loader
Foto

Povești și amintiri amuzante de la Festivalul „Mamaia”

Pentru prezentatorii din acest an, Aurelian Temişan și Anca Țurcașiu, Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia” a fost mai mult decât o rampă de lansare. Cei doi artiști, acum atât de cunoscuți și apreciați, și-au făcut debutul pe scena legendarului festival de care îi leagă multe amintiri.

 

Aurelian Temişan spune că înainte de debutul său din 1989, „Mamaia” era festivalul favorit, pe care îl urmărea la fiecare ediție, visa să ajungă pe scenă şi chiar să obţină un premiu.

Ca un arc peste timp, în urmă cu 30 de ani, în 1994, Aurelian Temişan a prezentat festivalul, a avut recital cu Trupa Kripton şi l-a reprezentat cu o melodie pe Adrian Romcescu la secţiunea Creaţie. În acest an, alături de colega sa Anca Ţurcaşiu a fost gazdă a Festivalului „Mamaia”, a susţinut un recital cu Andrei Tudor şi Orchestra festivalului şi l-a reprezentat pe compozitorul Mihai Alexandru la secţiunea Creaţie, luptându-se pentru un premiu.

(w882)

„Am multe amintiri amuzante legate de Festivalul Mamaia... Iată una chiar din 1994. Am primit, ca şi acum, ecuson de intrare, eu prezentând festivalul. Într-o dimineaţă, am uitat să-mi iau ecusonul de la hotel şi când am ajuns la Teatru de vară din Mamaia, puştiul de la intrare, tânărul însărcinat cu paza, m-a întrebat dacă am legitimaţia. I-am spus „Păi, eu trebuie să intru, că am repetiţii...”. „Ecusonul...”, a spus el. „Imediat”, am răspuns şi scot din buzunar o cartelă de telefon public... Mi-aduc aminte şi acum, era colorată şi avea acel PIN pe care îl găseşti pe orice card. S-a uitat la cartela de telefon şi a zis „Da, intraţi!”. Şi aşa m-am legitimat cu cartela de telefon”.

Pentru Anca Țurcaşiu, Festivalul „Mamaia” a însemnat debutul în cariera de interpretă, dar și emoții și stânjeneală la prima sa apariție pe o scenă atât de importantă.

„Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia” înseamnă începuturile carierei mele, la 16 ani. Pe atunci era cea mai mare sărbătoare a muzicii din țară și practic, muzica ușoară românească se raporta la acest moment artistic al anului. Mi s-a părut un privilegiu extraordinar să fiu invitată şi, cumva, trimisă la Mamaia de către Şcoala Populară de Artă unde activam. Era în 1986, am primit o mențiune în concurs, de la prima mea apariție şi am reuşit să fiu remarcată de compozitori şi producători TV.

Ţin minte că îmi făcuse o croitoreasă a mamei o rochie galbenă, din mătase naturală, care, pentru că eram foarte transpirată, s-a lipit complet de mine. A fost groaznic pe scenă, cu materialul acela care se tot lipea de picioarele mele”, a povestit Anca Ţurcaşiu.

(w882)

TVR 2 a difuzat duminică, 25 august, de la ora 19:00, Gala Laureaților Festivalului Național de Muzică Ușoară „Mamaia”, urmată de recitalurile unor interpreți și trupe de renume: Irina Baianț, Feli, Lidia Buble, Bere Gratis și Vama.

Pentru iubitorii muzicii româneşti spectacolul continuă la TVR Folclor care va transmite în direct, în perioada 28-30 august, de la ora 19:00, serile Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc „Mamaia”.

 

Articol de Anca Simionescu

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

1:35 Hai Hui cu Marina

Marina Almasan pleaca in lume. Se duce ,,hai-hui” pentru a gasi cele mai interesante locuri de vizitat, dar pentru aceasta si-a gasit calauze inspirate: romani care s-au stabilit pe meleaguri straine, s-au adaptat acolo foarte bine si nu si-au uitat, totusi, originea.

Se anunta o emisiune de travel foarte dinamica, atractiva, cu multe wow-uri care va vor tine in fata televizorului fara sa clipiti.

In aceasta editia, Marina poposeste in Anglia, iar Londra va epata, ca de fiecare data, fiind o capitala cu alura imperiala si spectaculoasa.

Prezentator: Marina Almasan

Producator: Marina Almasan

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilicile majore din Roma

Cap compas: Bazilicile majore din Roma

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

 

#tvr2