Memorialul Durerii continuă noua serie dedicată poveştilor de iubire, iar în această sâmbătă, 14 mai, de la ora 16:00, la TVR 2, ne prezintă cazul lui Toma Arnăuţoiu şi al Mariei Plop, membrii grupului de rezistenţă de la Nucşoara.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Tăvălugul represiunii comuniste nu a ținut cont niciodată de familie, sentimente, relații interpersonale. În pofida agresivității sistemului, în cele mai grele condiții, poveștile de iubire au supraviețuit. Memorialul durerii continuă seria dedicată poveştilor de iubire, iar sâmbătă, 14 mai, îi prezintă pe Toma Arnăuțoiu și Maria Plop.
Toma Arnăuţoiu a fost liderul grupului de rezistență de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului", format în 1949. Sublocotenent în timpul războiului, el a fost rănit în luptele din Ungaria, din decembrie 1946, iar un an mai târziu este avansat la gradul de locotenent.
Împreună cu col. Gheorghe Arsenescu, organizează grupul de rezistență anti-comunistă de la Nucșoara, care avea, într-o primă fază, 16 membri. Timp de nouă ani, grupul de la Nucşoara a fost urmărit şi filat, având loc confruntări directe cu Securitatea; unii membri au fost arestaţi, alţii au fost ucişi. La 20 mai 1958, fraţii Arnăuţoiu ajungeau la casa lui Grigore Poinăreanu (fost coleg de şcoală cu Toma), pentru a-şi lua proviziile de care aveau nevoie, însă Poinăreanu (care fusese şantajat de căpitanul Pleşiţă) i-a adormit cu un tranchilizant pus în ţuică. Cei doi au fost arestaţi imediat de Securitate.
Maria Plop a fost singura femeie, membră a grupului de partizani, care a rezistat în munţi de la înfiinţarea lui, până în mai 1958, când fraţii Arnăuţoiu s-au predat. În cei nouă ani, a avut aceleaşi sarcini ca şi bărbaţii din grup, remarcându-se, scria site-ul EroinedinNucşoara.ro, „prin abnegaţie, curaj, spirit de sacrificiu şi reuşind să supravieţuiască celor mai grele situaţii şi condiţii de trai”.
În mai 1956, Maria a născut-o pe fiica ei şi a lui Toma, în ascunzătoarea de la Râpele cu brazi, iar când a fost arestată, fiica sa avea doi ani. După ce-a fost arestată, Maria a fost anchetată timp de un an la sediul Securităţii din Piteşti, pentru ca ulterior să fie condamnată la muncă silnică pe viaţă; va muri la 31 ianuarie 1962, la penitenciarul din Miercurea-Ciuc, cauza decesului fiind insuficienţă circulatorie şi TBC pulmonar.
„Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu (foto jos), fiica Mariei Plop şi a căpitanului Toma Arnăuţoiu, născută în munţi în 1956. La scurt timp după condamnarea mamei sale, a fost luată şi dusă într-un orfelinat din Câmpulung Muscel. A fost înfiată, purtând apoi numele de Raluca Voicu. După 1990, după un îndelungat demers judiciar a reuşit să obţină dreptul a purta numele tatălui, devenind una dintre cercetătoarele asidue ale arhivei partizanilor din Muscel”. (Memorial Sighet)
***
Memorialul Durerii deschide un nou sezon cu o serie care va merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorului. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi. Până acum, au fost difuzate ediţiile: „Maria şi Constantin Cenuşă”, „Eugenia Comănici și Gheorghe Hașu”, „Arlette și Corneliu Coposu”, „Valentina Gafencu şi Ioan Ianolide”, „Gogu şi Olimpia Puiu”.