loader
Foto

Povestea patriotului Ioan Ciordaș, la Memorialul Durerii

Sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 14.00, „Oameni mari care au făcut România Mare” a prezentat telespectatorilor TVR 2 adevărul istoric despre doi militanți pentru Marea Unire – avocații dr. Ioan Ciordaș, primul prefect liber al Bihorului și dr. Nicolae Bolcaș din Beiuș.

 

Memorialul Durerii

„Oameni mari care au făcut România Mare”, seria nouă din Memorialul Durerii, aduce în atenţia telespectatorilor TVR 2 biografiile eroice ale generației Marii Uniri. În ediția de sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 14.00, realizatoarea Lucia Hossu Longin s-a oprit asupra unei noi pagini din istorie, cea despre soarta tragică a doi militanți pentru Marea Unire – avocații dr. Ioan Ciordaș, primul prefect liber al Bihorului și dr. Nicolae Bolcaș din Beiuș, apărători ai drepturilor și idealurilor naționale.

Avocatul Ioan Ciordaș a fost unul dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. În casa sa din Beiuș au fost organizate acțiunile Comitetului Național Român din Țara Crișurilor. Este una dintre primele victime ale comunismului din România, fiind ucis de trupele bolșevice ale lui Bela Kun.

„Dacă întregirea neamului ne va cere jertfe, vom ști cum să le dăm.”, spunea tânărul avocat Bolcaș, frate de suferință cu dr. Ciordaș. Primele jertfe au fost chiar viețile lor. Filmul conține imagini din casa Ciordaș din Beiuș, fost sediu al Consiliului Național Român din Țara Crișurilor, iar astăzi muzeu al orașului, dar și inteviuri cu Remus Cristian Țoța - muzeograf, prof Ioan Dărăbăneanu, av Lucian Bolcaș.

În 3 noiembrie 1918 s-a constituit la Beiuş Consiliul Naţional Român din localitate, preşedinte fiind ales dr. Ioan Ciordaş. Tot dr. Ciordaş a fost ales ca preşedinte al aceluiaşi Consiliu de la Oradea, având ca primă misiune organizarea Gărzilor Naţionale Române, pe fondul prăbuşirii şi destrămării Imperiului austro-ungar. Primul drapel tricolor românesc a fluturat în Beiuş pe casa dr. Ioan Ciordaş, la 4 noiembrie 1918.

La 27 noiembrie 1918 dr. Ciordaş a fost ales printre cei cinci delegaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde va fi ales ulterior în Marele Sfat Naţional.

După ce a participat la Declararea Marii Uniri la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, dr. Ioan Ciordaş s-a întors la Beiuş, zonă care în scurt timp a început să fie stăpânită de trupele maghiare bolşevizate. Conştient de pericolul la care se expunea, dr. Ioan Ciordaş a refuzat să părăsească Beiuşul pentru a se refugia din faţa furiei maghiarilor, ceea ce i-a fost finalmente fatal.

Redactor: Doina Teodoru

Realizator: Lucia Hossu Longin

Producător: Alexandru Munteanu

4:25 Stare de urgenţă (R)

Film * Stare de urgenţă (Assault on va-33-SUA, 2021)

Regia: Christopher Ray

Cu: Sean Patrick Flannery, Mark Dacascos, Michael Jai White

*Film de acţiune.

Redactor: Vlad Ţurcan

(Reluare)

6:00 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)
 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2