loader
Foto

„Persepolis”– o nouă producţie multipremiată în seria „Filmul de artă”

Vocile actriţelor Chiara Mastroianni şi Catherine Deneuve dau viaţă personajelor din filmul de animaţie  „Persepolis” (Franţa, 2007), care a fost difuzat de  TVR 2 luni, 28 octombrie în seria  „Filmul de artă” .

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Filmul este precedat de o scurtă prezentare a regizorului Laurenţiu Damian.

Producţia are un palmares impresionant: Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, două premii Cesar în anul 2008 – pentru cel mai bun debut şi cel mai bun scenariu, dar şi o nominalizare la premiul Oscar 2008 pentru cel mai bun film de animaţie, precum şi o nominalizare la Globul de Aur în 2008 pentru cel mai bun film străin.

„Persepolis” este o dramă care poartă semnătura regizorilor Vincent Paronnaud şi Marjane Satrapi şi este adaptarea unei celebre benzi desenate cu caracter autobiografic a scriitoarei, ilustratoarei şi regizoarei de film franceze de origine iraniană Marjane Satrapi.

Teheran, 1978: Marjane, opt ani, se visează un profet salvator al omenirii. Ea urmăreşte cu exaltare evenimentele care vor conduce la revoluţia islamică şi la înlăturarea regimului Şahului Reza Pahlavi. Într-un context din ce în ce mai ostil (regimul represiv nou instaurat, războiul iraniano–irakian), atitudinea ei rebelă şi modul liber de a-şi exprima opiniile devin o problemă, aşa că, pentru a o proteja, părinţii decid s-o trimită în Europa.

„Filmul de artă” – în fiecare luni, de la ora 23.10, la TVR 2

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian apreciază că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta. Filmul de artă şi autor înseamnă nu doar cineaşti care au intrat de mult în cultura mondială a cinematografului ci şi tineri cineaşti care experimentează, propun formule postmoderne, redimensionează arta filmică şi cuceresc marile festivaluri internaţionale: Philip Kaufman, Zhagke Jia,  Jacques Audiard, Vincent Paronnaud  şi Marjane Satrapi, Sylvian Chomet şi românii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer.

Programul seriei „Filmul de artă” reprezintă un adevărat regal cinematografic, cuprinzând filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. Fiecare film este precedat de o scurtă prezentare făcută de regizorul Laurenţiu Damian.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.9

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 23 aprilie //

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2