loader
Foto

Povești și amintiri amuzante de la Festivalul „Mamaia”

Pentru prezentatorii din acest an, Aurelian Temişan și Anca Țurcașiu, Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia” a fost mai mult decât o rampă de lansare. Cei doi artiști, acum atât de cunoscuți și apreciați, și-au făcut debutul pe scena legendarului festival de care îi leagă multe amintiri.

 

Aurelian Temişan spune că înainte de debutul său din 1989, „Mamaia” era festivalul favorit, pe care îl urmărea la fiecare ediție, visa să ajungă pe scenă şi chiar să obţină un premiu.

Ca un arc peste timp, în urmă cu 30 de ani, în 1994, Aurelian Temişan a prezentat festivalul, a avut recital cu Trupa Kripton şi l-a reprezentat cu o melodie pe Adrian Romcescu la secţiunea Creaţie. În acest an, alături de colega sa Anca Ţurcaşiu a fost gazdă a Festivalului „Mamaia”, a susţinut un recital cu Andrei Tudor şi Orchestra festivalului şi l-a reprezentat pe compozitorul Mihai Alexandru la secţiunea Creaţie, luptându-se pentru un premiu.

(w882)

„Am multe amintiri amuzante legate de Festivalul Mamaia... Iată una chiar din 1994. Am primit, ca şi acum, ecuson de intrare, eu prezentând festivalul. Într-o dimineaţă, am uitat să-mi iau ecusonul de la hotel şi când am ajuns la Teatru de vară din Mamaia, puştiul de la intrare, tânărul însărcinat cu paza, m-a întrebat dacă am legitimaţia. I-am spus „Păi, eu trebuie să intru, că am repetiţii...”. „Ecusonul...”, a spus el. „Imediat”, am răspuns şi scot din buzunar o cartelă de telefon public... Mi-aduc aminte şi acum, era colorată şi avea acel PIN pe care îl găseşti pe orice card. S-a uitat la cartela de telefon şi a zis „Da, intraţi!”. Şi aşa m-am legitimat cu cartela de telefon”.

Pentru Anca Țurcaşiu, Festivalul „Mamaia” a însemnat debutul în cariera de interpretă, dar și emoții și stânjeneală la prima sa apariție pe o scenă atât de importantă.

„Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia” înseamnă începuturile carierei mele, la 16 ani. Pe atunci era cea mai mare sărbătoare a muzicii din țară și practic, muzica ușoară românească se raporta la acest moment artistic al anului. Mi s-a părut un privilegiu extraordinar să fiu invitată şi, cumva, trimisă la Mamaia de către Şcoala Populară de Artă unde activam. Era în 1986, am primit o mențiune în concurs, de la prima mea apariție şi am reuşit să fiu remarcată de compozitori şi producători TV.

Ţin minte că îmi făcuse o croitoreasă a mamei o rochie galbenă, din mătase naturală, care, pentru că eram foarte transpirată, s-a lipit complet de mine. A fost groaznic pe scenă, cu materialul acela care se tot lipea de picioarele mele”, a povestit Anca Ţurcaşiu.

(w882)

TVR 2 a difuzat duminică, 25 august, de la ora 19:00, Gala Laureaților Festivalului Național de Muzică Ușoară „Mamaia”, urmată de recitalurile unor interpreți și trupe de renume: Irina Baianț, Feli, Lidia Buble, Bere Gratis și Vama.

Pentru iubitorii muzicii româneşti spectacolul continuă la TVR Folclor care va transmite în direct, în perioada 28-30 august, de la ora 19:00, serile Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc „Mamaia”.

 

Articol de Anca Simionescu

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2