Sâmbătă, 28 iulie, echipa „Cap compas” îşi invită telespectatorii la Ierusalim pentru experimentarea unui pelerinaj, de la ora 15.00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+(redifuzare).
În epoca în care agenţiile de turism sau de pelerinaje includ, în cadrul ofertelor pentru Israel, Cetatea Veche drept un reper esenţial, realizatorii emisiunii au încercat să demonstreze cât, ce şi cum se poate vizita în Ierusalim într-o zi.
S-a ţinut cont de distanţele între obiective, de cozile de la diferite monumente, de programul de vizitare al unora, de puterea unui om de a străbate aproape 10 km pe jos şi chiar de pauza de masă. Ierusalimul contemporan nu înseamna doar pelerinaj, atâta vreme cât milioane de turişti sunt de altă credinţă decât cea creştină. Însă atât creştinii cât şi ne-creştinii merg în aceleaşi locuri.
O zi petrecută în Ierusalim poate însemna pentru mulţi împlinirea unui vis. Pelerinaj sau excursie, fără vreo conotaţie religioasă, călătoria în Cetatea Sfântă comportă indubitabil o conotaţie spirituală.
A vedea Ierusalimul înseamnă timp, iar sportul nu e departe de sfertul de maraton care urmează să fie asumat uneori la peste 35 de grade Celsius. Suntem obişnuiţi cu imagini mirifice şi întrucâtva idealizante ale oraşului. Picturalul nu a fost promovat din neant, ci a fost îndelung căutat de profesionişti pentru ca omul să poată fi cât mai impresionat.
În Ierusalimul vechi există puţine locuri pentru parcare pe termen lung a autovehiculelor. Pelerinii aproape că sar din mersul maşinii pentru ca circulaţia să nu fie blocată. Pe întreaga lungime a drumului, care se întinde pe contururile fostului templu al iudeilor, se adaugă şirag locurile de închinare şi de venerare.
Pe străduţele vechiului Ierusalim trebuie să fii conştient că te afli cu aproximativ 4-5 metri deasupra nivelului aşezării din antichitate. Indiferent de tipurile de organizare a pelerinajelor, orizontul tuturor acelora care se îndreaptă spre Sfântul Mormânt este închinarea în locuri ale suferinţei pe ultimul drum făcut de Hristos în Ierusalim.
Bazarul ierusalimitean te împinge, în egală măsură în realitatea mercantilă, dar şi în cea spirituală. Unele dintre staţiile crucii, cum sunt denumite generic locurile de referinţă din drumul spre răstignire, se află în această zonă comercială. Deşi aparent toate drumurile duc la Sfântul Mormânt, în realitate bazarul este unul dintre puţinele locuri din Ierusalim în care întâmplarea te poate duce în altă direcţie.
Zidurile înconjoară Oraşul Vechi, aflat pe o circumferinţă de 4,5 km, având înălţimea variabilă, între 5 şi 15 metri, străjuit fiind de 433 turnuri mai mici sau mai impozante şi având 9 porţi de acces, dintre care doar 7 sunt deschise.
De regulă, un pelerinaj se termină pe muntele Sion unde este şi loc de adunare a autocarelor. Dar cu siguranţă, vezi altfel Ierusalimul dacă te întorci de unde ai plecat. O zi nu este îndeajuns pentru Oraşul Sfânt.
***
Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.