loader
Foto

Cap Compas: Povești la timpul prezent | VIDEO

Ca într-un joc al amestecului de cărți, fără a ști ce reprezintă cartea care urmează, așa am descoperit orașele Nabeul, Sfax și situl arheologic Dougga din Tunisia. Sâmbătă, 27 mai, de la ora 12:30, pe TVR 2.  

 

Cap Compas

După ce am rătăcit pe coridoarele fără de vârstă, am înțeles că amalgamul de culturi plămădește punctual în fiecare intersecție tipologii comportamentale precum un mozaic fermecător.

Străzile par tainice și te conduc aproape singure în locurile în care timpul parcă se adună într-un singur loc înainte de a se răsfira pentru a porni mai departe.

Regiunea Cap Bon este o grădină vastă, în care portocalii și lămâii înfloresc în mijlocul iernii. Principalul oraș, Nabeul, este renumit pentru recoltele sale, iar dacă ajungi în piață privirea ta devine materializare a oricărui exercițiu de imaginație.

(w882)

(w882)

Harissa este descrisă ca fiind "condimentul principal din Tunisia" sau "condimentul național al Tunisiei".

​ Gustul harissei este iute, iar aroma variază în functie de ingredientele ce însoțesc ardeii iuți. Se consumă la fiecare prânz și cină cu puțin ulei de măsline alături.

(w882)

A fi artizan în Tunisia este un grad de noblețe și meșteșugarii formează o categorie socială conservatoare si creatoare de valori perene. Conservarea și asigurarea continuității unor meșteșuguri vechi nu înseamnă doar o abordare din perspectivă strict comercială. Se poate afirma că oricare activitate artizanală este aproape vocațională.

Influențele berbere, punice, grecești, romane, bizantine, arabe, andaluze, otomane și europene au rămas toate prin Nabeul de-a lungul secolelor, fiecare oferind un filon bogat de inspirație.

Emoțiile profunde te cuprind când ești în locuri noi, insolitul întâlnit stârnind ceea ce avem mai sensibil în noi, așezându-ne respectuoși, cuminți și smeriți pentru a cuprinde înțelesurile fiecărui lucru aflat pe masa comuna denumita ad hoc lumea largă. Jocul copiilor ne poartă dincolo de faldurile perdelei istoriei, pentru a descoperi valorile unui loc.

Dougga

Un sit inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO din 1997, fără îndoială cel mai măreț complex roman din Tunisia. Istoria acestui loc este cel mai bine cunoscută din timpul cuceririi romane, chiar dacă, în timpul săpăturilor arheologice, au fost descoperite numeroase monumente preromane, inclusiv o necropolă, un mausoleu și mai multe temple. Edificiile, templele, băile si teatrele, aflate în stare buna de conservare, datează, în principal, din secolele al II-lea și al III-lea, furnizându-ne informații asupra unei părți a vieții cotidiene de acum două milenii.

(w882)

Cu doar 5000 de locuitori, Dougga nu era un oraș mare, dar era prosper, iar rezidenții bogați au cheltuit semnificativ înfrumusețând locul cu clădiri de o arhitectură impresionantă. Orașul a fost un centru important și după apariția creștinismului, dar există puține artefacte sau edificii creștine.

Umbrele trecutului se ascund în umbra unor uși monumentale, zăvorâte puternic sau deschise curioşilor. Sfax este un oraș fondat în 849 d.Hr. Sursele istorice vorbesc despre existența unei așezări romane numite Taparura, în jurul zonei în care există acum Sfax.

(w882)

(w882)

În cărțile de istorie, găsești întotdeauna Sfax numit orașul păzit sau „al-Mahroussa”. Acest lucru se datorează faptului că zidurile gardurilor care înconjoară medina din Sfax au rămas intacte de-a lungul secolelor.

​Țara, ținutul, oamenii, vorbele și faptele alcătuiesc un spectacol cu gust pe care sufletul îl intuiește de cum pășește în Tunis, capitala țării. Ajuns din alte locuri, te dumirești de frumusețea lumii de aici....din ambianța în care te poți simți copil mereu, firava făptură care aleargă cu mintea pe aripi de legendă și se lasă mângâiata în egală măsură de briza mării și de vânturile uscate ale deșertului … care nu uită nicicând să îi șoptească legende și adevăruri.

Elena Dinu ​

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

https://www.youtube.com/playlist

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

9:00 Serial-R

*Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 95

*Serial poliţist. Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă!

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan

10:00 Documentar 360°GEO (R)

* Caperele din Sicilia-savoarea Mediteranei (Les câpres de Sicile, la saveur de la Méditerranée, Franţa-Germania, 2020)

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei. Se consumă nu doar fructele, boabe de capere-numite cucunci în Italia-, cât mai ales bobocii comestibili ai florilor, numiţi capere, care se conservă în sare sau în ulei. Pe insula vulcanică Pantelleria din sudul Siciliei se recoltează capere de cea mai bună calitate.

Redactor: Adriana Vulpe

Realizator: Martin Schacht

(Reluare)
 
Valentin Teodosiu:

Actor de teatru, film şi televiziune, voice over pentru documentare, desene animate şi posturi TV, Valentin Teodosiu, invitatul Danielei Zeca ...

La „Istorii de bun gust”, „Marele templu de dincolo” al Iuliei Hasdeu, între adevăr şi legendă

Noua ediție a „Istoriilor de bun gust”, difuzată joi, 8 iunie, de la ora 21.00, ne-a invitat la TVR 2 să pătrundem într-o lume plină plină de ...

Ediţia emisiunii "România în bucate", realizată de colegii de la TVR Craiova, difuzată marţi, 6 iunie, ora 17:30, la TVR2 și TVR+.