loader
Foto

Perlele deșertului | VIDEO

Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 12:30, pe TVR2, echipa ”Cap compas” v-a propus să descoperiți impresionantul univers algerian.

 

Cap Compas

Drumul prin deșert continuă și seamănă cu o șerpuire între pământul de sub picioare și orizont. Cu o istorie remarcabilă, zona adună întreaga esență a tot ceea ce reprezintă anumite tipare civilizaționale.

Apă, verdeață, răcoare și viață, elementele scumpe la vedere în peisajul dezolant pot fi mai degrabă aspirații în aceste locuri.

(w882)

Orașul Timimoun, sau mireasa deșertului așa cum îl numesc vizitatorii săi, se caracterizează printr-un caracter urban și arhitectural unic.

Cercetătorii francezi, din vremea colonialismului, l-au considerat una dintre cele mai minunate oaze ale regiunii, înconjurat, din toate părțile, de pământ roșu.

Prin preajmă sunt cetăți străvechi înălțate printre dunele de nisip, peșteri, oaze cu palmieri, vegetația care se adaugă formând un mozaic pictural, toate oglindind valențele vaste ale deșertului.

(w882)

(w882)

La 20 de km de oraș, palatul cetate Ighzer este unul dintre vestigiile care mărturisesc istoria îndelungată a regiunii Timimoun.

Orice ksar era în egală măsură adăpost pentru oameni și pentru rezerve alimentare, în principal grâne și fructe deshidratate. O viață simplă și dură se întrezărește din închipuire la fiecare răspântie.

(w882)

Algeria este un amestec al unor lumi diferite. Din nebănuite zări au ajuns și s-au așezat în diverse regiuni diferite populații, configurându-se un mozaic etnic și cultural.

(w882)

(w882)

(w882)

Impactul vizual este al unei înfrățiri dintre om și deșert. Un fel de simbioză care are ca principal atribut dăinuirea. Iar de te așezi pe marginea vreunei dune în zi de sărbătoare religioasă ai a vedea cum, prin unduirile reliefului vremelnic făurit din vânturi și din nisip, se îndreaptă către comuniune localnicii.​

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Producător Elena Dinu

23:55 Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine,Croaţia, 2023

Concert *

*O capodoperă magnifică a muzicii sacre baroce timpurii, interpretată în Galeria de Artă modernă a Croaţiei din Zagreb, în decembrie 2023.

Dirijor: Tomislav Fačini

Corul Televiziunii Publice din Croaţia

Ansamblul instrumental Concerto dei venti.

Interpreţi: Marija Andrejaš, Lea Sušanj Lujo, Pavle Mašić şi Izidor Erazem Grafenauer

(Reluare)

1:40 Ivana cea groaznică -România, Serbia, 2019

Film* Ivana cea groaznică -România, Serbia, 2019

Regia: Ivana Mladenović

Cu: Ivana Mladenović, Luka Gramić, Gordana Mladenović, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu, Anca Pop

*Dramă. Actrita sârbă Ivana lucrează si trăieste în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îsi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orăselul natal, înconjurată de familie.

Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local-Festivalul de muzică Podul Prieteniei-si, desi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucuresti si pe măsură ce bârfele legate de povestea sa de dragoste cu un băiat mult mai tânăr se împrăstie în oras, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2