loader
Foto

Povestea patriotului Ioan Ciordaș, la Memorialul Durerii

Sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 14.00, „Oameni mari care au făcut România Mare” a prezentat telespectatorilor TVR 2 adevărul istoric despre doi militanți pentru Marea Unire – avocații dr. Ioan Ciordaș, primul prefect liber al Bihorului și dr. Nicolae Bolcaș din Beiuș.

 

Memorialul Durerii

„Oameni mari care au făcut România Mare”, seria nouă din Memorialul Durerii, aduce în atenţia telespectatorilor TVR 2 biografiile eroice ale generației Marii Uniri. În ediția de sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 14.00, realizatoarea Lucia Hossu Longin s-a oprit asupra unei noi pagini din istorie, cea despre soarta tragică a doi militanți pentru Marea Unire – avocații dr. Ioan Ciordaș, primul prefect liber al Bihorului și dr. Nicolae Bolcaș din Beiuș, apărători ai drepturilor și idealurilor naționale.

Avocatul Ioan Ciordaș a fost unul dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. În casa sa din Beiuș au fost organizate acțiunile Comitetului Național Român din Țara Crișurilor. Este una dintre primele victime ale comunismului din România, fiind ucis de trupele bolșevice ale lui Bela Kun.

„Dacă întregirea neamului ne va cere jertfe, vom ști cum să le dăm.”, spunea tânărul avocat Bolcaș, frate de suferință cu dr. Ciordaș. Primele jertfe au fost chiar viețile lor. Filmul conține imagini din casa Ciordaș din Beiuș, fost sediu al Consiliului Național Român din Țara Crișurilor, iar astăzi muzeu al orașului, dar și inteviuri cu Remus Cristian Țoța - muzeograf, prof Ioan Dărăbăneanu, av Lucian Bolcaș.

În 3 noiembrie 1918 s-a constituit la Beiuş Consiliul Naţional Român din localitate, preşedinte fiind ales dr. Ioan Ciordaş. Tot dr. Ciordaş a fost ales ca preşedinte al aceluiaşi Consiliu de la Oradea, având ca primă misiune organizarea Gărzilor Naţionale Române, pe fondul prăbuşirii şi destrămării Imperiului austro-ungar. Primul drapel tricolor românesc a fluturat în Beiuş pe casa dr. Ioan Ciordaş, la 4 noiembrie 1918.

La 27 noiembrie 1918 dr. Ciordaş a fost ales printre cei cinci delegaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde va fi ales ulterior în Marele Sfat Naţional.

După ce a participat la Declararea Marii Uniri la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, dr. Ioan Ciordaş s-a întors la Beiuş, zonă care în scurt timp a început să fie stăpânită de trupele maghiare bolşevizate. Conştient de pericolul la care se expunea, dr. Ioan Ciordaş a refuzat să părăsească Beiuşul pentru a se refugia din faţa furiei maghiarilor, ceea ce i-a fost finalmente fatal.

Redactor: Doina Teodoru

Realizator: Lucia Hossu Longin

Producător: Alexandru Munteanu

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Mic dejun-paine impaturita cu bacon sau branza / mancare de spanac/porkolt

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2