loader

Portret - „In Memoriam Mircea Albulescu” şi „Patima de sub ulmi”, la TVR

Casa de Producţie TVR ne-a prezentat la TVR 2, luni, 3 aprilie, de la ora 20:10, Portret - „In Memoriam Mircea Albulescu” şi de la ora 20:40, „Patima de sub ulmi”, în regia lui Dinu Cernescu. Piesele vor fi difuzate la TVR 3 şi TVR MOLDOVA, sâmbătă, 8 aprilie.

 

Teatru TV

Noutatea pe care Casa de Producție TVR o aduce în următorul trimestru vine ca răspuns al dorinței telespectatorilor de a avea ore variate de difuzare a Teatrului Național de Televiziune.

Astfel, în fiecare săptămână a următorului trimestru, același titlu va beneficia de câte trei difuzări, pe canale diferite, la ore diferite: lunea, la TVR 2, şi sâmbăta, la TVR 3 şi TVR MOLDOVA.

Luna aceasta comemorăm un an de când  Mircea Albulescu nu mai este printre noi.

Portret - „In Memoriam Mircea Albulescu”

Despre Mircea Albulescu au mărturisit actorii Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Marius Bodochi, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea, regizorul Alexa Visarion.

Mircea Albulescu a fost într-un pariu cu rămânerea sa în istorie. S-a dăruit marelui public şi a lăsat în urma sa o importantă operă teatrală şi cinematografică. Iorgu Constantin Albulescu (n. în 4 octombrie 1934, în București - d. în 8 aprilie 2016, Bucureşti) a fost  profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor.

(w882) Mircea Abu

A absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică din Bucureşti, în 1956 la clasa profesoarei  Aura Buzescu. În cele şase decenii de carieră artistică a realizat sute de roluri pe scenele teatrelor bucureştene - Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti.

A realizat peste 100 de roluri în filme semnate de cei mai importanţi regizori din România. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice. Autor a numeroase volume de versuri, a obţinut  de-a lungul timpului numeroase premii şi distincţii printre care şi Ordinul Cultural Steaua  României în grad de Comandor. Din anul 2011, are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităţilor.

***

Echipa:

Operatori: Cristian Glodeală, Mihai Buzura

Montajul: Constantin Marciuc

Producător: Cătălin Mireuţă

Realizator: Daniela Ciolan

***

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 3 aprilie, de la ora 20:10

TVR 3: sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 21:40

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 17:30

***

„Patima de sub ulmi”

În distribuție: Mircea Albulescu, Adriana Trandafir, Florin Piersic jr., Valentin Teodosiu, Constantin Cotimanis.

Adaptare: Dinu Cernescu

Traducere: Petre Comărnescu

Ilustrația  muzicală: Lidia Danciu

Scenografia decor: Dumitru Georgescu

Scenografie costume: Eugenia Botănescu

Imaginea: George Grigorescu

Redactor: Ioana Prodan

Regia: Dinu Cernescu

***

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 3 aprilie, de la ora 20:40

TVR 3: sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 20:00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 15:50

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2