iubire, iar în această săptămână a prezentat cazul Valentinei Gafencu şi al lui Ioan Ianolide, scriitor şi deţinut politic. De a ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Documentarul este disponibil online pe TVR+.

Tăvălugul represiunii comuniste nu a ținut cont niciodată de familie, sentimente, relații interpersonale. În pofida agresivității sistemului, în cele mai grele condiții, poveștile de iubire au supraviețuit. Memorialul durerii continuă seria dedicată poveştilor de iubire, iar sâmbătă, 23 aprilie, îi prezintă pe Valentina Gafencu şi Ioan Ianolide.

Valentina Gafencu a fost sora lui Valeriu Gafencu şi logodnica lui Ioan Ianolide. Ea l-a cunoscut pe Ianolide în timpul vizitelor pe care le-a făcut fratelui său. După o perioadă, cei doi au decis să se logodească, slujba având loc în biserica din colonia de muncă de la Galda de Jos.

Ea a petrecut urmărtorii cinci ani la Dobroteşti, unde a predat limba română, locuind în casa mătuşii lui Ioan; în 1952, a aflat că fratele ei, Valeriu, a murit la Târgu Ocna, iar ea a plecat împreună cu mama sa la Ploieşti. În 1962, povestea ea într-un interviu pentru fericiticeiprigoniti.net, a venit la ea tatăl lui Ioan Ianolide, care i-a spus „Valentina, l-ai aşteptat 18 ani pe Ioan. Nu ştim dacă mai trăieşte ori nu. Nu mai ştim nimic despre el de atâţia ani. Noi te sfătuim, dacă găseşti un suflet bun, să te căsătoreşti”.

La 39 de ani, ea a cunoscut un alt bărbat, care a fost închis 16 ani în fosta Uniune Sovietică, dar după doi ani, avea să fie eliberat din puşcărie şi Ioan. „Mi-l aduc aminte şi astăzi pe Ioan, în spital, dându-mi o hârtie şi un creion ca să scriu: Iartă-mă! L-am întrebat, atunci când a înţeles mai bine situaţia, după ce a luat legătura cu familia lui, dacă ar trebui să divorţez. Ioan mi-a spus, zdrobit, că Taina Cununiei este mai mare decât logodna... În 1986, el s-a mutat la cele veşnice”, spunea ea.

***

Memorialul Durerii deschide un nou sezon cu o serie care va merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorului. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi. Până acum, au fost difuzate ediţiile: „Maria şi Constantin Cenuşă”, „Eugenia Comănici și Gheorghe Hașu”, „Arlette și Corneliu Coposu”.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2