Ați putut urmări pe 15 ianuarie cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu în interpretrea unor scriitori ca Mihail Sadoveanu sau actori de prim rang: Adela Mărculescu, Leopoldina Bălănuţă, Dan Nuţu, Magda Popovici, Victor Rebengiuc.
Pentru celebrarea Zilei Culturii Naţionale la TVR 2, în 15 ianuarie, de-a lungul întregii zile sunt programate câteva dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu în interpretrea unor scriitori ca Mihail Sadoveanu sau actori de prim rang ai scenei româneşti: Adela Mărculescu, Leopoldina Bălănuţă, Dan Nuţu, Magda Popovici, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu şi Ion Caramitru, care au fost difuzate în cadrul emisiunii ’’Poesis’’ – producător Ileana Ploscaru Panait.
Contemporani celebri sau exegeţi ai operei lui Mihai Eminescu au lăsat mărturii pline de emoţie despre omul şi creatorul ’’Luceafărului’’:
’’Așa l-am cunoscut atuncea, așa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel și trist; comunicativ și ursuz; blând și aspru; mulțumindu-se cu nimica și nemulțumit totdeauna de toate; aci de o abstinență de pustnic, aci apoi lacom de plăcerile vieții; fugind de oameni și căutându-i; nepăsător ca un bătrân stoic și iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură! – fericită pentru artist, nefericită pentru om!” (I. L. Caragiale)
’’Ceea ce caracterizează mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu este o așa covârșitoare inteligență, ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-și întipărise vreodată nu-i mai scăpa (nici chiar în perioadele bolnave declarate), încât lumea în care trăia el după firea lui și fără nici o silă era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce și le însușise și le avea pururea la îndemână. În aceeași proporție tot ce era caz individual, întâmplare externă, convenție socială, avere sau neavere, rang sau nivelare obștească și chiar soarta externă a persoanei sale ca persoană îi era indiferentă.” (Titu Maiorescu)
''Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţă cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale''. (George Călinescu evocând moartea poetului)
Ora 7:25 Recită ADELA MARCULESCU - ’’O, rămâi’’ de Mihai Eminescu
Poezie publicată în revista ’’Convorbiri Literare’’, 1 februarie 1879
Ora 9:55 Recită din off MIHAIL SADOVEANU - ’’Pe lângă plopii fără soţ’’ de Mihai Eminescu
Poezie publicată în revista ’’Familia”, 28 august 1883
Ora 11:55 Recită LEOPOLDINA BĂLĂNUŢĂ - ’’Şi dacă...’’ de Mihai Eminescu
Poezie publicată în revista ’’Familia’’, 13/25 noiembrie 1883
Ora 13:55 Recită DAN NUŢU - ’’E împărţită omenirea’’ de Mihai Eminescu
Poezie publicată în volumul ’’Poezii postume’’, 1902
Ora 15:55 Recită MAGDA POPOVICI şi VICTOR REBENGIUC - ’’Floare albastră’’ de Mihai Eminescu
Poezie publicată în revista ’’Convorbiri literare’’, 1 aprilie 1873
Ora 21:55 Recită MIRCEA ALBULESCU - ’’De ce nu-mi vii’’ de Mihai Eminescu
Poezie publicată în revista ’’Convorbiri Literare’’, 1 februarie 1887
Ora 23:55 Recită ION CARAMITRU - ’’Melancolie’’ de Mihai Eminescu
Poezie publicată în revista ’’Convorbiri Literare’’, 1 septembrie 1876