loader

Picuri de viaţă în Polonia

Pentru ediţia din 24 iunie, realizatorii emisiunii „Cap compas” au propus o destinaţie aflată la două ore de zbor cu avionul de România - Varşovia. Sâmbătă, de la ora 13:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Varşovia şi câteva repere din Voievodatul Lubusz se constituie într-o călătorie sui-generis în care descoperim şi cunoaştem creatori de jocuri video celebre în întreaga lume, arhitecţi care au primit prestigioase premii internaţionale, cercetători din industria alimentară, apicultori şi podgoreni care reînvaţă tradiţii uitate în lumea poloneză.

(w882) Cap compas

Am pornit la drum în Polonia având în gând metafora picăturii aducătoare de viaţă fără a şti dacă ploaia avea să ne urmeze până în voievodatele apusene ale ţării. Varşovia este, fară îndoială, pasărea phoenix a Europei. Principalele puncte de atracţie se află în centru oraşului - total reconstruit după cel de-al doilea Război Mondial.

(w882) Cap compas

Este un oraş alfa, o metropolă globală, o destinaţie turistică importantă şi o răspântie politică şi economică majoră a lumii contemporane. Modernul nu este static iar vechiul pare nou. Astfel se înfăţişează capitala poloneză a zileor noastre. Varşovia este unul dintre cele mai dinamice oraşe europene. În 2012 era considerat şi clasificat pe al 32-lea loc în lume în ceea ce priveşte condiţiile de trai. În 2017, oraşul a fost clasificat ca fiind al patrulea oraş business-friendly şi al optulea ca facilităţi pentru stil de viaţă.

Ne îndreptăm spre o margine de oraş care, în chip paradoxal, este un centru al lumii virtuale. Şi ca mai oriunde în era digitală, această lume tinde să răstoarne multe dintre tiparele de orientare socială a oamenilor iar comunicarea te face să fii tot timpul în centru.

Templul digital de la 11 Bit Studios este asemenea unui turn Babel - pentru mulţi însă o lume foarte organizată atât conceptual cât şi creativ. Deviza profesioniştilor de la Bit studio ne însoţeşte. Joaca este înţelepciune şi tot ce facem este pentru a rămâne după noi o mărturie.

(w882) Capm comap

Soho project nu înseamnă doar că artiştii au convertit un spaţiu din era post industrială în galerii comerciale ci mai ales prezenţa unui spirit novator palpabil. Soho este situat în jurul zonei Kamionek care, odinioară, era aria propice pentru schimburi comerciale.

(w882) Cap compas

Agricultorii şi fermierii au nevoie să ştie că ceea ce produc este de o calitate competitivă. Piaţa este un mediu concurenţial acerb şi orientarea către produse cât mai putin aditivate şi procesate, dar în egală măsură cu termene de conservare convenabile, este o provocare.

Regiunea Lubusz se află în Silezia şi are o valoare istorică şi afectivă aparte pentru polonezi. A revenit între graniţele patriei după înfrângerea Germaniei naziste. Vinul şi mierea de albine sunt aici un fel de pasăre phoenix pentru că vecinătăţile vrăjmaşe au făcut ca la un moment dat să dispară podgoriile.

(w882) Cap compas

Centru regional de prezentare a vinurilor şi a produselor alimentare tradiţionale este o prelungire firească a cercetării. Peste tot în lume vinul şi podgoriile au un potenţial în industria ospitalităţii. Turismul rural şi chiar cel tematic se dezvoltă mai lesne în jurul unor astfel de componente care înseamnă rafinament şi bun gust.

Ţinând cont că aici se reinventează vinul, se prăsesc soiuri nobile pentru prosperitatea regiunii. Se poate afirma că în sticlele cu licoarea lui Bachus se află câte un strop din viitorul regiunii. Oamenii de aici sunt cei mai mulţumiţi şi fericiţi. Această zonă este una dintre cele mai ofertante ale Poloniei, începând de la superlative asociate pădurilor, lacurilor şi frumuseţilor naturale până la patrimoniul istoric. Drumul mierii şi al vinului sunt doar o părticică strălucitoare precum chihlimbarul din vitrinele Varşoviei, răsărind din pământ şi truda în margine de ţară.

(w882) cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate ediţiile din arhiva emisiunii.

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2