loader
Foto

Galerie foto

Ploaie în luna lui Marte, nostalgii şi acorduri de chitară, cu Nicu Alifantis

Al treilea sezon al „Mic dejunului cu un campion” s-a apropiat de final, iar în ultima ediţie, care a fost difuzată sâmbătă, 18 iunie, de la 9:30, la TVR 2, ne-am întâlnit cu Nicu Alifantis. Pe TVR HD, ne puteţi urmări de la 13:00, în aceeaşi zi.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sezonul trei al răsfăţului la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura, continuă. În fiecare sâmbătă, de la ora 9:30, la TVR 2 şi de la ora 13:00, la TVR HD.

„Cât de bine e să nu ai nicio treabă, cred că oamenilor li s-ar cuveni şi altă viaţă, pe care să o petreacă după cum vor, adică într-o vacanţă continuă sau, de ce nu, la un Mic Dejun”, spune amfitrionul nostru, Daniela Zeca Buzura.

Nicu Alifantis este mult prea cunoscut pentru a mai fi necesar să-i facem o carte de vizită, deşi, a mărturist la întâlnirea noastră că, de curând, un tânăr producător i-a cerut un CV. „Nu m-a deranjat”,  a mărturisit el. „Ce mă deranjează este încrâncenarea, lipsa de cultură, de informaţie, vorba apăsată”. Se simte totuşi o revoltă interioară a unui creator care, privind acum la cariera sa, are cu ce se mândri: cantautor, compozitor, actor, poet, un muzician redutabil, Nicu Alifantis este pentru muzica românească un artist care a deschis multe direcţii.

Muzica sa este fredonată, ascultată, cerută. Colaborează cu regizori remarcabili pentru muzica de spectacol: Alexandru Tocilescu şi Silviu Purcărete sunt doar doi dintre ei. Alături de Trupa Zan a înregistrat concerte care s-au bucurat de un succes remarcabil. Albumele sale se caută în continuare. S-a lansat – ca întreaga generaţie ’70 – ’80 – la Cenaclul Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu. O perioadă frumoasă, care, din păcate, nu avea să să încheie în aceiaşi notă optimistă precum debutase. Locul sentimenteleor curate fusese luat, încet, încet de accese patriotarde în care oamenii nu se mai regăseau. Artiştii care fuseseră de la început alături de această adevărată mişcare artistică, se retrăseseră rând pe rând, iar din aduceri aminte nu se putea trăi la nesfârşit.

Este şi cazul lui Nicu Alifantis a cărui muzică pentru „Imn – Alma Venus”, compusă în 1976 pe versurile lui Ion Nicolescu devenise un hit naţional, cu un impact neaşteptat. Înlocuirea poeziei originale sub titlul „Trăiască România, trăiască tricolorul” i-a adus o nouă notorietate, dar şi oprobiul public prin introducerea unor sloganuri obligatorii în epocă, la care nu se putea reacţiona şi care au pervertit într-un final, filonul iniţial. Astăzi, rememorând această poveste, Nicu Alifantis este decis să reimprime versiunea „Imnului – Alma Venus”, pentru a restaura istoria de la început.

„O prezenţă plăcută, cu umor şi fine ironii – acesta este Nicu Alifantis când nu este pe scenă. O sensibilitate aparte, dublată de acţiune decisă. Scrie, se implică în social, imprimă noi compoziţii, face turnee, pune la cale noi concerte. Nicio clipă de pierdut. Multe proiecte sunt de abia la început şi trebuiesc finalizate”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii de pe TVR 2.


El are calitatea rară de a se întoarce firesc, cu o nostalgie lipsită de melancolie la trecut: la Brăila natală, atât de cosmopolită şi colorată, un oraş al Dunării şi al grădinilor. La hoardele de copii bulgari, armeni, machedoni, evrei, români, greci ce se adunau la joacă în cartier şi care, pentru a se înţelege cu toţii, vorbeau româneşte. Câte izvoare de inspiraţie, o lume pestriţă într-un oraş ca o bijuterie de arhitectură, cu străzi pe care nu te puteai rătăci şi... important pentru Nicu Alifantis, cu Teatrul Maria Filotti în care a ucenicit de tânăr. A fost şansa care i-a surâs pentru a învăţa toate secretele meseriei de pe scenă şi din culise, ca om şi ca artist.

Muzica îl însoţea tot timpul. A primit un acordeon de la părinţi când avea doar şapte ani, mai târziu a venit şi colecţia de chitare, apoi... o mulţime de alte instrumente. Debutul componistic s-a petrecut în 1972, pe scenă în 1973 şi în 1976 a avut loc debutul discografic cu un single ce se numea „Cântec de noapte”. Abia terminase liceul. Lumea atât de specială a adolescenţei bântuită de fete frumoase, iubiri secrete, poezii de dragoste şi cântece de amor s-au reflectat peste decenii în albume cu muzică de succes: „Mozaic”, „Şemineu”, „Şotron”, „Neuitatele femei” (sunt doar câteva dintre ele), care vor continua cu noi selecţii ce vor apărea în curând. Tot ce s-a întâmplat în copilărie, în adolescenţă – oraşul, familia, prietenii, iubirile – vin acum din urmă.

Anii ’80 îl găsesc la Bucureşti. Îşi urmează visul de a fi artist, deşi părinţii îl vedeau... doctor. Se împrieteneşte cu mulţi poeţi de generaţie a căror muzicalitate poetică, devine repede muzică, compusă şi interpretată de Nicu Alifantis. Prietenia cu Nichita Stănescu, felul în care i-a deschifrat ritmul şi tăcerea vorbelor, a transformat în hituri muzicale poeme rămase până astăzi în conştiinţa publicului. „Ploaie în luna lui Marte” pe versurile lui Nichita a fost votată de public ca una dintre mai frumoase melodii de dragoste ale secolului XX.

Conversaţia cu Nicu Alifantis nu a avut nici pe departe o cursivitate cronologică. Au fost aduceri aminte, păreri, tăceri, regrete pentru mari prieteni dispăruţi, reverenţe pentru cei care au însemnat ceva esenţial în viaţa lui, parfum de străzi dunărene, muzici minunate, pagini de carte, rostiri cu tâlc, o poreclă cât un blazon „Alifantis – Elephantis”, un nou drum - studenţia la teatrologie, cea mai recentă apariţie editorială: „FACECarte”, dar şi promisiunea unei invitaţii pentru mebrii echipei noastre la concertul pe care îl susţine zilele acestea la Bucureşti.

„Aceasta a fost ediţia noastră de vacanţă. Ne-am dorit să ascultăm muzică bună şi mărturisiri de suflet de la unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti de la noi, Nicu Alifantis şi, în acest fel să începem împreună o vară frumoasă.  Micul Dejun nu vă va lipsi pentru că rămânem pe tronsonul nostru orar din fiecare weekend cu o selecţie dintre cele mai apreciate ediţii. Scrieţi-ne pe care le doriţi în mod special şi vom face tot posibilul să le redifuzăm. Să ne vedem cu bine. Pagina noastră de facebook rămâne deschisă tutror prietenilor emisiunii Mic Dejun cu un Campion. Toate cele bune!”, ne spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR al emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 18 iunie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 21 iunie,  ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 25 iunie, ora 9:00)

 

4:20 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2