loader
Foto

Peste 40 de pescari s-au luptat pentru trofeul Cupa Egreta

Echipa „Pescar hoinar” a ieşit la pescuit de ştiuci pe marile lacuri din apropierea Egretei – Uzlina şi Isac.  Duminică, de la ora 12:45, am aflat cine a câştigat marele premiu.

 

VICTOR ŢĂRUŞ
EUGEN ROIBU
Pescar hoinar

Ediția de duminică, 1 decembrie, este disponibilă pe TVR+

În Delta Dunării, Cupa Egreta la pescuit de ştiucă a continuat cu cea de-a doua manşă, desfăşurată, de această dată, pe ape naturale.

Organizatorii au ales, în mod inspirat, ca arenă de concurs, marile lacuri din apropierea Egretei – Uzlina şi Isac, pe care cele 20 de bărci se aflau într-un spaţiu vast, cu vegetaţie diferită, cu diverse grade de transparenţă a apei, cu adâncimi variate, cu valuri mai mari sau mai mici, cu o circulaţie a apei distinctă de la o zonă la alta, în fine, cu o paletă largă de opţiuni la dispoziţia şi, mai ales, la inspiraţia pescarului.

Aflat la prima ediţie, concursul a oferit celor 40 de pescari ocazia ca, dincolo de întrecerea pentru trofeul Cupa Egreta, să pescuiască după pofta inimii, alături de prieteni, într-un cadru natural încântător.

9:00 Ferma

*Anul 25 *Editia 1168

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*E BINE DE STIUT,,Traditii...doar din dragoste...nu din necesitate...,,

Mielul, mai ales cel alb, văzut primul, îsi conferă un an bun, prin blândetea , inocenta si puritatea lui.

În sudul tării, la 28 de km de Rosiorii de Vede , în ferma unui preot, încă din anul 1997, cresterea ovinelor a devenit si o activitate economică pentru familie. Ea administrează o fermă vegetală de 100 ha , pe care cultivă grâu, porumb, rapită, lucernă iar pentru rotatia culturilor , mazăre si floarea soarelui. Familia detine si o fermă zootehnică cu peste 400 de capete de oi Carabașe-tigaia cu cap negru de Teleorman, o rasă mixtă, care , după întărcarea mieilor , hrănită bine, dă un lapte de bună calitate si în cantitate suficientă. Laptele este procesat într-o mică brânzărie, dotată cu tot ce este necesar , iar din carnea de oaie se face , într-o incintă specială, o pastramă gustoasă.

Cei doi băieti ai preotului au rămas acasă, alături de parinti, cel mare terminând șsi el Teologia iar cel mic a absolvit Agronomia si a accesat un fond european pe măsura 1. 1.2. ( instalarea tânărului fermier). Ei fac parte din Asociatia Fermierilor din România.

Participă:Preot Mircea Corneliu Milos-fermier Zâmbreasca , Teleorman

Preot Mihai Alexandru Milosș-fermier

Ing. agr. Ionutț Andrei Miloș-fermier

Dr.ing.Daniel Dumitru Botănoiu-fermier Ciolpani , Ilfov

Tot în aceeasi comună teleormăneană traditia cresterii animalelor i-a indemnat pe membrii unei familii , parinti si copii, să urmeze, la Agronomie , Facultatea de Medicină Veterinară.

Unul dintre fii lucrează alături de mama sa la un cabinet veterinar in comună, iar celălalt fiu se ocupă permanent de ferma de cultură vegetală dar si de fermele zootehnice de ovine , caprine si bovine de lapte. Administrează 350 ha de teren arabil, din care peste 100 doar pentru hrana animalelor, cultivate cu porumb siloz, orz, lucernă si porumb boabe. Detine peste 80 de vaci de lapte Băltată Românească cu negru, 100 de capre Carpatine si 200 de oi din rasa Carabasă.

Pentru bovine a construit un grajd nou, spatios si bine dotat iar pentru caprine si ovine o stână încăpătoare. Toate animalele sunt libere, atât pe păsune cât si in grajduri, unde sunt bine îngrijite si hrănite.Fermele sunt dotate cu toate utilajele si masinile agricole necesare.

Tănărul medic detine Registrul Genealogic al oii Carabasă-Țigaie cu cap negru de Teleorman.

El face parte din Asociatia Fermierilor din România.

Participă:Dr.vet. Florin Răduț-fermier Zâmbreasca , Teleorman

Preot Mircea Corneliu Miloș-fermier

Dr. ing. Daniel Dumitru Botănoiu-fermier

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA ,,Jertfirea mielului pascal...cu rânduieli tainice....purificatoare”

Primăvara, pentru a marca renasterea naturii în lumea satului românesc, ritualul sacrificării mieilor, înaintea Sărbătorilor de Pasti, dainuie de mii de ani.

În zona Subcarpatilor Munteni , la 30 de km de Târgoviste, un fermier din Dărmănesti si-a facut o fermă zootehnică. În Câmpia Cricovului, lângă pârâul Provita, are acum trei ferme de animale si un saivan. Detine si 50 ha de teren pe care cultivă lucernă si putine cereale pentru hrana animalelor. Mai are si o păsune si o fâneată. Are si un minim de utilaje necesare dar totusi trebuie să mai cumpere cereale si fân. În fermele sale are 17 vaci din rasa Băltată Românească, 260 de oi Țigaie ruginie, 240 de capre Carpatine si multi porci din rasa Bazna.

Si-ar dori un gard electric pe păsune, mai multă fortă de muncă pentru paza si îngrijirea animalelor, pentru curătirea mărăcinilor din pajisti si păsune, o sală de muls si o cameră de frig.

Din laptele muls face casș dulce pe care îl vinde în piete , iar pentru Paste are un punct de sacrificare autorizat, la fermă. Are doar două ajutoare alaturi de sotie ( care are încă serviciu), fata cea mare (care urmează Facultatea de Muzică) si de băiatul său care termină liceul.

Face parte din CAPRIROM si din Cooperativa Sud-Muntenia.

Participă:Ion Ileana-fermier com. Dărmănesti, jud. Dâmbovita

Georgiana Udrescu-vicepresedinte CAPRIROM, presedinte Cooperativa Sud-Muntenia

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

* Pescuitul-un hobby pentru toţi Best of

*În zi de mare sărbătoare, rămâneţi alături de noi pentru o expediţie specială, în care pescuitul este doar un pretext pentru o ieşire pe mal de apă. Orice călătorie este o lecţie de viaţă... aşadar, bucuraţi-vă de natură, de pescuit, de clipe frumoase alături de cei dragi. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2